Hoe vriendschappen stoppen: 10 manieren waarop ze eindigen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Hoewel je het misschien niet wilt, is het een feit dat de meeste vriendschappen uiteindelijk zullen eindigen. Dat kan gebeuren door wederzijds goedvinden waardoor het contact langzaamaan verwatert, maar ook komt het voor dat een vriendschap verdrietig en pijnlijk eindigt.

Hoe vriendschappen stoppen

Als je net vrienden bent geworden, dan denk je beiden dat het voor eeuwig is. Je kunt je niet voorstellen dat jullie vriendschap ooit zou kunnen eindigen. Waarom ook als het zo goed voelt? Toch komt het vaker voor dat vriendschappen niet het einde der tijden halen. Of eigenlijk: een vriendschap eindigt altijd – vroeg of laat. We vertellen je over de 10 meest voorkomende manieren waarop een vriendschap eindigt.

1. Door een goed gesprek

Een goed gesprek is de meest prettige manier waarop een vriendschap kan stoppen. Jij en je vriend(in) gaan samen rustig zitten en gaan het gesprek aan. Waarschijnlijk heb je beide al langer het gevoel dat jullie wegen vroeg of laat gaan splitsen. Een volwassen gesprek waarin beiden aangeven dat de vriendschap niet meer werkt, zorgt ervoor dat jullie beide je eigen pad kunnen gaan bewandelen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Je bedankt elkaar voor de fantastische tijd en daarna is het over en uit met de vriendschap. Jullie kunnen beide verder met je leven. No hard feelings.

2. Jullie groeien langzaam uit elkaar

We zien het vaak gebeuren bij vrienden van school: ze groeien uit elkaar. Tijdens de schoolperiode zijn ze beste vrienden, maar zodra ze aan het werk gaan, verliezen ze elkaar uit het oog. Misschien gaat één van de twee verhuizen, zien ze elkaar steeds minder, bellen ze minder frequent en uiteindelijk is de vriendschap doodgebloed. Of de één wil nog wel contact houden, terwijl de ander gaat ghosten.

Herkenbaar? Als je er later aan terugdenkt, zul je vaak met weemoed aan de vriendschap terugdenken. En je vraagt je waarschijnlijk af waarom het zo is gelopen. Doordat er nooit een goed gesprek heeft plaatsgevonden, kan deze beëindiging van een vriendschap echt aan je gaan knagen. Geen goede manier dus om je vriendschap te beëindigen.

3. De liefde

Liefde kan een vriendschap stoppen. Als de één al wel een partner heeft gevonden en de ander nog niet, dan kan het gebeuren dat de vriendschap ineens stopt. We weten allemaal hoe dat gaat. Degene met een partner heeft alleen nog maar oog voor de geliefde en ‘vergeet’ aandacht te geven aan de vriend(in). De vriend zonder partner voelt zich eenzaam en in de steek gelaten. Soms is een herstel van de vriendschap mogelijk als de relatie stukloopt, maar vaker is het een definitief afscheid.

4. Ruzie

Een ruzie of een onenigheid kan een vriendschap ineens doen stoppen. Dat kan om iets kleins zijn, maar ook om iets groots wat niet te vergeven is. Een vriendschap kan abrupt eindigen door een misverstand, bijvoorbeeld als we te maken hebben met twee eigenwijze vrienden die er niet voor openstaan om het uit te praten. Een ruzie of onenigheid is een veelvoorkomende oorzaak van het stoppen van een vriendschap.

5. De partners kunnen niet met elkaar overweg

Ben je al jaren beste vrienden en krijgen jullie beiden een liefdespartner? Dan zou het natuurlijk geweldig zijn als iedereen het goed met elkaar kan vinden. Als dat niet het geval is, dan kan een vriendschap zomaar ineens stoppen. Als mensen voor de keuze komen te staan, kiezen ze toch vaak eerder voor hun partner dan voor je vriend(in).

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

6. Geld

Meer geld, meer problemen? Als de één veel meer verdient dan de ander, dan kan dit een vriendschap zo beschadigen dat de vriendschap stopt. Dat is vooral het geval als het uitgavenpatroon ook van elkaar verschilt. Als de één allemaal dure dingen wil doen en de ander heeft daar geen geld voor, dan groei je al snel uit elkaar. Een vriendschap kan ook plotseling stoppen wegens ruzie over geld. De één heeft de ander misschien geld geleend, maar krijgt dat niet terug. Het kan een reden zijn voor het stoppen van een vriendschap.

7. Verandering van omstandigheden

Soms is een vriendschap ontstaan omdat je met elkaar samenwerkt, omdat je bij dezelfde kerk zit of bij dezelfde sportvereniging. Als de één dan een andere baan krijgt, of weggaat bij die kerk of vereniging, dan is de vriendschap vaak ook voorbij. Je zult elkaar de eerste tijd nog wel opzoeken, maar je merkt al snel dat de klik dan toch anders is. Wat je deelde is weg. Het is niet meer mogelijk om over datzelfde onderwerp praten, waar je eerder wel altijd over kon praten met elkaar.

8. Verhuizing

Als een van de vrienden besluit te verhuizen of te emigreren betekent dat vaak het einde van de vriendschap. In het begin probeer je nog contact te houden en zoek je elkaar nog op, maar uiteindelijk zal de vriendschap vervallen. Het contact verwatert en beiden gaan verder met het leiden van je eigen leven. Contact onderhouden met een vriend als je op grote afstand van elkaar woont is bovendien erg lastig.

9. Meningsverschil over een belangrijke kwestie

Vriendschappen kunnen eindigen door een meningsverschil over een belangrijke kwestie. Denk aan politieke opvattingen of geloofskwesties. Dergelijke meningsverschillen kunnen ervoor zorgen dat de twee vriend(inn)en lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. En als het helemaal uit de hand loopt is de vriendschap niet meer te redden. Er is dan geen mogelijkheid meer om de breuk tussen de vrienden te herstellen.

10. Overlijden

Als een van beide komt te overlijden, dan eindigt de vriendschap natuurlijk ook. Misschien niet in je hart, maar wel in de werkelijkheid. Het is de beëindiging van een vriendschap die ontzettend verdrietig en triest is. Maar het is ook de reden waarom vriendschappen uiteindelijk altijd eindigen, of je het nu wilt of niet.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie