Hoeveel vrienden heb je nodig? Dit is de gemiddelde limiet van vriendschappen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel Facebook, Snapchat en Instagram, waar de meesten ook honderden ‘vrienden’ hebben. Toch zijn dit voor vrijwel niemand allemaal echt goede vrienden. De meeste zul je ooit in het voorbijgaan hebben gesproken, ken je van studie of werk, of ben je ooit tegen het lijf gelopen op een feestje.

Hoeveel vrienden heb je daarom echt? Hoeveel kun je er maximaal hebben? En hoeveel goede vrienden heb je nodig? Het antwoord op deze vragen en meer lees je hier.

De Dunbar-theorie

Op sociale media lijkt het alsof iedereen een flinke kluit aan virtuele ‘vrienden’ heeft. Toch is het volgens de theorie van de Britse antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar helemaal niet mogelijk om zoveel vrienden te hebben. Volgens zijn theorie kunnen we maximaal vijf allerbeste vrienden hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hij baseert zijn conclusies op de werking van de hersenen. Volgens Dunbar kunnen onze hersenen namelijk maar een bepaald aantal vriendschappen aan en trekken we het niet om nog meer vrienden te hebben. Als je zegt dat je ruim 20 échte beste vrienden hebt, dan is dit volgens Dunbar dus niet mogelijk.1

Onderzoek naar deze theorie

De theorie die Dunbar heeft ontwikkeld is ook nog daadwerkelijk getest om de waarheid daarvan te checken. Er zijn tal van telefoongesprekken gevoerd om te onderzoeken of de stelling van de onderzoeker klopt. En wat bleek: het klopt inderdaad dat het niet mogelijk is om meer dan vijf beste vrienden te hebben.

De theorie van Dunbar nam echter ook andere contacten mee. Zo stelde hij dat het wel mogelijk is voor ons brein om zo’n 35 kennissen en rond de 100 contacten. Verder stelt Dunbar dat er maximaal 150 mensen in totaal in je brein passen, waaronder ook collega’s klasgenoten en bekenden vallen. Hij stelt dat bij meer dan 150 mensen de feiten, gesprekken en gebeurtenissen door elkaar worden gehaald.2

4 beste vrienden, 11 goede vrienden, 30 kennissen, 129 contacten.

Het gemiddelde aantal vrienden

Naar aanleiding van de theorie van Dunbar is ook berekend hoeveel vrienden en kennissen een gemiddeld persoon heeft. Door middel van telefoongesprekken de bekijken, waarbij de intensiteit en de hoeveelheid werd gemeten, werden een aantal gemiddelden berekend. Dit zijn ongeveer 4 beste vrienden, 11 goede vrienden, 30 kennissen en 129 contacten per individu.3

Natuurlijk kan je op individueel niveau afwijken van dit gemiddelde. Dit hangt ook af van wanneer jij iemand als goede vriend beschouwt en hoeveel persoonlijke zaken jij deelt. Maar wat maakt iemand nu een vriend? Wat is het verschil precies tussen vrienden en kennissen en contacten?

hand geven

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Wat is het verschil tussen vriendschap en een kennis?

Mede door de komst van sociale media, bestaat de neiging om een groot aantal kennissen ook echte vrienden te noemen. Maar toch zijn er aanzienlijk wat verschillen tussen iemand met wie je een hechte vriendschap hebt en iemand die een kennis van je is.

Tegen kennissen zul je vaak niet altijd even eerlijk zijn over situaties en zul je niet de meest persoonlijke verhalen delen. Een kennis is iemand waar je graag mee omgaat, maar die niet de persoon is waar je naartoe gaat om een persoonlijke ervaring mee te delen. Om het verschil nog duidelijker te maken, zullen we hieronder wat kenmerken van een echte vriendschap voor je op een rijtje zetten.

Kenmerken van een hechte vriendschap

Iemand die je als een echte vriend beschouwt is iemand waarbij je dag en nacht kunt aankloppen. Die je alles kunt vertellen wat er in je leven gebeurt en iemand die je volledig vertrouwt. Een echte vriendschap kun je herkennen aan een aantal eigenschappen.

Zo zul je de neiging hebben om datgene te doen wat het beste is voor de ander. Als je belangrijke keuzes moet maken, zul je snel kiezen voor een optie die het voordeligst uitkomst voor die persoon. Daarnaast is eerlijkheid van groot belang in een echte vriendschap. Ook in situaties waarbij het soms moeilijk is om te waarheid te spreken om te horen.

Verder is wederzijds begrip, medeleven en de mogelijkheid tot emotionele steun van groot belang en zul je genieten om in elkaars gezelschap te zijn. Naast eerlijkheid is ook vertrouwen een belangrijk begrip. Als je een persoonlijke gebeurtenis of ervaring vertelt, zul je er ook op vertrouwen dat dit niet verder wordt doorverteld.

like

Belangrijke pijlers van een goede vriend

Naast dat je eerlijk tegen elkaar bent, elkaar vertrouwt en graag dingen samen onderneemt, zijn er nog een aantal dingen waar je een beste vriendschap aan kunt herkennen. Een echte vriend of vriendin zal je namelijk heel veel energie geven. Ook al zie je ze maar eens in de week of een paar in een paar maanden; nadat je elkaar hebt gesproken heb je het idee dat je er weer tegenaan kunt.

Een echte vriend kent niet alleen je positieve kanten, maar ook zeker je lelijke kanten, is iemand waarmee je kunt discussiëren, maar ook waarmee je stil kunt zijn. Het is niet ongemakkelijk om gewoon samen om de bank te hangen en het is prima om samen stil te zijn.

Hoeveel vrienden heb je nodig?

Naast het aantal vriendschappen dat je maximaal kunt hebben, kun je ook kijken naar het minimale aantal vrienden. Hoeveel vrienden heb je nodig om gelukkig te zijn? Zoals je het misschien al raadt, is dit niet echt in een getal uit te drukken, aangezien dit enorm verschilt per persoon.

Niet iedereen is even sociaal. Sommige mensen willen de hele dag mensen om zich heen, terwijl anderen ook heel graag alleen willen zijn. De een zal de maximale getallen van vrienden willen opzoeken, terwijl een ander meer dan voldoende heeft aan één of twee goede vrienden. En als je gelukkig bent in je eentje, zonder vrienden, dan is dat ook prima.

Daardoor is het moeilijk te bepalen hoeveel vrienden je nodig hebt. Je hebt zoveel vrienden nodig als je zelf wilt hebben. Er is pas sprake aan een gebrek aan sociaal contact als je dit zelf zo ervaart en echt iemand mist om privézaken mee te bespreken. Maar meer vrienden willen maken omdat je ver onder het gemiddelde zit? Dat is ook weer niet goed.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie