43 dingen waar stellen ruzie over maken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
17 minuten leestijd

Elk stel maakt wel eens ruzie. Voor twee volwassenen die samenwonen is het bijna onmogelijk om het altijd eens te zijn. Wanneer je veel tijd met één persoon doorbrengt, begin je altijd dingen op te merken die je eerder niet zijn opgevallen. En die kunnen soms aardig vervelend zijn.

Als stel maak je over duizenden dingen ruzie en ontstaan er meningsverschillen over de kleinste voorvallen, die op zichzelf nietszeggend zijn. Meningsverschillen zijn helemaal oké als ze niet te vaak gebeuren. Het zorgt ervoor dat je je frustraties kunt uiten en je gevoelens kunt delen. Zolang je precies weet waarom je samen met je partner bent en hoeveel je van hem of haar houdt, maken deze ruzies uiteindelijk niets uit.

Het is ‘normaal’ om ruzie te hebben

Koppels maken ruzie over een heleboel dingen, maar er zijn een aantal kwesties die vaker voorkomen dan anderen. Dan kun je denken aan geld, familieleden, relatietevredenheid en het seksleven. Dit zijn natuurlijk de belangrijke onderwerpen in het leven, dus wanneer je hier constant ruzie over hebt of je het maar niet eens kan worden, kan dit wel eens grote gevolgen hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Daarnaast heb je natuurlijk ook dagelijkse kleine irritaties, zoals misverstanden of het niet nakomen van afspraken. Hoe goed je ook je best doet, dit gebeurt nu eenmaal met een persoon met wie je samenwoont. Er zijn maar weinig relaties zonder ruzies. Daarom zeggen ze ook wel: “Ieder huisje heeft zijn kruisje.” Oftewel, iedereen heeft zijn eigen zorgen en problemen.

Vroeger had je waarschijnlijk ook ruzie over dezelfde dingen met familieleden of huisgenoten, nu met je partner. Als jullie allebei volwassen zijn, dan moet je deze onbeduidende dingen kunnen bespreken, erover kunnen lachen en weer verder kunnen gaan. Het is normaal om af en toe ruzie te maken met je partner en het zal helpen om een sterkere band te vormen.

43 dingen waar stellen ruzie over maken

Het is volledig normaal om soms ruzie te hebben met je partner. Zolang de ruzies gelijkwaardig zijn en er geen sprake is van mishandeling, of dit nu emotioneel of fysiek is, is dit normaal. Dit zijn 43 dingen waar stellen ruzie over maken. Maak jij er ook ruzie over?

1. Kinderen

Een stel dat kinderen heeft, heeft vaak de meeste ruzies over de kinderen. Deze kleine mensjes zijn veeleisend en je eigen gevoelens en wensen verdwijnen dankzij de zorg even naar de achtergrond. Vaak hebben ouders van kinderen het gevoel dat ze meer werk verzetten als het gaat om het opvoeden van de kinderen. Zeker als je een baby hebt, kan het slaaptekort voor extra veel frustraties en irritaties zorgen.

2. Vergelijking

Niemand vindt het leuk om met iemand anders vergeleken te worden, zeker niet in een negatief daglicht. In het ergste geval word je vergeleken met een ex van de ander. Of dat je minder ‘doet’ dan de partner van een ander. Veel stellen hebben ruzie over dit soort problemen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Geld

Geld is gevoelig onderwerp voor koppels, omdat de financiën vaak tot ruzie kunnen leiden. Of het nu gaat om wie het meeste geld uitgeeft, waaraan het wordt uitgegeven of hoe het is uitgegeven. Ruzies of discussies over geld tussen koppels kunnen zeer verhit raken.

4. Benzine

Als je de hele dag in de auto hebt gereden, is het maar goed dat je de auto bij hebt getankt. Had je dit niet gedaan, dan was er een grote kans geweest dat er een ruzie over was ontstaan. Want stel dat je partner de volgende dag naar het werk moet, terwijl de tank zo goed als leeg is.

5. Seks

Het is niet ongebruikelijk dat koppels meningsverschillen hebben over seks. Misschien heeft een van jullie meer behoefte aan seks of wil een van jullie graag nieuwe dingen uitproberen. Verschillende in seksuele opvattingen, wensen en voorkeuren kunnen snel leiden tot discussies en ruzies.

6. Slechte gewoonten

Slechte gewoonten kunnen veel irritaties veroorzaken. Je leert meer over iemands gewoontes wanneer je gaat samenwonen. Zo kan het zijn dat je partner nooit de was in de wasmand doet. “Het is toch een kleine moeite”, denk je. Maar hoe vaak je dit ook aangeeft, het verandert niet. Het kan lastig zijn voor iemand om een gewoonte te veranderen.

7. Tijd

Veel koppels maken ruzie over waar en aan wie ze tijd besteden. Ze maken ook ruzie over het feit dat ze ook geen tijd voor elkaar hebben. Zo kan je partner enorm van voetbal houden, maar jij kan dit een echte verspilling van tijd vinden. Of een partner werkt te veel, terwijl de ander graag wat meer quality time zou willen.

8. Televisie

Het lijkt iets simpels, maar veel koppels krijgen toch vaak ruzie over de televisie. Zo kunnen jullie kibbelen over het geluid, welk programma jullie gaan kijken of waar de afstandsbediening zich bevindt. De televisie kan veel verhitte discussies zorgen.

9. Telefoontijd

Als je teveel tijd op je telefoon besteedt, kan dit je partner van streek maken. Het is een van de grootste oorzaken van ruzies binnen een relatie van de 21ste eeuw. Er is zelfs een naam voor: phubbing.

10. Het audiosnoer in de auto

Veel koppels maken ruzie over wie de muziek in de auto mag bepalen. Dit komt vaak omdat beiden een andere muzieksmaak hebben. Of het nu de radiozender is of de playlist: muziek in de auto kan voor de nodige discussies zorgen.

11. Andere mensen

Als koppel kun je ruzie krijgen over schoonouders, buren, familieleden of vrienden. Zo heeft iedereen een andere mening over andere mensen. Als jullie het hier niet over eens zijn, kan dit voor ruzies zorgen.

12. Het verleden

Jij en je partner hebben allebei een verleden. Een bepaalde tijd dat jullie niet samen waren en waarschijnlijk niet eens in elkaars leven waren. Toch zijn er dingen in het verleden gebeurd die je relatie nu onder de druk kunnen zetten. Ruzies over het verleden kunnen gaan over een bepaalde ex of over een gebeurtenis die zich toen plaatsvond.

13. Religie

Wanneer beiden een andere religie aanhangen, kan dit wel eens voor ruzies zorgen. Maar ook wanneer je allebei dezelfde religie aanhangt, kan dit ook voor discussies zorgen omdat je het allebei op een andere manier vormgeeft.

14. Gebrek aan interesse

Gebrek aan interesse zorgt ervoor dat partners ruzie maken over de meest vreemde dingen. Dit komt vaak voort door onzekerheid of twijfel.

15. Vreemdgaan

Vreemdgaan veroorzaakt een van de grootste ruzies die kan voorkomen in een relatie. Een forse breuk in het vertrouwen en het gevoel verraden te worden door de persoon waar je het meest om geeft. In veel gevallen betekent dit het einde van de relatie, omdat het grote gevolgen heeft op het gebied van vertrouwen.

16. Een huisdier

Net zoals kinderen, kunnen huisdieren een oorzaak zijn van gekibbel. Wie heeft de kat voor het laatst gevoerd of wie gaat de hond in de vroege ochtend uitlaten?

17. Waar te eten

Soms kan er onenigheid zijn over de plek waar je samen gaat eten. Je geeft elkaar de keuze, maar als diegene dan niet kan kiezen, kan dit voor irritaties zorgen.

18. Sportclubs

Zijn jullie allebei echt voetbalfanaten? Dan kan dit voor flinke ruzies zorgen. Zeker als jullie allebei diehard fan zijn van een andere voetbalclub.

19. De toiletbril en wc papier

Sommige mensen willen dat de bril omhoog staat en anderen willen dat deze gesloten is. Daarnaast hebben veel koppels ruzie over het vervangen van het wc-papier.

20. Snurken

Koppels krijgen vaak ruzie over wie het hardst snurkt in bed. Want dat leidt er vaak toe dat de ander niet in slaap kan komen of tijdens de nachtrust wordt gewekt. Dit gebeurt wanneer de ene persoon het zat is om slecht te slapen.

21. Telefoonoplader

Je kent het wel: je partner leent je oplader, maar geeft ‘m nooit terug. Wanneer jij met een lege telefoon zit, kun je ‘m nergens vinden. Het is echt zo: samenwonen is een relatietest.

22. Jaloezie

Jaloezie kan ertoe leiden dat partners ruzie krijgen. Misschien heb je het gevoel dat hij tegenwoordig meer aandacht aan zijn werk besteedt en minder aan het huwelijk. Als je hem of haar erover confronteert, kan dat spanning in de relatie veroorzaken. Een andere vrouw of man kan uiteraard ook voor jaloezie zorgen.

23. Een film of serie

Vele avonden gaan voorbij waar jullie kibbelen over welke film of serie jullie gaan kijken. Een andere grote oorzaak van ruzies is wanneer de ander in zijn of haar eentje de serie verder kijkt die jullie eigenlijk samen aan het kijken waren.

24. Routebeschrijving

Je bent samen onderweg naar iets; de een rijdt en de ander volgt de routebeschrijving. Je mist een afslag of je rijdt de verkeerde richting in. We kennen het allemaal als een irritatiepuntje waar vervolgens een ruzie uit kan ontstaan.

25. Sociale media

Je partner geeft teveel likes aan foto’s van andere vrouwen of mannen. Of je partner is het niet eens met een sexy foto die je wilt posten. Social media kan diverse discussies en meningsverschillen veroorzaken.

26. Klusjes

De gemakkelijkste manier om je partner kwaad te maken? Door je klusjes niet serieus te nemen. Als je hebt afgesproken om de taken thuis te verdelen, zorg er dan voor dat je altijd jouw gedeelte gedaan hebt. Zo heeft de ander nooit een reden om boos op je te worden.

27. Wat te bestellen voor het avondeten

Jullie willen allebei verschillende dingen eten voor het avondeten en je verwacht allebei dat je je zin krijgt. Als jullie honger hebben, kan elke argument een stuk erger lijken omdat je hangry bent.

28. Vermoeidheid

Partners maken ruzie over wie meer vermoeid is dan de ander. Deze vermoeidheid kan veroorzaakt worden door te weinig slaap, kinderen of werk. Wanneer je een slaaptekort hebt, voel je je ook eerder geïrriteerd.

29. Kauw- of smakgeluiden

Veel mensen zijn gevoelig voor het geluid dat mensen maken tijdens het eten of drinken. Ook je partner kan daar als geen ander last van hebben. Maar ja, jij kan niets doen aan het geluid dat je maakt tijdens het kauwen.

30. Hoe je een gerecht het beste kunt klaarmaken

Jullie hebben allebei verschillende manieren geleerd om lasagne te maken en jullie blijven allebei voet bij stuk houden. Wie bepaalt hoe het bereid zal worden?

31. Wie er in de auto rijdt

Heb je een auto die je moet delen als koppel, dan kunnen er vaak ruzies zijn over wie de auto. Wie mag de auto gebruiken om ergens heen te gaan en wie pakt de fiets of het openbaar vervoer?

32. De juiste manier om de was te doen

Veel koppels discussiëren over de juiste manier om de was te doen. Hoe de was precies opgevouwen moet worden of hoe het vervolgens gestreken moet worden.

33. Cadeautjes

Cadeautjes zijn altijd leuk, maar toch kan het ruzies veroorzaken. Zo kun je als koppel afgesproken hebben om elkaar niks te geven om te besparen op andere dingen. Als je partner dan toch met een cadeau aankomt, kan dit weleens wat argumenten opleveren.

34. Wie is slimmer

Als stel heb je wel eens discussies om te bepalen wie er beter in iets is dan de ander. Zo kan je ook meningsverschillen hebben over wie er slimmer is dan de ander. Terwijl dat helemaal niet van belang is.

35. Dingen niet terug op hun plaats zetten

Jij weet precies waar dingen in het huis liggen en waar je ze bewaart. Je partner gebruikt iets en legt dit vervolgens niet op dezelfde plek terug; het kan een groot irritatiepunt zijn.

36. Wie de deur op slot moet doen

Lig je allebei al in bed en moet de deur nog op slot gedraaid worden? Dan is het vaak tijd voor een veel voorkomende ruzie tussen koppels: wie gaat de deur op slot doen?

37. Wie zich moet verontschuldigen

Als het gaat om het feit wie gelijk heeft en wie ongelijk heeft, is het niet gemakkelijk om dit te beslissen. Echtgenoten maken vaak ruzie over hoe een verontschuldiging moeten worden gedaan en van wie deze afkomstig zou moeten zijn.

38. Rommel achterlaten

Veel partners vinden van elkaar dat ze niet netjes genoeg zijn. Er is altijd wel iemand die zijn of haar rommel achterlaat en een excuus verzint om het niet op te ruimen.

39. Te laat een berichtje sturen of terug bellen

Elk stel heeft wel eens een ruzie gehad over het laat beantwoorden van een appje of het laat terugbellen.

40. Wie het bed opmaakt

Een opgemaakt bed staat altijd een stuk opgeruimder en netter. Maar wie is er als laatste uit het bed opgestaan of wiens beurt is het vandaag?

41. De wekker

De wekker kan een groot irritatiepunt zijn in een relatie. Wie zet de wekker uit? Als jullie allebei een ander schema hebben, kan de wekker van de ander je ook wakker maken, terwijl jij nog lekker een uurtje zou kunnen slapen.

42. Hoe de vaatwasser gevuld moet worden

Bij veel koppels is er sprake van onenigheid als het gaat over het vullen van de vaatwasser en dit is dan ook vaak een oorzaak van meningsverschillen.

43. Geen verrassingen

“Waarom stuur je me geen bloemen en chocolaatjes meer?” “Hou je niet meer van me?” Stelletjes maken ruzie over het feit dat ze niet voor verrassingen komen te staan, omdat ze zich daardoor minder geliefd voelen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie