Contact verbroken? Dit is hoe je een verloren vriendschap in 9 stappen herstelt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Vriendschappen zijn heel erg belangrijk in het leven. Je creëert een band met die iemand die net zo sterk kan zijn als een band met je familie. Vrienden zijn er altijd voor je, samen deel je de pieken en dalen in het leven. Je hebt veel met elkaar meegemaakt, je kent elkaar door en door. Je kunt samen lachen én samen huilen. Je kon het je nooit voorstellen om die vriendschap kwijt te raken. Maar toch ging er iets mis.

Het kan om een misverstand gaan, een ruzie of een ongelukkige gebeurtenis. Maar dankzij dit voorval is het contact verbroken. En als je jullie al heel lang vrienden waren, kan dit erg pijn doen. Net als je liefdesverdriet kan hebben als het uitgaat met een romantische liefde, kun je ook verdriet hebben van een verbroken vriendschap.

Waarom is het contact verbroken?

Wat is er precies tussen jullie gebeurd? Is er iets gebeurd dat niet meer vergeven kan worden? Is er een onderwerp waar jullie het echt niet over eens kunnen worden en leidt dit steeds tot ruzies? Of was er een misverstand dat helemaal uit de hand is gelopen? Er kunnen verschillende redenen zijn die kunnen leiden tot een verbroken vriendschap.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Ligt de schuld bij één iemand of bij jullie allebei? Ga bij jezelf na wat de oorzaak is geweest. Bedenk niet alleen wat de ander “verkeerd” deed in jou ogen, maar bedenk jezelf ook wat jij verkeerd gedaan zou kunnen hebben in de ogen van de ander. Is er nog een kans dat jullie het goed kunnen maken en zand erover kunnen doen? Of is er geen enkele kans meer om het contact te herstellen en is het misschien tijd om de vriendschap voorgoed te laten gaan?

Is het te herstellen?

Als je een flinke ruzie met je vriend of vriendin hebt gehad, is het slim om alles eerst een paar dagen af te laten koelen. Ga na wat er precies is gebeurd, wat er is gezegd en waar de ruzie nu echt over ging. Beantwoord een aantal vragen om goed te evalueren wat er is gebeurd en of je deze vriendschap wilt voortzetten.

  • Krijg je evenveel terug in deze vriendschap als dat je erin steekt?
  • Heeft deze vriend een positieve invloed op jouw leven?
  • Staat de vriend altijd voor je klaar?
  • Zou jij alles voor diegene over hebben?
  • Heb je ook andere vriendschappen of is dit de enige?
  • Behandel je elkaar goed?
  • Zou je diegene missen als je geen vrienden meer zou zijn?

Wat is de oorzaak?

Ga na wat de oorzaak is van het verbroken contact. Was het een simpel misverstand dat uit de hand is gelopen? Of had het kan een serieuze reden? Is het een belangrijk onderwerp waar jullie het nooit over eens zullen worden en staat het in de weg van jullie vriendschap? Of zijn er lelijke dingen over elkaar gezegd en is er iemand diep gekwetst? De oorzaak geeft het antwoord of het überhaupt nog te herstellen is.

Probeer jezelf in de schoenen van de andere persoon te plaatsen. Heb jij dingen gezegd waar je spijt van hebt? Wat deed jij wat je niet had moeten doen? Heb je te heftig gereageerd? Een vriendschap is niet zomaar iets, laat het dus niet verpesten door één gebeurtenis. Het is het altijd waard om een verbroken contact te herstellen.

eerste stap

9 stappen om een verbroken vriendschap te herstellen

Als je hebt besloten dat het verbroken contact te herstellen valt, en je dit graag wil doen, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen. Dit zijn 9 stappen die je kunt volgen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Stap 1

Schrijf voor jezelf op wat de oorzaak was van het verbroken contact. Was het een ruzie, een meningsverschil of is er iets gebeurd? Schrijf op wat je daar zo vervelend aan vond. Schrijf vervolgens ook op waarom je denkt dat het contact nog te herstellen valt.

Stap 2

Maak een lijst met eigenschappen en kwaliteiten die je geweldig vindt aan je vriend of vriendin. Loyaliteit, positiviteit, intelligentie. Of dat je kunt altijd met elkaar kunt lachen, alles aan elkaar kwijt kunt of je thuis voelt bij de ander. Het kan van alles zijn. Waarom wil je deze persoon echt niet kwijt? Wat voegt diegene toe aan jouw leven? Schrijf op wat je zou gaan missen als deze persoon niet meer in je leven is.

Vriendschap = kwetsbaarheid * tijd

Stap 3

Neem contact met je vriend(in) op; dit kan op verschillende manieren. Vind je het fijn om dit persoonlijk te doen of misschien liever via de telefoon? Je zou het zelfs allemaal kunnen opschrijven als je het moeilijk vindt om het in real life te doen. Geef aan dat je graag wil praten. Zorg ervoor dat je het gesprek om een moment aangaat dat het allebei voor jullie uitkomt en neem dan ook echt de tijd voor elkaar.

Stap 4

Is het nodig dat iemand zijn excuses aanbiedt? Het kan zijn dat er iets heel lelijks is gebeurd of gezegd. Soms kun je niet verder in een situatie als er niet eerst iemand zich verontschuldigt. Moet jij dit doen of jouw vriend(in)? Wat je ook doet, ga niet opnieuw een discussie in over wie er gelijk of ongelijk heeft. Je kunt het nu eenmaal niet altijd over alles eens zijn. Als je weet dat je zelf fout zat, geef dan een welgemeend excuus. Zeg dat het je spijt en dat dit nooit meer zal gebeuren.

Stap 5

Naast een excuses aanbieden, kun je dit ook op een andere manier doen. Heb je spijt van iets wat je hebt gedaan of gezegd. Verras je vriend met een cadeautje of plan een verrassing. Daden zeggen soms meer dan woorden. Hiermee laat je zien dat je echt spijt hebt en dat je om deze persoon geeft.

Stap 6

Speel niet het slachtoffer. Je kan je erg gekwetst voelen, maar het heeft geen zin om in de slachtofferrol te blijven. Neem een welgemeend excuus aan. Vergeet en vergeef. Anders kunnen jullie namelijk nooit verder. Iedereen maakt wel eens fouten in het leven, jij ook. Als de vriendschap het waard is, moet je je eroverheen zetten.

“De waarheid is dat iedereen je pijn gaat doen. Je moet gewoon degenen vinden die het waard zijn om voor te lijden.” – Bob Marley

Stap 7

Het kan zijn dat je vriend(in) opnieuw boos of verdrietig wordt. Het kan zijn dat hij of zij de emoties nog niet helemaal verwerkt heeft. Probeer daarom rustig te blijven en ga niet opnieuw de discussie aan. Laat het niet verder uit de hand lopen. Je kunt opnieuw je excuses aanbieden.

Stap 8

Laat elkaar aan het woord en leg rustig allebei ieders kant van het verhaal uit. Onderbreek elkaar niet en probeer jezelf in de schoenen van je vriend(in) te plaatsen. Vraag wat hij of zij verder wil en wat er nodig is om de vriendschap door te zetten.

Stap 9

Als jullie er echt niet uitkomen, kan het ook handig zijn om een derde persoon in te schakelen. Een bemiddelaar kan het gesprek leiden en ervoor zorgen dat iedereen genoeg aan het woord komt. Deze derde persoon kan bijvoorbeeld een gemeenschappelijke vriend zijn. Zorg er wel voor dat deze persoon geen kant kiest. Wil je daar zeker van zijn, schakel dan een persoon in die ver van jullie afstaat. Deze bemiddelaar zal objectief naar jullie situatie kijken en het op een andere manier bekijken.

Als je deze 9 stappen hebt gevolgd, is de ruzie hopelijk opgelost, de vriendschap herstelt en kunnen jullie samen verder. Maar in sommige situaties zijn er dingen gezegd en gedaan die niet snel vergeven kunnen worden. Ook al biedt iemand zijn of haar excuses aan, sommigen daden kunnen niet vergeten worden.

Maar soms is het nog niet einde verhaal, is er tijd nodig en moet je elkaar de ruimte geven. Misschien kom je elkaar na een paar maanden weer tegen en kun je de vriendschap weer rustig opbouwen met een schone lei. Een vertrouwensband bouw je niet zomaar op, dus laat het ook niet zomaar gaan. Er is altijd nog hoop om het contact te herstellen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie