Maken mondkapjes mensen aantrekkelijker? Onderzoek zegt van wel

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Vóór 2020 waren mondkapjes een zeldzaam verschijnsel in Nederland. Niemand liep ermee over straat of in de supermarkt, de enige uitzondering waren toeristen uit Azië. Anderen die grote delen hun gezicht bedekten waren moslimvrouwen die nikabs of boerka’s droegen. Naast deze groepen was het hoogst ongebruikelijk om iemand te zien met gezichtsbedekking. Maar dat veranderde door de coronapandemie.

Mondkapjes werden verplicht in alle publieke ruimtes. In de supermarkt, in het openbaar vervoer en in het onderwijs: we zijn eraan gewend geraakt om mensen met een mondkapje te zien. En dat heeft ervoor gezorgd dat we mensen met mondkapjes anders zijn gaan zien. Onderzoekers zeggen nu dat de pandemie onze waarneming heeft veranderd en dat we mensen met een mondkapje aantrekkelijker zijn gaan vinden.

Het sanitary-mask effect

Mondkapjes werden vóór de pandemie al veelvuldig gebruikt in landen zoals Japan, waar mensen ze droegen om gezondheidsredenen. Dragers van mondkapjes wilden bijvoorbeeld hun persoonlijke hygiëne verbeteren en in China werden ze gebruikt als bescherming tegen luchtvervuiling. Maar de dragers van deze mondkapjes hadden geen goede reputatie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Toen wetenschappers in die landen onderzoek deden naar mondkapjes bleek dat ze vooral geassocieerd werden met ziekte en dat mensen die ze droegen werden vermeden. In een onderzoek uit 2016 ontdekten de onderzoekers ook dat gezichten die gedeeltelijk waren bedekt door een medisch mondkapje als minder aantrekkelijk werden beschouwd dan gezichten zonder mondkapje. De onderzoekers noemden dit het sanitary-mask effect.

Nu mondkapjes een gebruikelijke maatregel zijn geworden om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben onderzoekers meer onderzoek gedaan naar het mondkapje en de aantrekkelijkheid van de mensen die ze dragen. Wat doet een mondkapje nu voor de aantrekkelijkheid van het gezicht van degene die het draagt?

Mondkapjes maken mensen aantrekkelijker

Onderzoekers van de Cardiff University hebben een nieuwe studie gepubliceerd waarin zij concluderen dat mondkapjes gezichten aantrekkelijker maken. En het blauwe medische mondkapje blijkt daar heel goed in te zijn.

In hun onderzoek werd gemeten hoe verschillende soorten mondkapjes de aantrekkelijkheid van 40 mannelijke gezichten veranderden. Ze lieten 43 vrouwelijke deelnemers de aantrekkelijkheid van de mannelijke gezichten beoordelen. De vrouwen kregen gezichten te zien zonder mondkapje, met een stoffen mondkapje, een blauw medisch mondkapje en met een zwart boek over het gebied dat een gezichtsmasker zou verbergen. Ze mochten de gezichten beoordelen op aantrekkelijkheid op een schaal van 1 tot 10.

De onderzoekers ontdekten dat de gezichten met mondkapjes als aantrekkelijker werden beoordeeld dan de gezichten met een boek of zonder mondkapje. En een van de bevindingen was dat blauwe mondkapjes de aantrekkelijkheid van het gezicht nog meer vergrootte, meer dan andere soorten mondkapjes.

onderzoek gezicht
Voorbeelden van de vier soorten foto’s die zijn gebruikt.1

Medisch mondkapje ‘wint’

Hoofdonderzoeker en expert in de psychologie van gezichten, dr. Michael Lewis, zegt dat ze dit niet hadden verwacht. “Onze studie suggereert dat gezichten als het meest aantrekkelijk worden beschouwd als ze een medisch mondkapje dragen”, zegt hij. “Misschien omdat we gewend zijn aan zorgmedewerkers die blauwe mondkapjes dragen en nu associëren we deze mondkapjes met mensen in de zorg of medische beroepen.”

De onderzoekers zeggen dat dit mondkapjes-effect mogelijk alleen aanwezig is tijdens de coronapandemie en het is tot nu toe alleen aangetoond voor mannelijke gezichten.

Lewis: “De resultaten zijn tegenstrijdig met het onderzoek van vóór de pandemie, toen men dacht dat mondkapjes mensen aan het denken zette over ziekte en dat de persoon daarom moet worden vermeden. Het huidige onderzoek toont aan dat de pandemie onze denkwijze heeft veranderd in hoe we de dragers van mondkapjes waarnemen. Wanneer we iemand met een mondkapje zien, denken we niet meer ‘die persoon heeft een ziekte, ik moet uit de buurt blijven’.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie