Home Algemeen Wat is een cougar? Dit is wat je moet weten (+bekende voorbeelden)

Wat is een cougar? Dit is wat je moet weten (+bekende voorbeelden)

4 minuten leestijd
0
cougar

Madonna is er koningin in, terwijl Patricia Paay er de voorpagina’s mee heeft gehaald: we hebben het hier over oudere vrouwen die dolgraag jongere partners verslinden. Op zich is daar nog maar weinig verrassends aan, maar dat wil niet zeggen dat het helemaal geaccepteerd is. Want dat hun partners automatisch worden nagewezen als ‘toyboy’ en de dames zelf worden bestempeld als ‘cougar’ is natuurlijk veelzeggend.

Daarmee hebben we opnieuw een opmerkelijke benaming te pakken, want na de MILF’s, GILF’s, sugar daddy’s, WAG’s en andere fenomenen zoals ghosting en FOMO, zijn er dus ook de zogenaamde cougars die voor opschudding weten te zorgen. Reden genoeg om je meer over te vertellen over cougars.

Wat is een cougar?

Eigenlijk is het onmogelijk om er een korte en eenduidige definitie aan te hangen, want de beschrijvingen over wat een cougar precies is, lopen nogal uiteen. De korte variant is in elk geval dat we het over een vrouw hebben die op zoek is naar (seksuele) voldoening bij een veel jongere man. Als we daar weer nader op ingaan, dan kunnen er ook weer allerlei spannende details aan toevoegen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Soms wordt namelijk gesteld dat het gaat om welvarende vrouwen van minstens 40 jaar die op zoek zijn naar strikt seksuele relaties met een veel jongere partner. Over hoe oud — of beter gezegd hoe jong — de jongere man precies moet zijn, lopen de verhalen nogal uiteen.

Toch wordt vaak een leeftijdsverschil van minstens 8 jaar aangehouden, of een leeftijd ver onder de “helft van de leeftijd plus 7 regel “. Daarbij geldt natuurlijk: hoe ouder de vrouw, hoe sappiger het wordt.

Het ontstaan van het begrip cougar

Over het ontstaan van het begrip cougar bestaan verschillende verhalen. Daarvoor moeten we onder meer terug naar het jaar 1999 en wel naar Canada. Toen werd namelijk de spraakmakende datingsite Cougardate.com opgericht. Zoals je inmiddels al kunt raden, hebben we het hier inderdaad over een website waar oudere vrouwen op zoek zijn naar jongere mannen.

De site werd ook opgericht door twee vrouwen op leeftijd, maar vooral de manier waarop de associatie met het woord ‘cougar’ tot stand kwam is hilarisch. Volgens het neefje van één van de twee dames, leken de vrouwen op de website wel op hongerige cougars (poema’s) die op jacht waren naar een weerloze prooi.

Dan zijn er ook verhalen dat de definitie pas echt bekendheid begon te vergaren door het boek met de verleidelijke titel “Cougar: A Guide for Older Women Dating Younger Men”. Dit boek werd in 2001 uitgebracht door Valery Gibson en was op toepasselijke wijze gericht op oudere vrijgezelle vrouwen.

Cougars in een notendop

We gaven al eerder aan dat er allerlei specifieke details zijn bedacht die wel eens aan de definitie van cougar worden toegevoegd. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora
  • Cougar’s worden gedefinieerd als oudere heteroseksuele vrouwen (meestal tussen 35 en 55 jaar) die seksuele relaties onderhouden met mannen die minstens acht jaar jonger zijn.
  • Cougar-relaties monden zich nauwelijks uit in huwelijken. In de meeste gevallen gaat het uitsluitend om tijdelijke seksuele contacten.
  • Cougars kunnen zowel negatieve als positieve associaties oproepen: aan de ene kant bestaat het beeld over onafhankelijke en seksueel zelfverzekerde vrouwen die een jongere man weten te veroveren, terwijl er aan de andere kant nog altijd een taboe bestaat op grote leeftijdsverschillen, vooral wanneer er enkel seksuele beweegredenen bestaan.

Bekende cougars

In de inleiding haalden we al een aantal voorbeelden aan van bekende cougars. Natuurlijk is Madonna het meest bekende voorbeeld, maar laten we vooral ook een aantal andere Hollywood-koppels niet vergeten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de acteurs Demi Moore en Ashton Kutcher?

Toen Demi Moore 41 jaar was, begon ze met de veel jongere Ashton Kutcher te daten en dat leverde zelfs in 2005 een huwelijk (ja ja, het kan dus wel) op. Ashton en Demi lieten zien dat een leeftijdsverschil van 16 jaar geen (groot) probleem hoeft te zijn. Acht jaar later zouden de twee echter van elkaar scheiden.

Ook Jennifer Lopez kreeg het voor elkaar toen ze in 2012 als 42-jarige schone kwam aanzetten met de 24-jarige Casper Smart. Casper was als danser actief voor J.Lo en zo sloeg de vonk over. En we moeten zeggen: we kunnen Casper geen ongelijk geven. Op dit moment heeft de latina overigens een relatie met de 6 jaar jongere ex-honkballer Alex Rodriguez. Wat dat betreft is dit nu geen cougar dating meer.

En in Nederland?

Ook in eigen land zijn er verschillende voorbeelden van cougars. Het meest bekende voorbeeld is, natuurlijk, Patricia Paay. De oud-zangeres en mediapersoonlijkheid vinkte al vier huwelijken af en zou het bed onder meer hebben gedeeld met de veel jongere Waylon. Als we bedenken dat Paay inmiddels 69 jaar is en Waylon 38 jaar, dan hebben we het een cougar-verhaal van de bovenste plank.

Waylon zelf ontkent alle geruchten en zegt nooit het bed te hebben gedeeld met de meer dan twee keer zo oude Paay. Dat de stokoude diva zelf geen problemen heeft met haar reputatie als cougar bleek wel toen ze met een eigen programma kwam rondom het fenomeen met de toepasselijke naam Cougar Love.

patricia paay

Bron: TLC

Kan het ook andersom?

Als we naar de beroemdheden kijken dan valt in elk geval één ding op: er zijn veel meer beroemde vrouwen met een (minder bekende) jongere man dan beroemde mannen met een (minder bekende) oudere vrouw. Wat dat betreft klopt de theorie dan ook wel dat veel cougars financieel onafhankelijk zijn en daardoor meer aantrekkingskracht zouden hebben. Want we weten allemaal hoe veel geld altijd mensen aantrekt.

Een oudere, welvarende vrouw, kan het zich veroorloven om een jongere man te onderhouden en ook de associaties met plastische chirurgie worden dan ook snel gemaakt. Zo zouden veel cougars zichzelf een boost geven door middel van cosmetische ingrepen en zich actief op de datingmarkt storten.

Wat levert het op voor de jongere man?

Of het ook wat oplevert voor de jongere man? Laten we zeggen dat een levenslustige en ervaren vrouw een jongere man zomaar eens meer emotionele stabiliteit zou kunnen bieden en zelfs voor rijpere seksuele ervaringen zou kunnen zorgen. Al zal de cougar wel extra goed haar best moeten doen om relatie met de jongere man ook op lange termijn tevreden te houden. En dat is misschien wel de grootste uitdaging voor de cougars die meer dan seks willen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 redenen waarom alleen reizen zo leuk en bijzonder is

Omdat het internet wordt overspoeld met advertenties voor romantische vakanties en Hawaïaa…