6 negatieve effecten van dating apps op je psychische gezondheid, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Dating apps hebben de wereld veroverd. Tinder maakte het swipen bemind bij het volk met honderden apps die het voorbeeld volgden. De trend van het swipen is niemand ontgaan en op dit moment is er geen discussie dat het werkt. Miljoenen singles en zelfs niet-singles loggen iedere dag in op hun favoriete dating app om te swipen, matchen, chatten en daten.

Negatieve effecten van dating apps

Velen zijn van mening dat het een goede manier is om nieuwe mensen te ontmoeten, maar tegen welke prijs? Hoe goed het ook mag zijn voor je liefdesleven, de ervaringen die je op de dating apps hebt zijn niet altijd goed voor je. Net als social media in het algemeen kunnen ook dating apps een negatief effect op je psychische gezondheid hebben. Dit is wat onderzoek daarover zegt.

1. Dating apps kunnen je gevoel van eigenwaarde verminderen

Je veegt ruim honderd profielen naar rechts om vervolgens te wachten tot de matches binnenstromen. De uren verstrijken maar de matches blijven uit. Hoe voel je je? In een onderzoek uit 2016 bleken Tinder-gebruikers een lager gevoel van eigenwaarde te hebben dan niet-gebruikers.1

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In het onderzoek werden 1317 studenten door middel van vragenlijsten en zelfrapportages ondervraagd, om te beoordelen hoe ze zich in het algemeen over zichzelf voelden. Zowel mannelijke als vrouwelijke Tinder-gebruikers gaven aan minder tevreden te zijn met hun lichaam en uiterlijk, vergeleken met de niet-gebruikers.

2. Eindeloos swipen kan teveel voor je zijn

Het is een bekend gegeven dat teveel opties niet goed voor je zijn. Dat is precies waar je mee geconfronteerd wordt als je een dating app opent, ook wel bekend als de choice of paradox of keuzestress. De matches volgen elkaar snel op terwijl je je aandacht maar aan een klein aantal kandidaten kunt besteden. Het hebben van zoveel opties lijkt hemel op aarde, maar je beseft niet dat dit elke beslissing moeilijker maakt en je uiteindelijk geen keuze maakt.

Dat teveel keuze vrijwel nooit goed is wordt bevestigd door tientallen onderzoeken. Een van deze onderzoeken is het beroemde “jam-experiment” waarin bezoekers van een supermarkt eerder geneigd waren om een aankoop te doen wanneer ze de keuze hadden uit 6 jam-merken, in plaats van 24 of 30.2 Hetzelfde geldt voor de dating apps; hoe meer keuze, hoe lastiger het is om een keuze te maken.

3. Je krijgt voortdurend te maken met afwijzing

Afwijzing ligt altijd op de loer als je nieuwe mensen wilt leren kennen. Of dat nu in het echt is of in de virtuele wereld van de dating apps. Waar je ‘vroeger’ een blauwtje kon lopen als hij of zij niet op je avances inging, krijg je op de dating apps voortdurend te maken met afwijzingen. Niet één keer, maar vele keren achter elkaar. Dating apps hebben het datingspel op een fundamentele manier veranderd. De onbeantwoorde berichten en het gebrek aan wederzijdse likes zijn allemaal passieve afwijzingen.

Als je aan de lopende band afgewezen wordt, dan doet dat iets met je. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen, aan wat je zegt en hoe aantrekkelijk je bent. Misschien voelt het zelfs als fysieke pijn. Volgens onderzoekers lichten namelijk dezelfde delen van de hersenen op, zowel als je afgewezen wordt als op het moment dat je fysieke pijn ervaart.3

4. Je krijgt te maken met schadelijk gedrag van anderen

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich online anders gedragen dan in persoon. Dat is waarschijnlijk niet helemaal een verrassing voor je. Toetsenbordridders spuwen hun gal op Facebook, maar komen in het echte leven niet voor hun mening uit. De online versie van de mens toont de ware aard, gedraagt zich intenser en komt vaker met een eigen mening naar buiten.4

Op de dating apps zien we dit terug in het gedrag dat singles vertonen. Singles geven niet om andere singles, maar alleen als het hen uitkomt. Berichten blijven onbeantwoord, complimenten krijgen geen reactie en zelfs als je een match hebt word je genegeerd.

Het schadelijke gedrag waar je mee te maken kunt krijgen is bijvoorbeeld ghosting, het plotselinge verbreken van al het contact. Of je kunt het slachtoffer worden van stashing, breadcrumbing, benching, pigging of één van de vele andere misdragingen van singles. Bovendien is bekend dat iedereen online veel meer liegt, “omdat iedereen het doet.”5

5. De fear of missing out neemt het over

Eén van de buzzwoorden van de laatste jaren is de term ‘fear of missing out’. Dit is de angst om iets mis te lopen, of een achterstand op te lopen ten opzichte van anderen. Je krijgt ermee te maken als je door je Facebook of Instagram feed scrolt en ziet dat al je vrienden leuke dingen aan het doen zijn, terwijl jij in je joggingbroek op de bank ligt. Het geeft je het gevoel dat je iets misloopt. Of al je vrienden hebben de nieuwste iPhone gekocht maar jij hebt als enige nog het verouderde model.

De fear of missing out bestaat ook in de online datingwereld, alleen in een iets andere vorm. Als je de dating apps vaak gebruikt dan raak je gewend aan de keuzes. Het houdt je tegen om tijd en aandacht te investeren in één persoon, omdat er altijd het potentieel van een betere match is. Met andere woorden, je blijft streven naar iets wat helemaal niet bestaat. De zoektocht naar perfectie maakt je eenzaam. Je bent nooit tevreden, omdat de dating apps ervoor zorgen dat je bang bent de volgende match te missen.

6. Dating apps zijn verslavend

Wie heeft Tinder nog nooit met een spel vergeleken? Tinder en andere swipe-apps hebben dezelfde werkwijze als veel spellen, en iedereen weet hoe verslavend games zijn. Dating apps hebben bijzondere kenmerken die je natuurlijke instincten naar boven halen. De apps dwingen je op zoek te gaan naar een beloning in de vorm van een match. Dit staat ook wel bekend als operante conditionering, een term uit de psychologie. Tinder is zelfs gebaseerd op een psychologie-experiment uit de jaren veertig van de vorige eeuw.

Wat er gebeurt als je veegt en plotseling een match hebt is dat je een positieve beloning krijgt. Je hersenen krijgen te maken met een dopamine rush. Je voelt je aantrekkelijk, gewild en je krijgt een acute ego-boost. Het voelt geweldig, maar het is van korte duur. Je wil het gevoel weer terug en gaat door met swipen, op zoek naar de volgende rush. Dit verslavende gedrag resulteert weer in diverse negatieve effecten op je mentale gezondheid.

Dus, nooit meer een dating app openen?

Als gevolg van hoe de dating apps werken en wat ze van je vragen kun je je na een tijdje een compleet andere persoon voelen. Al deze nadelige effecten voor je geestelijke gezondheid lijken reden genoeg om nooit meer een dating app te openen. Toch ligt het wat genuanceerder. Dating apps brengen ook veel goeds, daar zijn veel gelukkige stellen in gezonde relaties het over eens.

Met dating apps zoals Tinder beschik je op elk moment van de dag over een digitale catalogus met singles die bij je in de buurt wonen. Hierdoor hoef je niet meer op iemand af te stappen en weet je meteen geïnteresseerd is en wie niet. Bovendien hoef je je zelfs niet meer te schamen als je zegt dat je je partner op een dating app hebt ontmoet. Wie heeft het immers nog niet geprobeerd?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie