Home Relatie De beste manier om het uit te maken? 7 Strategieën getest en beoordeeld

De beste manier om het uit te maken? 7 Strategieën getest en beoordeeld

4 minuten leestijd
1
uitmaken

Laten we eerlijk zijn; een relatie uitmaken is geen pretje. Zelfs de beste manier om het uit te maken is nooit perfect, omdat het altijd pijn doet. Je partner verrassen met het nieuws dat je een ander hebt is een garantie op een gebroken hart terwijl eindeloos discussiëren over twijfelachtige gevoelens de periode van pijn alleen maar verlengd.

De knoop niet doorhakken is ook geen optie; een ongelukkige en misschien zelfs ongezonde relatie onderhouden is voor niemand goed. Wat is dan wel een goede manier om het uit te maken?

Met miljarden mensen op de aardbol en nog meer gevormde relaties tussen al deze mensen zou je verwachten dat er honderden onderzoeken gedaan zijn naar de manieren om het uit te maken. Verrassend genoeg zijn dit er nog geen handvol onderzoeken gedaan naar deze situatie die bijna iedereen een keer treft. Een groep wetenschappers besloot in 2012 om dit grondig aan te pakken met een omvangrijk onderzoek naar wat nu de beste manier is om een relatie te beeindigen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'
  • ✅ Meer zelfkennis
  • ✅ Ontdek wat jij wilt
  • ✅ Leidraad voor liefde

De beste manier is voor iedereen anders

De manier waarop mensen het uitmaken met een partner verschilt per situatie. Als je bedrogen bent maak je het op een andere manier uit dan wanneer je geen gevoelens meer voor je partner hebt. Allerlei factoren spelen een rol in de keuze voor een strategie zoals de duur van de relatie, betrokkenheid en het sociale leven.

Zoals iedere relatie uniek is geldt dit ook voor de manier waarop elke relatie verbroken wordt. De gouden standaard om een relatie uit te maken is het face-to-face gesprek maar er zijn nog meer manieren om je partner te dumpen.

7 Strategieën

Psychologen van de Universiteit van Kansas identificeerden zeven strategieën om een relatie uit te maken. Deze zeven relatiebreuk strategieën werden onderzocht om tot meest effectieve manier te komen.1 Dit zijn de zeven manieren om het uit te maken, met voorbeelden van elk van de strategieën:

1. Vermijden / terugtrekken

Je partner vermijden, niets meer van jezelf geven, niets doen voor je partner en gesprekken kort houden.

“Ik was gestopt met alles wat ik eerder voor mijn partner deed.”

niet jou maar mij

2. Positieve toon / zelfbeschuldiging

Voorkomen dat je partner de schuld of schuldgevoelens krijgt en vermijden dat de partner wordt gekwetst.

“Ik nam de schuld voor de breuk op me, hoewel het zeker niet aan mij alleen lag.”

3. Open confrontatie

Op een open en eerlijke manier je partner vertellen dat je niet meer verder wilt of uitleggen waarom je niet meer verder wilt.

“Ik heb mijn wensen eerlijk overgebracht aan mijn partner.”

4. Kostenescalatie

Doelbewust argumenten aanhalen, onaangenaam worden en veeleisend zijn om te laten merken dat de relatie voorbij is.

“Ik gaf subtiele ‘hints’ dat onze relatie niet meer hetzelfde was.”

5. Manipulatie

Andere mensen bij de breuk betrekken door hen je wensen te vertellen, iemand anders vragen om het slechte nieuws te brengen of afspreken met anderen.

“Ik begon met iemand anders te daten in de hoop dat mijn partner door mijn acties zou door hebben dat ik niet meer verder wil.”

6. Afstandelijke communicatie

Ghosting, wegblijven bij de partner en al het (digitale) contact verbreken.

“Ik heb mijn partner geblokkeerd op Whatsapp en social media.”

7. De-escalatie

Wachten tot de omstandigheden goed zijn voor een breuk, het geleidelijk beëindigen van de relatie of vragen om een time-out in de relatie.

“Ik beëindigde de relatie geleidelijk in plaats van plotseling dingen te veranderen.”

Voor de in totaal vijf onderzoeken werden studenten ondervraagd maar ook getrouwde stellen. Dit gaf de onderzoekers een gevarieerde maar representatieve blik op wat de beste strategie is om het uit te maken. In sommige van de onderzoeken antwoordden de deelnemers over zichzelf als degene die het uitmaakt, in andere onderzoeken reageerden ze over zichzelf als degene die de breuk niet initieerde.

Wat is nu de beste manier?

zachte taalHoewel er geen “algemeen geaccepteerde” beste manier is om het uit te maken, omdat elke situatie anders is, is de ‘open confrontatie’ volgens het onderzoek de beste keuze. Dit is de strategie die het minste pijn en verdriet oplevert.

Niemand wordt graag gedumpt door een partner maar als mensen mogen kiezen dan kiezen ze ervoor om het op een open en eerlijke manier te horen. Dit is de manier waarop je duidelijk de redenen waarom je het wilt uitmaken kunt uitleggen. Als je een relatie met de ‘open confrontatie’ strategie beëindigt dan komt je bericht het minst hard aan volgens het onderzoek.

Nummer twee

Als je dit niet ziet gebeuren, omdat het ongetwijfeld op een ruzie uitloopt, dan kom je uit op de tweede manier; de ‘positieve toon / zelfbeschuldiging’. Het onderzoek laat zien dat dit minder hard aankomt dan de andere manieren maar het is niet zo goed als de ‘open confrontatie’. Bij de ‘positieve toon / zelfbeschuldiging’ strategie probeer je te voorkomen dat je je partner kwetst en de schuld geeft van wat er allemaal mis was in de relatie.

verdriet vrouw

De slechtste manieren

De slechtste manier om het uit te maken met je partner is door de vermijding / terugtrekking strategie te gebruiken. Volgens het onderzoek is dit stressvoller dan de andere strategieën maar ook het gebruik van manipulatie is misschien niet de ideale strategie waar je zo op hoopte.

Door het aan anderen over te laten is makkelijk voor jezelf om niet het slechte nieuws te hoeven brengen maar niet voor je partner. Mensen die met behulp van de ‘manipulatie’ werden gedumpt waren minder geneigd om vrienden te blijven met hun ex.2

Als je de beste strategie voor het beeindigen van een relatie zoekt, dan is dit over het algemeen de ‘openlijke confrontatie’, als je de ander expres wilt kwetsen dan kies je voor ‘vermijding / terugtrekking’ of voor ‘afstandelijke communicatie’.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Eén reactie

  1. Lotte

    13 december 2018 at 12:46

    Ik vind het een moeilijke wereld geworden met al die datingsites om een normale partner te vinden die niet aan cheating doet.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Beste relatie apps: 10 leuke apps voor koppels

We zijn allemaal bekend met Tinder, de datingapp. Dankzij de swipe-app is het vinden van e…