Afscheid nemen van je jeugdvriend(in)? Dit zijn 8 geldige redenen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Jullie zijn al sinds de basisschool goede vrienden. Alles deden jullie samen – van het spelen op het schoolplein tot het maken van hutten tijdens de zomervakantie. Jullie deelden alles met elkaar en hadden altijd een luisterend oor beschikbaar voor elkaars problemen. Toen jullie naar de middelbare school gingen, bleven jullie dicht bij elkaar. Maar naarmate jij en je jeugdvriend ouder werden, begonnen jullie steeds meer interesses te ontwikkelen die van elkaar verschilden.

Jij werd heel sportief en begon met hardlopen en fitness, terwijl je jeugdvriend meer geïnteresseerd raakte in muziek en kunst. Dankzij deze verschillen wordt het nu steeds moeilijker om verbonden te blijven. Je hebt het te druk met je eigen dingen en het lijkt alsof je steeds minder gemeen hebt. En daarom vraag jij je af: is het tijd om afscheid te nemen?

Wat is een jeugdvriend?

In ons leven krijgen we te maken met verschillende soorten vriendschappen. Eén van die vriendschappen is de vriendschap met een jeugdvriend, iemand met wie je al lange tijd bevriend bent. Wie van ons heeft er niet een jeugdvriend gehad? Dit kan iemand zijn met wie je in de wijk opgroeide, zoals een buurjongen of -meisje, of iemand die je in de eerste klas van de basisschool leerde kennen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Jeugdvrienden zijn mensen met wie we een speciale band hebben omdat we samen (een deel van) onze jeugd hebben gedeeld. Je hebt veel tijd met elkaar doorgebracht waardoor je elkaar volledig begrijpt. Jeugdvrienden kunnen ook mensen zijn met wie je hebt samengewoond, zoals bijvoorbeeld je huisgenoten tijdens het studeren.

Vaak blijven jeugdvrienden ons een leven lang dierbaar. Het zijn de vriendschappen die het langst blijven plakken. Daarom hechten we doorgaans meer waarde aan jeugdvrienden dan aan andere vrienden.

Wat deze vriendschappen kenmerkt

Vriendschappen uit de jeugd zijn vaak gebaseerd op gemeenschappelijke interesses en activiteiten. Samen in dezelfde straat wonen, dezelfde hobby hebben of naar dezelfde school gaan: jeugdvriendschappen worden vaak gevormd in deze situaties. En omdat je in je jeugd veel tijd met je vrienden doorbrengt, hebben deze vriendschappen een grotere intimiteit, vertrouwdheid en loyaliteit.

Als je een jeugdvriend hebt, dan is het vaak een vriendschap die al heel lang bestaat. Mensen die een jeugdvriendschap hebben, zijn vaak al sinds hun kindertijd of jonge volwassenheid met elkaar bevriend. Omdat je veel met elkaar hebt meegemaakt, worden deze vriendschappen ook wel gekenmerkt door een gevoel van nostalgie. Samen kun je terugkijken op gezamenlijke herinneringen en ervaringen die jullie samen hebben opgedaan.

We voelen ons door een jeugdvriendschap verbonden. De vriendschap is onderdeel geworden van wie jij bent. En dat is waarom het zo moeilijk kan zijn om een jeugdvriendschap los te laten. Maar soms kan het beter zijn om jezelf te beschermen door de knoop door te hakken. Hoewel het pijnlijk kan zijn om afscheid te nemen van iemand met wie je zo lang zo close bent geweest, kan het soms wel de beste optie zijn.

8 redenen om een jeugdvriendschap los te laten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een jeugdvriendschap wilt loslaten. Sommige heb je zelf onder controle, anderen niet. Dit zijn de redenen die het meest voorkomen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Je bent uit elkaar gegroeid

Soms groeien mensen uit elkaar, en kunnen ze gewoonweg niet meer met elkaar opschieten. Verschillende levensstijlen, uiteenlopende standpunten en verschillende karakters: het kan allemaal veranderen naarmate jullie ouder worden. Als dit het geval is, is het misschien tijd om afscheid te nemen van de relatie.

2. Je vriend heeft een negatieve invloed op je leven

Een andere reden om afstand te nemen van een jeugdvriendschap is als je vriend of vriendin een negatieve invloed op je leven heeft. Of op je geestelijke gezondheid. Als je vriend jouw leven moeilijker maakt en niet makkelijker, is het misschien tijd om afscheid te nemen.

3. Je voelt je niet meer comfortabel bij de relatie

Toen je jong was, dacht je anders dan nu. Dit kan ervoor zorgen dat je anders over de vriendschap bent gaan denken. Misschien voel je je onder druk gezet of benaderd op manieren die niet oké zijn. Als dit het geval is, dan kun je overwegen om de vriendschap te beëindigen.

4. Je vriend is onbetrouwbaar

Soms kan iemands onbetrouwbaarheid ook reden zijn om afstand te nemen van een vriendschap uit de jeugd. Als je vriend steeds beloftes breekt en afspraken niet nakomt, dan duidt dit op onbetrouwbaarheid. En dan kan het beter zijn om afstand te doen van de relatie.

5. Je voelt je niet meer verbonden met je vriend

Als je je niet meer verbonden voelt met je vriend, kan het moeilijk zijn om de vriendschap voort te zetten. Een vriendschap is niet verplicht. Als je het niet meer ‘voelt’, dan hoef je niet langer jezelf te kwellen om de vriendschap te behouden.

6. De vriendschap is niet meer gezond

Als de vriendschap oneerlijk, manipulatief of emotioneel uitputtend is geworden, kan het beter zijn om de vriendschap los te laten.

7. De afstand is te groot

Je vriend verhuist naar een andere plaats of land? Dergelijke verplaatsingen kunnen vriendschappen ruïneren. Daar is vooral sprake van als een van jullie of beiden niet genoeg moeite doen om elkaar eens in de zoveel tijd te ontmoeten. Als de afstand te groot is, kan het soms moeilijk zijn om de vriendschap te onderhouden.

8. Je hebt andere prioriteiten in je leven

Uiteindelijk kan het ook gebeuren dat je andere prioriteiten in je leven krijgt die meer aandacht vergen dan de vriendschappelijke relaties uit je jeugd. Als dat zo is, moet je misschien afscheid nemen van je jeugdvriend om ruimte vrij te maken voor de dingen die je meer prioriteit geeft.

Hoe kun je een jeugdvriendschap loslaten?

Het is lastig. Afscheid nemen van een jeugdvriend is nooit makkelijk, vooral als die vriendschap een belangrijk deel van je leven heeft uitgemaakt. Toch kan het soms nodig zijn om deze vriendschap los te laten, bijvoorbeeld als jullie beiden in verschillende fasen van je leven zijn of als de vriendschap niet meer gezond is. Dit zijn enkele stappen die je kunt nemen om een jeugdvriendschap los te laten.

1. Geef jezelf de tijd om erover na te denken

Als je denkt dat het beter is om afstand te nemen van je vriend, dan is dat vaak ook zo. Je moet jezelf echter wel wat tijd gunnen om erover na te denken. Dit geeft je de mogelijkheid om alle voor- en nadelen af ​​te wegen voordat je actie onderneemt. Denk bijvoorbeeld over de reden na, is het omdat jullie beiden in verschillende fasen van je leven zijn, of is er een specifiek probleem in de vriendschap?

Door duidelijk te krijgen wat je opties zijn, kun je beter omgaan met de situatie. Je begrijpt er ook beter door wat er aan de hand is. Neem eventueel ook contact op met anderen die close met jullie beiden zijn ​​om advies te krijgen over wat volgens hen verstandig is in de situatie waarin jullie verkeren.

2. Praat met je vriend over hoe je je voelt

Het volgende wat je moet doen als je de vriendschap wilt beëindigen, is praten met je vriend of vriendin. Hoe voelt je vriend(in) zich over de relatie en wat willen zij? Hoe zien zij de vriendschap voor zich in de toekomst? Als je denkt dat er iets mis is met de relatie, laat dit dan weten.

Het kan helpen om je gevoelens te uiten aan je vriend. Samen kunnen jullie misschien wel begrijpen waarom de vriendschap is veranderd. Misschien kunnen jullie samenwerken aan het oplossen van de problemen in de vriendschap of misschien besluiten jullie wel dat het beter is om de vriendschap los te laten.

3. Accepteer dat veranderende relaties normaal zijn

Vriendschappen veranderen. Naarmate wij als mensen ouder worden, veranderen ook onze voorkeuren, behoeften en levensstijlen. De vriendschappen die we hebben veranderen mee naar de nieuwe situatie of ze gaan verloren. Probeer te accepteren dat veranderingen in vriendschappen normaal zijn. Accepteer dat dit een natuurlijk onderdeel van het leven is en dat het loslaten van vriendschappen soms nodig is.

4. Neem afscheid met respect

Als je het gevoel hebt dat het tijd is om afscheid te nemen, doe dat dan met respect en waardigheid. Laat je vriend weten hoeveel hij of zij voor je heeft betekend, en hoe dankbaar je bent voor alle ervaringen die je samen hebt gedeeld. Ghost niet, maar wees duidelijk over de reden waarom je afscheid neemt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie