Beter dan Tinder? Dit zijn de 8 beste alternatieven

Michael Slender
Door Michael Slender
12 minuten leestijd

Heb je genoeg gehad van Tinder en ben je op zoek naar een geschikt alternatief? Het is niet raar of ongewoon dat je wat anders zoekt dan Tinder. Want, laten we heel eerlijk zijn, het is niet de beste app voor je zelfvertrouwen. Het kan je onzeker maken, laten twijfelen aan je aantrekkelijkheid en het kan zelfs een negatief effect hebben op je psychische gezondheid.

Hoe dat kan?

Stel je maar eens voor: je veegt 100 profielen naar rechts met de verwachting dat het een drukke chatavond wordt. Maar daar zit je dan om 23.59 uur, zonder matches. Je controleert of de app het wel doet, maar komt er al snel achter dat het niet aan de app ligt – het ligt aan jou. Hoe zou jij je voelen als dit gebeurt?

Volgens een onderzoek uit 2016 hebben Tinder-gebruikers een lager gevoel van eigenwaarde dan singles die de app niet gebruiken. Zowel de mannen als vrouwen die Tinder gebruikten gaven aan zich minder tevreden te voelen over hun lichaam en uiterlijk, vergeleken met de niet-gebruikers. En dit is slechts één onderzoek die een nadeel van Tinder benadrukt, terwijl er nog veel meer onderzoeken zijn. Met andere woorden: je bent niet de eerste die Tinder achter je wil laten. Het is misschien zelfs goed voor je.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

8 Tinder alternatieven

Tinder is misschien de app die datingapps uit de taboesfeer haalde, maar het is niet de enige datingapp. Door het succes van Tinder zijn honderden copycats ontstaan, vaak met slecht een klein uniek kenmerken. Gedreven door ontwikkelaars die ‘Dat kan ik ook’ dachten, hebben deze apps nu ook hun plek veroverd in de appstores. En eerlijk gezegd: sommigen zijn goed verfijnd zodat ze ook echt een concurrent voor Tinder kunnen zijn… maar dan met een iets andere insteek.

Het goede nieuws is dat de Tinder-alternatieven niet op één hand te tellen zijn. Hoewel Nederland een klein land is, zijn er vele datingapps actief. Tinder heeft misschien de meeste gebruikers, maar er genoeg alternatieven waar je de liefde van je leven kunt vinden, een gezellig gesprek kunt hebben of op zoek kunt gaan naar vriendschap. Dit zijn 8 alternatieven voor Tinder. Of deze beter zijn dan Tinder? Dat is aan jou om te bepalen.

lexa

1. Lexa

Wil je daten om een vonk, chemie of liefde te vinden? Dan is Lexa het beste alternatief voor Tinder. Want als je liefde wilde vinden op Tinder, dan was de keuze voor de swipe-app vanaf het begin al gedoemd te mislukken. Waarom? Volgens onderzoek gebruiken de meeste mensen Tinder niet voor het vinden van hun liefdesmatch. Amusement, nieuwsgierigheid en sociaal zijn de meest genoemde redenen waarom mensen Tinder gebruiken.

Lexa is niet bedoeld voor amusement, afleiding of voor een ego-boost. Het is ook niet bedoeld voor friends with benefits of one-night stands. Deze datingapp wil dat je echte connecties maakt met de slogan die dit onderstreept: ‘Start Something Real’. Iedere maand worden 5,5 miljoen berichten uitgewisseld via de datingsite en app. En dat doen de gebruikers van Lexa om hun ideale match te vinden. Inschrijven en profielen bekijken is volledig gratis.

App StoreGoogle Play

Parship

2. Parship

Het tweede alternatief voor Tinder is Parship. Hoewel dit van origine geen datingapp is maar een traditionele datingsite, is er nu ook een applicatie voor de smartphone beschikbaar. Deze datingapp is vooral leuk om te proberen als je het oppervlakkige gebabbel op Tinder beu bent. Bij Parship vul je een persoonlijkheidsquiz in en word je gematcht op basis van je persoonlijkheid, interesses en gewoontes. De leden van Parship zijn over het algemeen veel serieuzer en in de regels op zoek naar een liefdesrelatie.

Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is Parship het proberen waard. Terwijl het bij Tinder bijna enkel om de foto’s gaat, is er bij Parship veel meer aandacht voor jou als persoon. Het enige nadeel is dat je als gratis lid niet van alle functionaliteiten gebruik kunt maken. Het is echter gratis om de app te proberen: ook dan ontvang je een (beknopt) rapport van je relatie-eigenschappen.

App StoreGoogle Play

happn

3. happn

Ooit iemand ontmoet in de trein of bus waarna je spijt had dat je geen poging deed om contact te maken? Je bent niet de eerste die het overkomt. Achteraf is het makkelijk praten, maar op het moment zelf kan het moeilijk zijn om de eerste stap te zetten. Hoe zou je het vinden om een tweede kans te krijgen? Met de Happn-app geïnstalleerd op je smartphone is dat mogelijk.

Als degene die je ontmoet hebt ook de Happn-app op de smartphone heeft staan, dan kun je diegene vinden in de lijst met profielen bij je in de buurt. Zo kun je in contact komen met andere singles met wie je bepaalde plekken hebt gedeeld. Like het profiel van de persoon en als deze jou ook leuk vindt, is er een crush.

App StoreGoogle Play

inner circle

4. Inner Circle

Bij Tinder zijn ze van mening dat massa kassa is, maar bij de Inner Circle datingapp zijn ze wat selectiever. Alle aanmeldingen worden namelijk gescreend zodat alleen singles van een bepaalde niveau worden toegelaten. Hoewel het helpt als je succesvol, hoogopgeleid, ambitieus en aantrekkelijk bent, hoef je niet aan al deze eisen te voldoen. Want Inner Circle is niet meer alleen voor de elite, zo zeiden de makers vorig jaar. Iedereen die op zoek is naar serieuze liefde is welkom bij Inner Circle.

Opgericht in Nederland en wereldwijd al meer dan 2 miljoen leden: Inner Circle is misschien nog niet de bekendste app van Nederland, maar het heeft wel die potentie. Het doel van de app? Singles samenbrengen; het uitwisselen van telefoonnummers, afspreken voor een date, of elkaar ontmoeten tijdens een van de evenementen die Inner Circle organiseert. Schrijf je in op de datingapp die beschikbaar is op Android en iOS.

App StoreGoogle Play

badoo

5. Badoo

De nummer X datingapp van Nederland is Badoo, een app met een beruchte naam. Wereldwijd heeft Badoo een gebruikersbestand van meer dan 500 miljoen gebruikers, terwijl er in Europa ook vele miljoenen inwoners lid zijn. Met dit gigantische aantal gebruikers is het niet alleen een datingsite, maar ook een sociaal netwerk.

Badoo is echter niet vergelijkbaar met Facebook of Instagram, want Badoo is meer gericht op het ontmoeten van nieuwe mensen. De bekende sociale netwerken zijn er juist op gericht om in contact te blijven met dezelfde mensen en minder op het leren kennen van nieuwe gezichten.

App StoreGoogle Play

novamora

6. Novamora

Eén van de redenen waarom mensen Tinder gebruiken is casual seks. Noem het een seksafspraak zonder verplichtingen, one-night stand of iets anders: het doel is om tussen de lakens te belanden. Maar uit onderzoek blijkt dat het heel veel Tinder-gebruikers helemaal niet lukt om dat doel te bereiken. Als je Tinder hebt geïnstalleerd met het doel om casual seks te hebben, dan is Novamora beter dan Tinder.

Novamora is een platform voor casual dating, beschikbaar als webapp en datingsite. Plezier maken zonder al dat gedoe? De kans is groter dan je het op Novamora vindt dan op Tinder. Of het ook beter is? Dat is aan jou.

App StoreGoogle Play

bumble

7. Bumble

De kopieën van Tinder waar we het eerder over hadden? Een van die voorbeelden is Bumble, een datingapp die zelfs is opgericht door een ex-werknemer van Tinder. Maar omdat het natuurlijk geen exacte replica van Tinder mag zijn, laat Bumble vrouwen de eerste stap zetten. Wil je als vrouw meer controle? Dan is Bumble de app om te overwegen als alternatief voor Tinder – het is min of meer de vrouwvriendelijke variant. Zodra er een match is, krijgen vrouwen 24 uur de tijd om het gesprek te starten. Gebeurt dit niet? Dan verdwijnt de match.

App StoreGoogle Play

ourtime

8. Ourtime

Ouder dan 50? Omdat iedereen het over Tinder heeft download je de app, voeg je een aantal foto’s toe en begin je te swipen. Maar zelfs als je de afstand maximaliseert, kom je erachter dat er maar bar weinig 50-plussers actief zijn. Want als je 50 jaar of ouder bent, is Tinder de verkeerde keuze. Met meer dan de helft van de gebruikers in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar is Tinder geen plek waar je als oudere single snel een match vindt.

Het alternatief? Een datingapp die gemaakt is voor de 50-plusser, zoals Ourtime. Onder de apps voor 50-plussers bestaat Ourtime weliswaar nog niet zo heel lang, maar dat neemt niet weg dat een betrouwbare partij er aan de touwtjes trekt. Het is namelijk van hetzelfde bedrijf als Meetic en Lexa. Ourtime verifieert elk profiel en elke foto met de hand en zorgt ervoor dat alle gebruikers authentiek, echt en veilig zijn.

App StoreGoogle Play

Stoppen met Tinder

Matches die niet reageren op je onalledaagse openingszin, helemaal geen matches scoren of matches die ongewenst gedrag vertonen: het zijn stuk voor stuk redenen om per direct afscheid te nemen van Tinder. Stoppen met de datingapp is echter niet zo eenvoudig? Dat klopt, want Tinder is gemaakt om verslavend te zijn. Sterker nog, het ‘datingspel’ is gebaseerd op een psychologie-experiment uit de jaren veertig van de vorig eeuw.

Bij elke swipe naar rechts hoop je op een beloning in de vorm van een match. Lukt dat niet? Dan ga je net zo lang door totdat je wel een match hebt. En als je die match eindelijk hebt binnengesleept, dan wil je weer opnieuw beloond worden. Het resultaat? Een cirkel waarin je steeds dezelfde stappen zet en nooit afstand neemt van de app. Het is precies wat Tinder wil. Wil je nu meteen stoppen met de app? Volg dan deze handleiding om Tinder te verwijderen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
3 reacties