Swipe datingapps zoals Tinder? 9 beste datingapps met swipen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Wie het in Nederland over een datingapp heeft, zegt Tinder. Met miljoenen Nederlanders die erop actief zijn (geweest), staat de naam Tinder bijna synoniem aan de term datingapp. Daarmee is Tinder ook meteen het beste voorbeeld van hoe een simpele app het liefdesleven van miljoenen mensen voorgoed kan veranderen. En dat alles begon met een swipe.

Sinds de lancering in 2012 heeft Tinder eigenhandig een nieuwe tak van sport ontwikkeld: swipen om te matchen. Vóór Tinder waren er namelijk nog geen datingapps waarbij je kon swipen om profielen te bekijken en beoordelen. Sommige apps maakten het weliswaar mogelijk om te zoeken op mensen in de buurt, maar deze bestonden nog gewoon uit lijsten met profielen. Tinder deed het anders en daarmee was het de pionier die swipen op de kaart zette.

Inhoud van deze pagina

Swipe to match

Een swipe datingapp zoals Tinder maakt gebruik de swipe-beweging op een smartphonescherm om mogelijke matches te bekijken en beoordelen. Je ziet een profielfoto en deel van het profiel en vervolgens kun je naar links of rechts vegen (of op een hartje drukken) om aan te geven of je geïnteresseerd of niet. Als jij en de ander elkaar naar rechts swipen is er een match. Vanaf dat moment kunnen jullie chatten en elkaar beter leren kennen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en is Tinder allang niet meer de enige datingapp die gebruikmaakt van deze matchmethode. Want als een bedrijf succes heeft, volgen anderen om het voorbeeld te kopiëren en dat is ook gebeurd bij Tinder. Ondanks alle pogingen om de ‘swipe naar rechts’ exclusief bij Tinder te houden, is dat niet gelukt. Het resultaat is dat er tientallen – misschien wel honderden – datingapps zijn waarop je kunt swipen.

Swipe dating apps

Als je wilt swipen om te daten, dan is Tinder niet langer de enige optie. Swipen is zelfs de standaard geworden op datingapps en daarom zijn er nu een heleboel apps zoals Tinder, alleen dan net iets anders. Deze swipe datingapps bieden je dezelfde basisfuncties, maar variëren in de doelgroep en extra features. In sommige gevallen lijkt het er zelfs op dat je op Tinder actief bent, alleen dan met een ander logo en afwijkende kleuren. Welke apps gebruikmaken van swipen? Dit zijn de beste swipe datingapps zoals Tinder.

lexa

1. Lexa

Voor de meeste gebruikers van swipe-apps is liefde niet het belangrijkste doel. Het kan leuk meegenomen zijn als je iemand leert kennen met wie je in een relatie belandt, maar het is niet noodzakelijk om plezier te hebben. Bij datingapp Lexa is dat anders. Daarom is swipen optioneel bij deze datingapp en kun je ook nog gewoon zoeken en filteren op de eigenschappen die jij belangrijk vindt in een partner. Lexa is alleen bedoeld voor degenen die op zoek zijn naar een relatie. Jij ook?

App StoreGoogle Play

bumble

2. Bumble

Terwijl Tinder in Nederland nog niet veel concurrentie van Bumble heeft, is dat in de Verenigde Staten wel anders. Bumble pakt steeds meer marktaandeel en onderscheidt zich vooral op dit punt van Tinder: vrouwen hebben er de controle. Vrouwen hebben na een match 24 uur om het eerste bericht te versturen. Mannen kunnen dit niet. De standaard werkwijze van deze datingapp is verder vrijwel hetzelfde als dat van Tinder. Het is zelfs net als Tinder, alleen dan in een geel jasje.

App StoreGoogle Play

inner circle

3. Inner Circle

Inner Circle is één van de herkenbare namen in de Nederlandse datingindustrie. De meeste mensen hebben er weleens wat over gehoord, maar weten niet dat Inner Circle van origine uit Nederland komt. Voor een Nederlandse datingapp is Inner Circle dan ook veel gericht op het buitenland en niet specifiek op Nederland.

Inner Circle bestaat al vele jaren en hoewel swipen niet mogelijk is, kun je wel profielen beoordelen met een hartje of overslaan als je geen interesse hebt. De datingapp wil daten beter maken en dan vooral meer diepgang creëren in de matches die ontstaan in de app. Als alternatief op Tinder is Inner Circle een datingapp om te overwegen.

App StoreGoogle Play

ourtime

4. Ourtime

Op zoek naar iemand die wat ouder is? Met meer levenservaring en een hogere leeftijd dan het gemiddelde op een swipe-app? Dan is Ourtime de datingapp die je zoekt. Deze datingapp richt zich specifiek op singles met een leeftijd van 50 jaar of ouder en is net als Lexa vooral bedoeld voor het vinden van een partner.

In feite is Ourtime zelfs precies hetzelfde als Lexa, maar dan voor de oudere doelgroep. Dat wil dus ook zeggen dat Ourtime swipen mogelijk maakt, maar dat het niet de enige manier is om singles te vinden in de app. Als je het zat bent om gesprekken te voeren met singles die veel jonger zijn, dan kunnen de gesprekken met leeftijdsgenoten op Ourtime een verademing zijn.

App StoreGoogle Play

jaumo

5. Jaumo

Jaumo is een wat minder bekende dating app in Nederland en dit heeft voornamelijk te maken met de kleinere gebruikersaantallen in vergelijking met apps als Tinder. Wie echter in de appstores van Google Play en Apple kijkt, zal hoe dan ook geconfronteerd worden met Jaumo. De werkwijze is vrijwel hetzelfde als Tinder – swipen naar rechts als je iemand leuk vindt, naar links om door te gaan met de volgende. Jaumo is gratis in gebruik, maar dan is er wel sprake van advertenties in de app.

App StoreGoogle Play

muzmatch

6. Muzz

Muzz is een datingapp die speciaal is ontworpen voor moslims die op zoek zijn naar een partner voor een huwelijk of een langdurige relatie. De app werd gelanceerd in 2015 en heeft sindsdien een sterke aanhang gekregen in de moslimgemeenschap over de hele wereld. Een van de belangrijkste kenmerken van Muzz is dat het zich richt op de waarden en overtuigingen van moslims. En zoals je het waarschijnlijk al raadt: swipen is mogelijk bij Muzz.

Muzz, voorheen Muzmatch genaamd, biedt ook verschillende privacy- en veiligheidsmaatregelen om je veiligheid te waarborgen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf bepalen wie je profiel kan zien en is het mogelijk om verdachte of ongepaste gebruikers te blokkeren. Al met al is Muzz een populaire optie geworden voor moslims die willen swipen en op zoek zijn naar een partner die hun religieuze overtuigingen en waarden deelt.

App StoreGoogle Play

hily

7. Hily

Hily is een andere swipe-app die zich vooral wil onderscheiden door het gebruik van machine learning en algoritmen. De app analyseert gegevens zoals dialoogdiepte, smaken, interesses, woordkeuzes en nog veel meer om profielen voor te stellen die bij jou zouden kunnen passen. Net zoals Tinder stelt Hily mensen in de buurt voor en toont het je profielen van interessante mensen. En net zoals Tinder gebruikt ook Hily de swipe-methode om jou te matchen.

De Hily-app is niet alleen te gebruiken om liefde te vinden, maar ook kan het gebruikt worden om nieuwe vrienden te maken. Althans, dat is wat de makers van de app voor ogen hebben, want Hily is oorspronkelijk uitsluitend opgericht als datingapp.

App StoreGoogle Play

fruitz

8. Fruitz

Daten met dezelfde intenties: dat is waar het over gaat bij Fruitz, een andere datingapp die swipen gebruikt om profielen te beoordelen. Omdat iedereen andere verwachtingen heeft van een datingapp, zoals het vinden van een relatie, friend with benefits of vriendschap, heeft Fruitz een optie om je intenties aan te geven. Daarmee word je gekoppeld aan degenen die dezelfde intenties hebben. Open de app, selecteer de intentie die op dat moment bij je past en ontdek mensen met dezelfde behoeftes.

App StoreGoogle Play

9. TanTan

Aziatische roots? Dan zou je TanTan kunnen overwegen, de Tinder van Azië, zoals het ook wel wordt genoemd. TanTan werkt met de bekende swipe-methode om jou aan andere gebruikers te koppelen. Swipe naar rechts als je iemand leuk vindt, naar links als je het profiel wilt overslaan. Zowel in de basis als in het aanbod extra functies is TanTan bijna identiek aan Tinder, met dus alleen een andere doelgroep als het voornaamste verschil.

App StoreGoogle Play

Waarom swipen?

Swipen op datingapps is populair geworden omdat het een snelle en eenvoudige manier is om potentiële partners te bekijken en te selecteren. In plaats van door lange lijsten met profielen te bladeren en uitgebreide zoekopdrachten uit te voeren, kun je snel door een groot aantal profielen scrollen en keuzes maken door simpelweg naar links of rechts te vegen, afhankelijk van of je geïnteresseerd bent in de persoon of niet. Het is snel en effectief.

De werkwijze van swipen om te matchen heeft ook het voordeel dat het snelle beslissingen mogelijk maakt. Het stelt je in staat om meerdere potentiële partners in een kort tijdsbestek te bekijken en alleen contact te leggen met degenen die je interessant vindt. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die een drukke levensstijl hebben en weinig tijd hebben om op de meer traditionele manieren iemand te vinden.

Swipen op datingapps is ook aantrekkelijk omdat het je een gevoel van controle geeft. Door snel te beslissen of je geïnteresseerd bent in iemand of niet, heb je het gevoel dat ze je controle hebben over je datingleven en dat je de mogelijkheid hebt om keuzes te maken die passen bij je eigen voorkeuren en interesses.

De nadelen van swipen

Naarmate swipen op datingapps populair werd, kwamen ook de nadelen naar boven. Een van de nadelen van swipen op datingapps is dat je er oppervlakkige beslissingen mee maakt. Het heeft weinig diepgang. Je kunt geneigd zijn om snel te oordelen op basis van het uiterlijk of andere oppervlakkige criteria, zonder de moeite te nemen om de mensen achter de profielen te leren kennen. Oftewel: je neemt niet genoeg tijd om te begrijpen wie de persoon werkelijk is.

Het kan bovendien overweldigend zijn om door grote aantallen profielen te swipen, wat kan leiden tot date-vermoeidheid, besluiteloosheid en misschien zelfs in een datingburn-out. Het kan ook leiden tot een afwijzingsmindset, waarbij je constant op zoek bent naar iets beters en de neiging hebt om sneller op te geven als de eerste paar matches niet meteen interessant zijn.

Uit onderzoek blijkt ook dat swipen op datingapps een gevoel van afwijzing of isolatie kan veroorzaken, vooral als je constant worden afgewezen of geen matches krijgt. Dit kan leiden tot een verlies van zelfvertrouwen en zelfrespect, wat kan leiden tot een negatieve invloed op je mentale gezondheid.

Kortom, terwijl het swipen op datingapps veel voordelen biedt, zijn er ook enkele belangrijke nadelen die je in gedachten moeten houden. Al met al biedt swipen op datingapps een snelle, eenvoudige en effectieve manier om kandidaten te bekijken, screenen en selecteren. En dit heeft ervoor gezorgd dat het een populaire functie is geworden op veel datingapps.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie