8 redenen waarom het zo moeilijk is om als dertiger vrienden te maken

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Als kind hoefde je er geen moeite voor te doen. Je pakte het speelgoed van een ander kind en samen ging je spelen in de zandbak. Hoewel het delen van de schepjes en emmers niet altijd vlekkeloos verliep, was het genoeg om voor dat moment vrienden te zijn.

Toen je wat ouder werd, had je er ook helemaal geen problemen mee om vrienden te maken. Het was zo eenvoudig als naast iemand anders gaan zitten in de schoolbank of het simpele feit dat je dicht bij elkaar woonde. Je was jong en de wereld lag voor je open. Vriendschappen ontstonden natuurlijk, zonder er moeite voor te doen.

Je was omringd door een prachtige groep met vrienden, en je bracht je dagen met hen door – ronddobberend in een warme vijver vol vriendschap. Maar naarmate de tijd verstreek, verkleinde ook je vertrouwelijke kliekje. Sommige van je vrienden gingen naar andere scholen, anderen verhuisden naar een andere stad of kregen relaties.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Vrienden maken als dertiger?

Ondertussen begon je zelf ook het ‘volwassen leven’ te leiden; vermoeiende werkdagen, overvolle agenda’s, misschien zelfs kinderen, en met steeds minder vrienden. Het liefst zou je weer omringd worden door hechte connecties. Alleen blijkt dat op iets latere leeftijd nog niet zo eenvoudig te zijn. En nu je de dertig gepasseerd bent, vraag je je af: “Waarom is vrienden maken zo moeilijk als dertiger?”

1. Je bent minder buiten in je omgeving

Als je volwassen bent, is de kans groot dat je niet meer buiten speelt. Belletje drukken doe je niet meer en rondhangen in de speeltuin doe je alleen nog als je kinderen hebt die er spelen. Doordat je minder buiten bent in je eigen omgeving, heb je minder contact met de mensen die in dezelfde omgeving wonen. En minder contact betekent weer dat je minder snel een nieuwe vriendschap aangaat.

2. Je hebt een routine

Als mensen houden we van routines. Ze zorgen ervoor dat je niet elke dag over dezelfde dingen hoeft na te denken en steeds weer opnieuw een keuze moet maken. Het is ongecompliceerd. Je houdt van hoe je je leven leidt. De toevoeging van iemand die je helemaal niet goed kent, is een verstoring van dat comfortabele leven. Je wilt niet dat het leven dat je zorgvuldig hebt samengesteld, wordt verstoord door iemand nieuw.

3. Je hebt minder tijd

Tegen de tijd dat je de 30-jarige leeftijd bereikt, groeit ook de wens om je te settelen – als je nog niet gedaan hebt. De dertiger jaren houden voor veel mensen in dat ze zich settelen, een huisje kopen, huisdieren nemen en kinderen krijgen. Al deze dingen vragen enorm veel tijd en aandacht.

Het gezinsleven zorgt voor een drastisch verlies van tijd, wat het veel moeilijker kan maken om erop uit te gaan en mensen te ontmoeten. En laten we eerlijk zijn: als de kinderen hebben gegeten, gedoucht zijn en in eindelijk in bed liggen… dan is het toch veel fijner om op de bank van de heerlijke rust te genieten?

4. Je stelt jezelf minder snel open

Volgens het bekende spreekwoord ‘komt wijsheid met de jaren’, wat iedereen die ergens in de 30 is zal beamen. Je levenservaring voorkomt misschien niet dat je fouten maakt, maar je maakt niet meer de fouten die je eerder al gemaakt hebt. Zo ben je erachter gekomen dat het leven best hard kan zijn, dat je gekwetst kunt worden en dat anderen daar de oorzaak van zijn. Als gevolg daarvan geef je jezelf minder snel bloot, stel je jezelf minder kwetsbaar op en beperk je de kans op vriendschappelijke chemie, zo bewijst onderzoek.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

5. Je hebt andere eisen aan vrienden

De dagen dat het ruilen van knikkers leidde tot een langdurige vriendschap zijn voorbij. Zomaar iemand ontmoeten en ter plekke het contact voortzetten als een vriendschap? Als je 30 bent, doe je dat niet meer. Je hebt eisen gesteld aan de vrienden die je hebt, die veel verder gaan dan ‘samen feesten bezoeken’ zoals je deed in je twintiger jaren.

6. Je hebt minder mogelijkheden

Met bijna 5 miljoen apps die beschikbaar zijn in de Apple App Store en Google Play Store, is er geen tekort aan apps. Voor elke taak is er een app; van games en financiën tot ouderschap en beauty. Zelfs voor online dating zijn er honderden apps die helpen bij het vinden van liefde. Maar hoeveel apps ken je voor het swipen op vriendschappelijke connecties?

Natuurlijk kun je gaan daten op Tinder en iemand leuk vinden als vriend, maar het is onwaarschijnlijk dat die vriendschap zal blijven bestaan. De mogelijkheden zijn simpelweg beperkter als het gaat om platonische relaties.

7. Je hebt meer nodig dan één gedeelde interesse

Jullie zijn beiden fan van Snelle? Toen je 24 was, zou dat kunnen betekenen dat je zojuist een nieuwe vriend(in) had ontmoet. Slechts één gedeelde interesse kon genoeg zijn om een vriendschap te starten. Maar nu je in de dertig bent, besef je dat er meer voor nodig is. Het was goed genoeg toen je nog 24 was. Nu niet meer.

8. Je bent vaak te bang

Je bent op een leeftijd gekomen dat vrienden maken niet meer een dagelijkse activiteit is. Het is apart om iemand te vragen om iets leuks te gaan doen – een move die je vreemd is geworden. Of het nu een nieuwe collega is of iemand die je regelmatig spreekt op de sportschool, elke keer dat je denkt aan een vriendschap word je geconfronteerd met de interne angst voor afwijzing. Het is wat veel mensen meemaken en hen daardoor tegenhoudt om vrienden te maken, die ene gedachte: “Wat als [hij/zij] mij afwijst?”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie