Help: wat moet je doen als je verliefd bent?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Verliefd zijn is heerlijk, maar zeker als je het voor de eerste keer bent, is het wel bijzonder. Je weet misschien niet zo goed wat je met de gevoelens moet doen, maar het is natuurlijk ook erg spannend of de ander jou ook leuk vindt. En natuurlijk wil je weten of de verliefdheid van twee kanten komt. Dat zou natuurlijk wel helemaal fantastisch zijn, toch?

Hoe merk je dat je verliefd bent?

Zeker als je nog niet eerder verliefd bent geweest, is het nieuw voor je om iets voor een ander te voelen. En waarschijnlijk weet je niet meteen wat het precies is. Als je steeds maar aan iemand anders loopt te denken en het liefst de hele dag bij hem of haar wilt zijn, samen leuke dingen wilt doen, is de kans groot dat ook jij verliefd bent. Super leuk natuurlijk, maar wat doe je nu het beste met die geheime gevoelens?

Vertel het aan de ander

Als je denkt dat de ander jou ook graag ziet, is het natuurlijk niet zo moeilijk om te vertellen dat je verliefd op hem of haar bent. Weet je dit niet helemaal zeker? Probeer er dan eerst achter te komen wat de ander voor jou voelt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Je kunt dit rechtstreeks aan de ander vragen, maar als je dat nog eng vindt, kun je kijken of je signalen ziet die aangeven dat de ander misschien ook wel op jou verliefd is. Vraag anders of je vrienden willen helpen om erachter te komen wat hij of zij van je vindt. Bijvoorbeeld, dat ze opletten of je naam vaak wordt genoemd.

Hoe merk je dat de ander verliefd op je is?

Tekenen die aangeven dat de ander jou graag wil zijn, zijn de volgende: hij of zij wil steeds bij je in de buurt zijn en contact met je hebben. Als jij iets zegt of doet, vindt de ander dat interessant en luistert diegene ook goed naar wat jij te zeggen hebt.

Daarnaast zal iemand die verliefd op je is weleens iets leuks voor je kunnen doen, zoals een cadeautje voor je meebrengen of een leuk uitje organiseren dat jullie samen kunnen doen. Als hij of zij je mee vraagt op een afspraakje, weet je ook zeker dat er interesse is en kunnen jullie samen kijken of er een leuke klik is.

Berichtjes naar elkaar sturen

Appen en berichtjes sturen doe je voortdurend met vrienden. Maar als je op iemand verliefd bent, kun je deze persoon ook berichtjes sturen. En de antwoorden vertellen je hoe je ervoor staat. Komen er snel antwoorden terug, dan kun je er wel zeker van zijn dat de ander jou ook leuk vindt.

Vind je het wat spannend om in het echt tegen de ander te zeggen dat je hem of haar leuk vindt en verliefd bent? Denk dan eens na over een leuk berichtje om te sturen. Of denk na over een andere manier waarop je duidelijk kan maken dat je vlinders in je buik voelt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

hart gebroken divider

Als je liever kiest voor niets zeggen

Vind je het eng om de ander over je gevoelens te vertellen, of ben je bang dat hij of zij niets voor jou voelt? Dan kun je er ook voor kiezen niks te zeggen of te doen, maar als je verliefd blijft en de ander steeds ziet, is het niet zo leuk als je niks kunt zeggen over je gevoelens.

Ook als je denkt dat de ander misschien niet hetzelfde voelt, kun je toch laten weten dat jij verliefd bent en de reactie afwachten. Doe je dit via een appje, dan hoeft de ander niet meteen te reageren en kan hij of zij gewoon een berichtje terugsturen waarin ze laten weten wat zij voelen.

Wat doe je als het niet wederzijds is?

Natuurlijk is verliefdheid niet altijd wederzijds en voelen twee mensen niet altijd hetzelfde voor elkaar. Dat is nu eenmaal de realiteit. Maar je kunt je gevoelens beter uiten dan dat je er mee rond blijft lopen en er niks mee doet. ‘Wie niet waagt wie niet wint’ geldt per slot van rekening ook in de liefde.

Is de ander niet verliefd op jou? Dan is dat natuurlijk super jammer. En dit zal even een tegenvaller zijn, maar is daar niks aan te doen. Als jij dan op een bepaald moment weer tegen iemand anders aanloopt, krijg je daar wellicht weer verliefde gevoelens voor en kun jij weer verder met je leven.

En als die ander dan ook nog eens verliefd op jou blijkt te zijn, kan het toch niet beter? Op ieder potje past immers een dekseltje en ook voor jou is iemand te vinden die bij je past.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie