Slechte patronen in relaties: herkennen, doorbreken en oplossen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Hoe jij je relatie kunt laten slagen? Heel simpel. Door slechte patronen in je relatie te herkennen, te doorbreken en op te lossen. Dat is dé tip voor een landurige relatie. De patronen die je in een relatie ontwikkelt, kunnen namelijk veel zeggen over het al dan niet standhouden van een relatie.

Geen enkele relatie is immuun voor negatieve relatiepatronen. Maar als je ze vroeg genoeg kunt spotten en er iets aan kunt doen, kun je voorkomen dat slechte patronen de relatie schaden. Maar om die negatieve patronen te kunnen doorbreken, moet je ze wel eerst herkennen.

Het doorbreken van schadelijke patronen in relaties lijkt eenvoudig, maar het gevaar ligt altijd op de loer dat je weer terugvalt in je slechte gedrag. We geven je voorbeelden van vier slechte patronen in relaties en daarna zes tips om ze te doorbreken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

4 slechte patronen in relaties

Als mensen komen we makkelijk vast te zitten in patronen. Onze hersenen houden van routine en gewoonte. Helaas komen velen van ons vast te zitten in een relatie met ongezond gedrag, zonder dat we weten dat het speelt. We geven je daarom vier voorbeelden van slechte patronen in een relatie.

1. Geen aandacht aan elkaar geven

Samen een paar afleveringen van ‘Undercover’ kijken is helemaal prima om te ontspannen na een lange werkdag. Dat doen we allemaal. Maar het wordt een probleem wanneer alle vrije tijd voor het slapengaan wordt besteed aan afleidingen. Deze voorkomen dat je dat je mentaal aanwezig bent voor je partner en contact met elkaar maakt.

Mag je dan nooit televisie kijken? Tuurlijk wel. Maar doe je dit altijd, dan vergeet je even contact met elkaar te zoeken. En dat is funest voor de relatie. Datzelfde geldt overigens als jullie beiden de hele avond op de telefoon zitten.

2. Elkaar niet uit laten praten

In het heetst van de strijd kan het gebeuren dat je van tijd tot tijd je partner onderbreekt.
Maar als je dat routinematig doet, pas dan op. Het is een patroon dat negatieve gevolgen heeft. Als je dit regelmatig doet, zal je partner zich onbelangrijk, irrelevant en ongeliefd voelen.

Tuurlijk mag je de ander best wel eens onderbreken. Maar laat de ander in de regel uitpraten. En niet onbelangrijk: vergeet dan niet te luisteren. Als jij je partner steeds onderbreekt, heeft je partner al snel het gevoel dat je niet luistert, of dat zijn of haar perspectief niet van belang is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Verwachten dat je partner je gedachten kan lezen

Verwacht je dat je partner precies weet wat jij denkt en zeg je daarom niet wat je wilt? Dan heb je een slecht patroon te pakken, want niemand kan gedachten lezen. Je partner kan nooit precies weten wat jij wil, als jij het niet zegt. En daardoor zul je altijd teleurgesteld zijn in je partner, omdat deze niet aan jouw wensen en eisen voldoet.

4. Altijd gelijk willen krijgen

Willen jij en je partner altijd gelijk hebben? Zelfs als jullie lijnrecht tegenover elkaar staan? Dat is een slecht patroon in jullie relatie. Soms zijn partners zo gefocust op het ‘winnen’ van een meningsverschil dat ze uit het oog verliezen wat het met hun partner doet. Daarom is verstandig om goed na te denken of je wel echt altijd gelijk wilt hebben in je relatie. Dat is namelijk helemaal niet nodig.

ballon kapot

6 tips om slechte patronen te doorbreken

Nu je weet hoe slechte patronen in een relatie eruit kunnen zien, wil je natuurlijk ook de tips weten om deze patronen te doorbreken. Je kunt ze oplossen, omkeren en er goede patronen van maken. Het enige wat je hoeft te doen is deze tips volgen.

1. Denk na over wat er tegen je gezegd wordt

Weet jij, als je goed nadenkt, welk gedrag van jou eigenlijk niet goed is voor je relatie? Het is vaak het gedrag waar je partner je al meerdere malen op heeft gewezen, maar het kan natuurlijk ook een gewoonte zijn waar anderen je over vertellen. Zegt je partner bijvoorbeeld steeds dat je altijd op je telefoon zit? Meestal gaat het er niet om dat jij op je telefoon zit, maar dat jij daardoor geen prioriteit geeft aan je partner.

Als je niet nadenkt over wat er tegen je gezegd wordt, dan zou je geneigd kunnen zijn om de telefoon weg te leggen om vervolgens Netflix op te starten. Het wordt een blinde vlek. Maar als je zou nadenken, zou je beseffen dat dit niet de oplossing van het probleem is.

2. Luister naar je partner

Laat je partner uitpraten en val deze niet direct in de rede. Je partner heeft misschien gewoon wat meer tijd nodig om het hele verhaal te vertellen. Als jij je partner dan steeds onderbreekt, dan zal je partner je steeds minder willen vertellen. Zie het als een kans om meer over jezelf en de relatie te leren.

Herken je dit? Probeer jouw gedrag dan te veranderen door naar je partner te luisteren. Laat je geliefde uitpraten en geef niet direct je mening. Als je dit structureel doet, zul je zien dat je relatie met je partner veel beter wordt.

3. Maak geregeld aandachtig contact met je partner

Kijk je het liefst elke dag een serie op Netflix? En doe je dat niet twee dagen per week, maar echt elke dag van de week? Dan kun je wel nagaan dat dit ten koste gaat van de aandacht voor elkaar. De oplossing is niet om Netflix op te zeggen. Het is bewust zijn van wat je aan het doen bent als je altijd afgeleid bent.

Probeer dit slechte patroon te doorbreken door bijvoorbeeld minimaal één avond per week iets leuks te doen met je partner. Geen Netflix, een aandachtig avondje voor elkaar. Het kan een avondje uit zijn, maar ook thuis een spelletje doen. Het maakt niet eens uit wat je samen doet, als het maar iets is waardoor je contact met elkaar maakt.

4. Vertel je partner wat je wil

Als jij niets zegt, kan je partner nooit precies weten wat jij wil. Negatieve patronen ontstaan vaak als een of beide partners zich niet uitspreken en ervan uitgaan dat de partner de signalen wel ontvangt, maar geen actie onderneemt. Vertel je partner dus precies wat je dwars zit, wat je emotionele behoeften zijn en wat je graag anders zou willen zien.

5. Plan voldoende we-time

Veel mensen plannen wel me-time, maar vergeten de we-time. Ze werken wel aan zichzelf, aan hun eigen rust en hun eigen welzijn. Maar ze werken niet aan de relatie. Om te voorkomen dat de relatie voor lief wordt genomen, door een of beiden, is het verstandig om voldoende tijd voor elkaar in te plannen. Pak de agenda’s erbij en blok bepaalde dagdelen en avonden. Op die momenten gaan jullie samen iets doen. En spreek af dat er niets tussen mag komen.

6. Bespreek ook de moeilijke onderwerpen

Ben je het type dat de moeilijke onderwerpen liever niet bespreekt? Heb je de neiging om je kop in het zand te steken? En ben je een echte binnenvetter? Verdiep jezelf erin om dat te verbeteren, want het is niet bevorderlijk voor je relatie.

Is praten over gevoelens en emoties niet je sterkste kant? Schrijf het op een briefje en laat het door je partner lezen. Hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je het bespreekbaar maakt. Vind je partner het moeilijk om dit soort onderwerpen te bespreken? Zorg er dan voor dat deze zich veilig voelt bij jou om kwetsbaar te zijn. Oordeel dus niet direct, maar probeer te luisteren en toon bovenal begrip.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie