De chemie die we voelen in het begin van een relatie is bedwelmend. Dankzij een heerlijke cocktail van hormonen heb je het dwangmatige gevoel om dicht bij iemand te zijn. Alles voelt nieuw en spannend. Je wordt energiek en euforisch, wat ertoe kan leiden dat je eetlust vermindert en je niet kunt slapen. En als je elkaar net hebt gezien, dan kun je niet wachten tot je ander wéér kunt zien – zelfs als deze persoon net is vertrokken.
Hoewel iedereen het over deze positieve aspecten van verliefdheid heeft, weten we ook allemaal dat verliefd zijn een aantal nadelen heeft. Want wanneer je ‘onder invloed’ bent maak je niet altijd de beste keuze, vooral omdat je beoordelingsvermogen wordt aangetast. Je negeert de rode vlaggen en je mist alle signalen dat je partner of relatie niet goed voor je is, omdat je niet in staat bent om de blinde vlekken te herkennen.
Je maakt bijvoorbeeld altijd tijd vrij voor de ander, terwijl de ander dat niet voor jou doet – en jij ‘ziet’ dat niet, zolang je elkaar maar kunt zien. Of je rechtvaardigt twijfelachtig gedrag van je nieuwe geliefde, omdat jij je probeert in te leven en de ander wilt begrijpen. Of je maakt offers die onverstandig of onverantwoordelijk zijn voor een buitenstaander. Maar je ziet deze blinde vlekken zelf niet, ondanks dat het voor anderen wel duidelijk is.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Blinde vlekken in relaties
Als je de term ‘blinde vlek’ in het woordenboek zou opzoeken, dan kom je terecht bij de theorie over een stukje netvlies van je oog. De blinde vlek is een deel van het oog waar je niets kunt zien. Maar dat is niet de blinde vlek die van invloed is op je relaties, ondanks dat het ook een gebied is waarin je zicht wordt belemmerd.
In relaties is een blinde vlek iets waar je je niet bewust van bent. Bijvoorbeeld een deel van je persoonlijkheid of die van een ander. Blinde vlekken zijn de dingen die je niet wilt of kunt weten. Het zijn de signalen die je mist, de vragen die je niet stelt en de tekenen die je niet ziet. Het kunnen ook eigenschappen zijn die je overschat of het verkeerd interpreteren van wat anderen zeggen en doen. Als je iets niet kunt of wilt zien, dan noemen we dat een blinde vlek.
“You don’t know what you don’t know.”
Ze kunnen relaties saboteren
Klaag je vaak over exen die allemaal hetzelfde, bijna misdadige gedrag vertoonden? Vraag je je af waarom je altijd voor het verkeerde type valt? Of komen steeds dezelfde negatieve patronen terug in al je relaties? Het kunnen allemaal gevolgen zijn van de blinde vlekken. En het probleem met blinde vlekken is dat ze relaties kunnen saboteren.
Als je het gevoel hebt dat je steeds weer hetzelfde type relatie hebt, maar met verschillende mensen, dan heb je waarschijnlijk een aantal van deze blinde vlekken. Maar het probleem is dat we niet weten wat deze blinde vlekken zijn – vandaar ook de toepasselijke naam. Dit zijn drie voorbeelden van blinde vlekken.
- Je negeert het afwijkende gedrag van je partner, omdat je ervan uitgaat dat het met werkstress te maken heeft. Ondertussen heeft je partner een affaire.
- Je focust je volledig op de fysieke aantrekkingskracht tijdens het daten. Je ziet duidelijke en subtiele tekenen dat de ander niet bij je past over het hoofd.
- Je spreekt je echte mening niet uit in een gesprek met je partner omdat je de vrede wilt bewaren. Je partner denkt dat je iets te verbergen hebt.
6 manieren om blinde vlekken te herkennen
De blinde vlekken zijn de situaties waarin je denkt te weten wat er aan de hand is, terwijl je in werkelijkheid geen idee hebt van wat er aan de hand is. Zelfs als je het goed bedoelt, weten anderen niet wat je in je hoofd omgaat. Zij zien het anders, omdat zij wel kunnen zien wat er achter de blinde vlek schuilgaat. Om je blinde vlekken in relaties te herkennen kun je het volgende doen.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
1. Gebruik feedback als een signaal
Wanneer je feedback van iemand krijgt, of dat nu in een relatie is of op de werkvloer, vraag jezelf dan af of het een blinde vlek is. Wat anderen zien is niet altijd wat jij ziet, dus door de feedback van anderen te gebruiken kun je een blinde vlek van jezelf herkennen.
2. Zoek naar patronen
Heb je iets dat over jou wordt gezegd al eens eerder gehoord? En zijn het meerdere mensen die het je vertellen? Dan kun je ervan uitgaan dat het patroon te maken heeft met een blinde vlek. Patronen geven nuttige aanwijzingen over blinde vlekken.
“Weet jij wel dat je…”
3. Leer aandachtig te luisteren
Er zijn altijd dingen waar je blind voor bent, terwijl anderen zich er bewust van zijn. Maar anderen zullen je dat niet altijd vertellen. Een open en niet-defensieve houding helpt je om anderen uit te nodigen om deze blinde vlekken aan te geven. En dat betekent dat je aandachtig moet luisteren als je met andere communiceert.
4. Vraag om een second opinion
Heb je feedback over jezelf gekregen? Je eerste reactie is misschien dat het niet is wie jij bent, maar dat weet je eigenlijk pas zeker als je de hulp van iemand anders inschakelt. Of dat nu een vriend of familielid is, ze kunnen je een spiegel voorhouden en mogelijk een blinde vlek bevestigen.
5. Doe aan zelfreflectie
Heb je wéér een relatieconflict gehad over wéér hetzelfde relatieprobleem? Neem even een momentje voor jezelf om te reflecteren op wat er gebeurt is. Oordeel niet, maar denk na over wat er allemaal gebeurde, wat je zei en wat je voelde. Door aan zelfreflectie te doen kun je blinde vlekken bij jezelf herkennen.
6. Zoek professionele hulp
Het is vaak lastig om blinde vlekken te herkennen als je niet weet waar je moet beginnen. Professionele hulp kan je helpen. Zo kunnen relatietherapeuten en relatiecoaches je begeleiden om de blinde vlekken te vinden. En met de professionele hulp kun je de blinde vlekken zelfs omzetten in nieuwe sterktes die gunstig kunnen zijn voor je (toekomstige) relaties.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.