Leven als broer en zus in een relatie? 10 tips voor wat je nu kunt doen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

In de eerste maanden van je relatie was je smoorverliefd. Je vond je partner aantrekkelijk, zelfverzekerd, en diegene was er altijd voor je als je hem of haar nodig had. Maar nu is dat anders. Mag je elkaar nog wel graag, maar is de spanning en de seksuele aantrekkingskracht ver te zoeken? Dan is de kans groot dat je in een broer-zus relatie verzand bent geraakt.

Gelukkig zijn er een aantal tips om uit deze relationele impasse te komen. Hieronder vind je meer informatie over een broer-zus relatie, de valkuilen die er zijn en 10 tips om uit deze relatie te komen. Ben je benieuwd geworden? Lees dan vooral verder.

Wat is een broer-zus relatie nu precies?

Een broer-zus relatie is simpel weg een liefdesrelatie waarin je elkaar meer ziet als een soort broer of zus. De seks is grotendeels verdwenen in dit type relatie. Jullie kunnen goed met elkaar overweg, hebben weinig ruzies en leven prima samen. Toch is er geen spanning meer in jullie relatie te vinden en zal de passie gedoofd zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een broer-zus relatie loopt daardoor vrijwel altijd op de klippen. Dit komt onder andere doordat een of beide partners een leegte voelt of voelen. Als de passie in een relatie gedoofd is, dan zal ook de geestelijke relatie langzaam verwateren.

Een broer-zus relatie wordt gekenmerkt doordat de chemie weg is en dat het niet meer spannend is om samen te zijn. Jullie zullen elkaar door en door kennen en harmonieus samen kunnen leven, maar dan zonder de passie in de relatie.

De valkuilen van patronen

Een van de valkuilen om in een broer-zus relatie terecht te komen is doordat je veel patronen kent in je relatie. Hierdoor is de kans groot dat je in een sleur terecht gaat komen. Om een relatie levendig te houden, is het namelijk nodig de vlam levend te houden. Als de dagen op elkaar beginnen te lijken en jullie vrijwel elke avond in je pyjama op de bank televisie zitten te kijken, is de kans erg groot dat jullie in een sleur terecht zijn gekomen.

Het algemene advies om uit deze sleur, ofwel de broer-zus relatie te komen, is door proberen de vonk weer terug in de relatie te brengen. Gedraag je weer wat meer zoals in het begin van je relatie; toen alles nog nieuw en spannend was. Dit is natuurlijk een heel algemeen advies. Hieronder geven we 10 concrete tips om uit een broer-zus relatie te raken.

Tip 1: Raak elkaar vaker aan

In een broer-zus relatie zul je merken dat jullie elkaar een stuk minder aanraken, maar meer een soort familieband hebben. Om de spanning weer terug te krijgen in je relatie, is het echter nodig om elkaar meer aan te raken. Door de aanraking zullen jullie meer tot elkaar aangetrokken worden en zeker ook een meer seksuele aantrekking voelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Met aanraking wordt echter niet alleen seks bedoeld; hoewel dit ook zeker van belang is. Raak elkaar aan door elkaar te knuffelen, te zoenen, een kus te geven bij afscheid of hem te aaien op de bank. Probeer van deze aanrakingen meer een gewoonte te maken.

boot roeien

Tip 2: Doe samen nieuwe ervaringen op

Een van de beste manieren om je huidige relatie te versterken, is door samen nieuwe ervaringen op te doen. Ga eens iets doen wat jullie beiden nog nooit hebben gedaan. Wees hier ook creatief in: ga bijvoorbeeld samen iets sportiefs doen, op een mooie vakantie of volg een nieuwe cursus.

Het maakt niet uit of het iets heel kleins is wat jullie samen doen; zolang jullie het maar samen ontdekken. Je maakt nieuwe dingen mee, creëert hiermee gezamenlijke herinneringen en de klik tussen jullie wordt weer aangewakkerd.

Tip 3: Probeer nieuwe dingen in de slaapkamer

Een van de meest voorkomende oorzaken van een broer-zus relatie is een gebrek aan seks. Dit is namelijk een enorm belangrijke factor voor het hebben en onderhouden van een gezonde relatie. Probeer daarom actief aan je seksleven te werken. Varieer in wat je doet en probeer ook eens nieuwe dingen in de slaapkamer. Realiseer fantasieën van elkaar en leer elkaar weer opnieuw kennen.

Tip 4: Begin aan micro-dating

De kans is groot dat jullie veel avonden in de week gewoon samen op de bank hangen. Toch is het belangrijk om nog steeds op dates te blijven gaan en quality time met elkaar door te brengen. Probeer bijvoorbeeld eens per week of per maand op een gezellige date te gaan.

Ook is micro-dating een methode om meer intimiteit en romantiek in de relatie te brengen als je vaak geen tijd hebt voor een volledige date. Zoek hierbij naar mogelijkheden om kleine, speciale momenten te creëren. Denk hierbij aan een kus op de wang, even elkaars hand vasthouden of elkaar opbellen in je lunchpauze.

relatiedip

Tip 5: Neem regelmatig wat afstand van elkaar

Als je in een broer-zus relatie zit, zul je merken dat je elkaar waarschijnlijk heel vaak ziet, waardoor jullie in een relatiedip raken. Daardoor is het helemaal niet meer bijzonder of spannend om elkaar te zien. Probeer daarom doordeweeks ook wat meer tijd voor jezelf in te plannen. Ga bijvoorbeeld naar een cursus, spreek af met vrienden of breng een bezoekje aan familie.

Hierdoor zul je merken dat je elkaar weer meer te vertellen hebt en is de kans groot dat jullie elkaar ook gaan missen. Het verlangen naar elkaar kan zo weer worden aangewakkerd; een goede stap om uit de broer-zus relatie te komen.

Tip 6: Breng de spontaniteit terug

Aangezien de ‘sleur’ een belangrijk kenmerk is van een broer-zus relatie, is zo’n relatie vaak ook erg voorspelbaar. Dit is daarom ook een van de redenen dat de spanning ver te zoeken is. Om deze voorspelbaarheid te doorbreken, kun je gebruik maken van spontane verrassingen. Ga bijvoorbeeld zomaar eens een weekendje weg, verras je partner met een mooi bosje bloemen of een ander lief gebaar.

Tip 7: Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

De kans is groot dat je voor je eerste date met je partner een stuk langer voor de spiegel stond dan nu. Je kunt merken dat in een broer-zus relatie alles zo normaal is geworden, dat jullie niet meer je best doen voor elkaar. Om de seksuele aantrekkingskracht echter weer aan te wakkeren, zullen jullie je ook mooi moeten maken voor elkaar.

Dit doe je niet alleen voor je partner, maar ook zeker voor jezelf. Hoe beter je jezelf verzorgt, hoe lekkerder je in je vel zal zitten en dit zal je relatie ook zeker ten goede komen.
vraagtekens vragen

Tip 8: Blijf goed communiceren

Goede communicatie is de bouwsteen van een gezonde relatie. Als je je niet meer uit durft te spreken over je problemen en gevoelens in je relatie, dan zit er iets goed mis. Dit kan namelijk tot enorme frustraties leiden. Zorg ervoor dat je duidelijk met elkaar communiceert over wat je wensen in je relatie zijn en hoe jullie dit samen kunnen aanpakken. Las ook eens in de zoveel tijd een moment in om goed met elkaar te praten en je gevoelens open en bloot op tafel te leggen.

Tip 9: Luister naar elkaar

Door moderne technologieën is de kans groot dat jullie vaak met een telefoon in je hand op de bank zitten. Je bent vooral met jezelf bezig en blijft eindeloos sociale media bekijken. In een gezonde relatie is het echter van groot belang om naar elkaar te blijven luisteren. Leg die telefoon dus ook eens weg en las een telefoon-vrije avond in. Voer diepe gesprekken met elkaar, luister goed en praat over je gevoelens.

Tip 10: Ga even terug in de tijd

In een broer-zus relatie lijkt vaak elke dag precies hetzelfde te verlopen. Heel anders dan het prille begin van jullie relatie; toen alles nog nieuw en spannend was. Het kan daarom een goed idee zijn om samen terug in de tijd te gaan. Heb het samen over mooie momenten uit het begin of herleef samen de eerste date. Ga op dezelfde plek uit eten of bezoek plekken waar jullie gezamenlijke herinneringen hebben.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie