Home Nieuws Relatiecheck: is de vonk of je gevoel weg? Test het met deze quiz

Relatiecheck: is de vonk of je gevoel weg? Test het met deze quiz

3 minuten leestijd
0
relatiecheck

Traditioneel is januari een populaire maand om een scheiding aan te vragen. Voor advocaten en mediators is de eerste maand van het nieuwe jaar dan ook een periode van topdrukte. Terwijl niet-zo-gelukkige stellen de ergerniswekkende feestdagen achter zich laten, komen ze niet lang daarna terecht in de notoire januaridip. En als je relatie niet zo lekker loopt, dan heb je niet te maken met Blue Monday, maar met Blue January.

Een nieuw jaar, een nieuw begin?

Voor veel stellen is het deze maand erop of eronder: gaan we door of zetten we er een punt achter? Reden genoeg om het internet af te struinen naar advies over de relatieperikelen en manieren om de relatie te redden. Maar is het nog wel te redden?

Als je hebt gemerkt dat de vonk in je relatie niet meer zo helder gloeit, hoeft dit niet het einde te betekenen. Het gevoel dat de ‘vonk is verdwenen’ versterkt je zorgen over de relatie, maar het geeft je geen inzicht in de huidige staat van de relatie. Daarom heeft een professor aan de Monmouth University in New Jersey, Gary W. Lewandowski Jr, een quiz met 10 vragen ontwikkeld.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Hoe gaat het met jouw relatie?

Aan de hand van de antwoorden kun je controleren of je relatie in een sleur zit of dat het ondanks je zorgen over het algemeen best goed gaat. De test, die voor het eerst in 2010 verscheen in de The New York Times, stelt een reeks vragen die stuk voor stuk zijn ontworpen om te laten zien hoe het ervoor staat met je relatie.

Het enige dat je hoeft te doen, is elke vraag beantwoorden en deze een score geven tussen 1 (heel weinig) en 7 (heel veel). Tel vervolgens het totaal op en kijk onderaan wat de totaalscore betekent. Klaar?

  1. Resulteert het samenzijn met je partner in nieuwe ervaringen?
  2. Als je bij je partner bent, voel je je dan meer bewust van dingen vanwege hem of haar?
  3. Verhoogt je partner je vermogen om nieuwe dingen te bereiken?
  4. Helpt je partner om je gevoel over wie je bent te verbeteren?
  5. Zie je je partner als een manier om jezelf te verbeteren?
  6. Compenseren de sterke punten van je partner je eigen zwakke punten?
  7. Denk je dat je een groter perspectief hebt op dingen vanwege je partner?
  8. Heeft het samenzijn met je partner geleid tot het leren van nieuwe dingen?
  9. Heeft het kennen van je partner je tot een beter persoon gemaakt?
  10. Verhoogt je partner je kennis?

vragen

Wat is de totaalscore?

De 10 vragen laten zien of je jezelf kunt ontwikkelen in de relatie en of het voldoet aan een verlangen naar verbetering, die volgens dr. Lewandowski van vitaal belang zijn voor het behoud van een bevredigende relatie. Dit is wat je totaalscore betekent:

45 of minder

Slecht nieuws: dit is een indicatie dat jij en je partner een ‘lage connectie’ hebben. De relatie vergroot je wereldbeeld niet en ook voel je je niet beter over jezelf dankzij de relatie. Hoewel dit niet ideaal is, betekent dit niet dat de relatie gedoemd is te mislukken. Gebruik in plaats daarvan deze score als een wake-up call om nieuwe dingen te proberen met je partner. Of dat nu micro-dating is, date nights of het ontdekken van seksuele fantasieën.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

45 tot 60

Niet slecht, maar ook niet heel goed. Jij en je partner hebben een ‘gematigd opwindende’ relatie, wat op zich een goede zaak is. Misschien heb je al heel lang een relatie en neem je elkaar een beetje voor lief of je zit in de fase waarin de kinderen nog klein zijn. Ooit was de relatie superspannend en uitdagend, maar toen kwam je terecht in de dagelijkse routine van een vaste relatie: het is eigenlijk heel normaal. Maar misschien is het toch tijd om alvast wat aan je relatie te werken, voordat het de verkeerde kant opgaat.

60 of meer

Perfect. Dit is de totaalscore waar iedereen op hoopt: een indicatie voor een ‘zeer ontwikkelde’ relatie. Maar het is ook een score die maar weinig stellen behalen. Als je al een tijdje een relatie hebt en nog steeds dit soort hoge scores behaalt, mag je jezelf een schouderklopje geven. De relatie vervult duidelijk je behoeften en het samenzijn met je partner maakt je leven aanzienlijk beter. Geniet ervan.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…