4 echt goede redenen om een scheiding aan te vragen

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

Vraag je je af of een scheiding normaal is, voor de situatie waarin je zit? De meeste mensen blijven te lang in een ongelukkige relatie, om later met spijt terug te kijken dat ze niet eerder zijn vertrokken. En dat komt vooral omdat scheiden een gecompliceerde zaak is. Dat je je afvraagt of je reden goed genoeg is, is dus helemaal niet zo raar.

Huwelijksproblemen zijn niet te vermijden. In elk huwelijk, hoe gelukkig je ook bent, komt het wel een keer voor. In sommige relaties leidt dit tot een scheiding, maar anderen bieden de problemen het hoofd en komen er samen sterker uit. Het zijn deze relatieproblemen die vaak de oorzaak zijn van een scheiding.

Van relatieproblemen naar scheiden

In veel gevallen zijn de problemen wel op te lossen, alleen ontbreekt het beiden aan de vaardigheden om dit voor elkaar te krijgen. Het gevolg is dus dat er scheidingen worden aangevraagd om redenen die op te lossen zijn. Ruzies om nietszeggende acties en niet kunnen praten met je partner; het hoeft niet het einde van de relatie te betekenen, als je er beiden aan wilt werken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Aan de andere kant zijn er redenen die meer dan geldig zijn om naar naar de advocaat te rennen en de scheiding aan te vragen. De mensen die tegen je zeggen dat ‘je moet vertrekken bij je partner’ hebben misschien een punt. Want sommige gedragingen binnen een huwelijk kunnen echt niet door de beugel. En zo komen we bij de 4 écht goede redenen, die altijd goed genoeg zijn om een scheiding aan te vragen.

nee afwijzing

Lichamelijk of emotioneel misbruik

Als je partner je één keer slaat, maar direct erna excuses aanbiedt dan hoop je dat het daar bij blijft. Maar de praktijk leert dat het vrijwel nooit bij deze ene klap blijft. Lichamelijk geweld gaat niet om het tonen van liefde, maar macht. En deze behoefte blijft bestaan, ook na de eerste klap.

Maar je kunt ook een klap krijgen, zonder dat je partner je met één vinger aanraakt. Dat is de emotionele klap die je te verwerken krijgt als gevolg van emotioneel misbruik. Het is misschien niet aan de buitenkant te zien dat je er slachtoffer van bent, maar het is ook mishandeling als je partner je continu kleineert, afwijst, beledigt en gedrag vertoont dat je dagelijks pijn doet.

Lichamelijk geweld is volgens de laatste cijfers voor 4.5% van de vrouwen reden om te scheiden.1 Dat is nog zonder emotioneel geweld meegeteld. Heb je te maken gehad met huiselijk geweld, in welke vorm van ook? Dan is dit een uiterst geldige reden om een scheiding aan te vragen; liever nog vandaag, dan morgen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Once a cheater, always a cheater.”

ashley madison

Vreemdgaan

Laten we eerlijk zijn, bijna niemand kan het verdragen; je partner die seks heeft met een ander. Of dat nu all-the-way is of seksuele handelingen, het gaat veel te ver. Daar komt nog bij dat het fysieke vreemdgaan vaak niet eens het ergste is, maar vooral het liegen en bedriegen eromheen. En dan is er ook nog het gezegde: “een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.”

Heb je de affaire van je partner ontdekt? Of heb je je partner gevonden op een website als SecondLove? Maar word je beloofd dat het zich nooit zal herhalen? Houdt er rekening mee dat ontrouw veel op huiselijk geweld lijkt; het is gedrag dat keer op keer terugkomt, hoeveel spijt je partner ook heeft na de ontdekking.

Ben je bedrogen? Dan is dit duidelijk een goede reden om de scheiding aan te vragen. Het is zelfs de reden waarom 13.8% van de scheidingen aangevraagd worden, omdat er iemand anders in het spel is.

drugs

Drugs- of alcoholverslaving

Wie het televisieprogramma Verslaafd! heeft gevolgd weet hoe ernstig het is; een drugs- of alcoholverslaving.2 Niet alleen de verslaafde lijdt aan de gevolgen van de verslaving, maar de hele omgeving, inclusief de naaste familie en partner. En als je een partner hebt die drank of drugs misbruikt dan weet je dat als geen ander.

In eerste instantie help je de verslaving in stand te houden. Je betaalt een lening af of lost een probleem op. Maar dan kom je erachter dat dit averechts werkt en probeer je het door erover te praten. Je wilt hulp zoeken voor je partner, maar deze zit nog in de ontkenningsfase. En hoewel het heel lief van je is dat je je verslaafde verslaafde partner wilt helpen; je kunt een verslaafde niet repareren. Wat je ook doet en zegt, je kunt het gedrag van je verslaafde partner niet veranderen. Een verslaafde verandert pas wanneer ze zelf de keuze maken om te veranderen.

Omgaan met een verslaafde partner is niet makkelijk, of noem het maar niet-te-doen. Als niets lijkt te helpen dan moet er uiteindelijk een moeilijke beslissing gemaakt worden. En dat is het stellen van je eigen grenzen. Want voor je het weet lijdt je eigen leven onder de verslaving van een ander. Een van deze moeilijke keuzes is vertrekken, oftewel het aanvragen van een scheiding.

geld euro

Financiële problemen

Een van de veelvoorkomende redenen waarom stellen scheiden in te herleiden naar de gezamenlijke portemonnee. Volgens het CBS liggen financiële problemen aan de basis van zo’n 5 procent van de scheidingen. En dan gaat het vaak niet om een gebrek aan inkomen, of geld in het algemeen. Het gaat vooral om de manier waarop er mee omgegaan wordt, met stress, spanningen, ruzies en meer als gevolg.

De vrouw met een shopverslaving en de man die zich begint te irriteren aan de dagelijkse bezoekjes van de koeriers. Het is het klassieke voorbeeld. Of je wordt geconfronteerd met een creditcardschuld op beide namen, terwijl je nooit ergens voor getekend hebt. Het geld is niet het probleem, maar al deze vormen van financiële ontrouw wel. En het probleem is juist dat deze problemen niet snel op te lossen zijn. Tijd heelt namelijk alle wonden, maar bijna nooit een gat in de hand.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie