Het geheim van lange relaties? Dit zegt de wetenschap

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Je kon er je vinger niet op leggen, maar ergens gedurende de relatie was je je geliefde verloren. Ondanks dat je nog iedere dag bij elkaar in bed lag, wist je dat het voorbij was. Je dacht na over hoe je het kon fixen. Wat je nog kon doen om de relatie te herstellen. Maar tevergeefs: het was te laat.

Het is niet eens je eerste poging op een ‘nog lang en gelukkig’-liefdesverhaal. Terwijl je ziet dat het andere mensen wél lukt om bij elkaar te blijven, kom je zelf niet verder dan een jaar of twee jaar. Na meerdere mislukte pogingen is ‘not meant to be’ geen geldige reden meer. Dus, wat is de truc?

We weten allemaal dat geld niet gelukkig maakt. En tevreden zijn met je seksleven helpt, maar het is nog geen garantie op een langdurige relatie. Wat dan wel? Het echte geheim van een lange relatie is iets dat je misschien niet verwacht: het is ‘goed kunnen opschieten met de familie van je partner’. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Nicosia in Cyprus.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

‘Doet het goed met mijn vrienden en familie’

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, onderzocht welke kenmerken belangrijk zijn als je een langdurige relatie nastreeft – eigenschappen die bijdragen aan de kans dat stellen bij elkaar blijven. Uit de analyse van de resultaten blijkt dat ‘het is leuk om bij elkaar te zijn’ en ‘seksuele bevrediging’ hoog worden beoordeeld, maar dat er twee factoren zijn die nóg belangrijker zijn: ‘trouw en betrouwbaar’ en ‘doet het goed met mijn vrienden en familie’.

Goede relaties met familie en vrienden wordt volgens het onderzoek geassocieerd met ‘meer jaren in een relatie’, net als ’trouw en betrouwbaar’. Bovendien hebben deze eigenschappen een positief effect op de vooruitzichten van een relatie.

Het Nicosia-experiment, uitgevoerd door twee sociale wetenschappers van de lokale universiteit, ondervroeg 1.189 deelnemers over hun relaties en welke eigenschappen het belangrijkst waren voor een lange relatie. Voor de mannen is ‘seksuele bevrediging’ en ‘compromis’ essentieel voor het succes van een relatie, terwijl vrouwen het belangrijker vinden dat hun partner ‘toewijding toont’. Maar zowel de mannen als vrouwen zijn het erover eens dat hun partner moet kunnen opschieten met hun vrienden en familie.

Hoewel het onderzoek een aantal beperkingen heeft, zoals de waarde die Cyprioten toekennen aan familiebanden, zijn de onderzoekers van mening dat dit onderzoek wordt ondersteund door een ‘evolutionair theoretisch kader’. Volgens hen zou een goede band met schoonfamilie dus de belangrijkste factor kunnen zijn die de relatiemotor langdurig laat draaien.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie