Sabotage: 12 signalen dat je de relatie saboteert

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Eigenlijk gaat alles prima in de relatie, maar toch gebeuren er meerdere dingen waardoor de relatie steeds meer naar de afgrond wordt geduwd. En dit komt niet door externe factoren zoals bijvoorbeeld financiële problemen of stress door werk. Het komt van binnenuit. Sabotage in een relatie overkomt vele mensen.

Sabotage komt soms van beide kanten, soms van de partner en ook kun je zelf de boosdoener zijn. Want het is niet altijd de schuld van de partner. Soms richten we zelf de schade aan in de relatie met zelf-saboterend gedrag. Je duwt je partner weg, je begint constant ruzies over kleine dingen of je wordt boos om elk wissewasje. Het kunnen allemaal tekenen zijn dat je de relatie saboteert. Maar waarom doe je dit?

Sabotage in relaties

Bij sabotage gaat het vaak om een opzettelijke actie met als doel om de positie van iemand te verzwakken. Bijvoorbeeld, tijdens een oorlog werd sabotage gebruikt om schade aan te richten bij de vijand, door middel van verstoring of vernietiging. Bij sabotage in een relatie leg je misschien geen fysieke bom onder de relatie, maar als we het figuurlijk bekijken dan scheelt het niet veel.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Zelfsabotage is een sabotage die je vaak – niet altijd – onbewust jezelf aandoet. Het zorgt ervoor dat je jezelf klein houdt. Zelfsabotage kan voorkomen op allerlei diverse aspecten van je leven. Studie, carrière of relaties. Als je gelooft dat je niet waardevol bent of niet genoeg bent, val je vaak terug in het patroon van zelfsabotage. Zo belemmer je jezelf en de gevolgen zijn enorm, want zo kun je niet groeien en verder komen in je carrière of relatie.

In feite voorkom je dat je je eigen droomleven kunt realiseren. Het vervelende is dat je dus zelf je grootste vijand bent, want je creëert het probleem zelf. Daardoor is het ook des te moeilijker om er iets aan te doen. Maar… het is zeker niet onmogelijk.

12 voorbeelden van saboterend gedrag

Voordat je gedrag kan veranderen is het belangrijk dat je eerst bepaalde patronen in je eigen gedrag herkent. Herken je jezelf in een van deze voorbeelden? Dan is die eerste stap al gezet. Je bent dus (onbewust) de relatie aan het saboteren. Ga bij jezelf goed na waarom je dit doet.

Komt het door een gebeurtenis in het verleden? Heb je een laag zelfbeeld? Of ben je eigenlijk niet gelukkig in de relatie, maar durf je zelf niet de stap te zetten om het uit te maken? Praat erover met je partner of zoek hulp bij vrienden, familie of professionele hulp als de oorzaak diep in je is geworteld. Dit zijn 12 signalen die je laten inzien dat je de relatie saboteert.

1. Je klampt je vast aan je partner

Soms kun je je als een kind gedragen die zich vastklampt aan de ouders. Wanneer je je zo wanhopig voelt, klamp je je alleen maar meer vast aan je partner. En dat is geen gezond gedrag. In een relatie moeten beide personen niet compleet afhankelijk zijn van elkaars geluk.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Je isoleert jezelf sociaal

Als je zelfdestructief bent, wil je ook niet met je vrienden of familie praten. Je schaamt je voor je gedrag, dus je zet een muur op om mensen uit je persoonlijke leven te weren. Door de mensen die om je geven steeds verder weg te duwen, zullen zij er ook nooit achter komen wat er echt aan de hand is. Wat er gebeurt als er niets veranderd? Je blijft alleen over en gaat door met zelfdestructief gedrag totdat er helemaal niemand meer voor je is.

3. Je duwt je partner weg

Als je het in je hoofd hebt gehaald dat je niets waard bent, geen liefde verdient en niemand echt van je houdt, zul je ook denken dat je de liefde van je partner niet verdient. Je zult dus langzaamaan je partner wegduwen. Je annuleert plannen, snauwt, maakt een olifant van een mug en vindt manieren om je partner boos op je te maken. Vaak kan dit volledig onbewust gebeuren. Je hebt het zelf misschien niet eens door… maar je partner wel.

4. Je handelt manipulatief en speelt spelletjes

Wanneer je je machteloos voelt over de liefde, het leven en jezelf, kan het gebeuren dat je je partner manipuleert om de schijn van controle te voelen. Manipuleren doe je door hem of haar compleet te negeren, te doen alsof je niet om hen geeft of door hen jaloers te maken door iemand anders in beeld te brengen. Je speelt deze spelletjes om je goed over jezelf te voelen, maar dit lukt nooit helemaal – hoe hard je het ook probeert.

5. Je bent op zoek naar redenen om niet tevreden te zijn

Wanneer je op een zelfdestructieve manier handelt, ben je nooit tevreden met geluk. Je bent altijd aan het zoeken naar manieren om ontevreden te zijn en ruzie te maken. Je doet je best om alle aspecten van de relatie waar je ooit van streek over was terug te halen, oftewel, je haalt oude koeien uit de sloot.

6. Je maakt alles erger dan het is

Je voelt je erg onzeker over jezelf en daardoor projecteer je alles op je partner. Als je niet lekker in je vel zit, lijkt het alsof alles mis gaat. Daardoor maak je alles erger dan dat het in werkelijk is. Je weet dat het eigenlijk oneerlijk tegenover hem of haar is, maar toch kun je er niks aan doen.

7. Je vertrouwt je partner niet

Je vertrouwt niet wat je partner zegt of waar hij of zij was. Je trekt te snel conclusies en concludeert dat hij of zij liegt. Een vertrouwenskwestie is de ergste manier om een relatie te ruïneren door het zo te saboteren. Vertrouwen is een van de belangrijkste waarden in een relatie: als dat er niet is, staat de relatie op instorten.

8. Je liegt over alles

Soms kun je de leugens niet tegenhouden die maar uit je mond blijven komen. Je liegt tegenover de persoon die om je geeft en je weet niet eens waarom. Dit web van leugens zal je in de toekomst nog inhalen, maar je kunt het niet stoppen.

9. Je bent veel zelfmedelijden

Als gevolg van de negatieve stemmen in je hoofd kun je zelfmedelijden krijgen. Je zult dan denken dat het leven oneerlijk is en dat iedereen en alles tegen je is. Je partner wil graag aandacht en liefde van je ontvangen, maar jij bent volledig gefocust op jezelf en hoe waardeloos je bent. Het zelfmedelijden neemt het over.

10.Je over-analyseert alles

Heb je de neiging om constant betekenissen aan bepaalde dingen toe te kennen die er eigenlijk niet zijn? Je bent constant aan het piekeren, overdenken en analyseren. Deze saboterende gedachten kunnen het einde van de relatie betekenen. Bijvoorbeeld, in plaats van te luisteren naar wat je partner zegt, vul je alles voor hem of haar in. Je verdraait zijn of haar woorden en zoekt andere betekenissen achter de dingen die je partner heeft gezegd.

11. Je gaat vreemd

Een ander voorbeeld van zelfdestructief gedrag is het onvermogen om loyaal te zijn. Je gaat vreemd door met anderen naar bed te gaan, in het geheim af te spreken, of door contact op te nemen met exen. Het kan op het moment misschien geweldig aanvoelen en het gevoel geven dat je controle hebt. Maar daarna zul je je altijd vreselijk voelen tegenover je partner en over jezelf.

12. Je wordt boos om alles

Je kunt je humeur maar niet onder controle krijgen. Je wordt boos om alles. Je snauwt en hebt last van explosieve woede-uitbarstingen als dingen niet goed gaan. Zeker als je partner je vraagt wat er aan de hand is, merk je dat je oncontroleerbaar boos wordt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie