Home Dating Je bent wat je eet: ook tijdens een date, zo blijkt uit onderzoek

Je bent wat je eet: ook tijdens een date, zo blijkt uit onderzoek

2 minuten leestijd
0
liefde eten

Wat je eet, zegt iets over hoe aantrekkelijk je bent als date. Want singles die bereid zijn om iets te eten wat nieuw voor hen is, zijn gewilder. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences. En ook handig om te weten: weigeren om iets onbekends te eten tijdens een date kan een afknapper zijn.

Studieauteur Hannah Bradshaw en haar collega’s waren geïnteresseerd om te onderzoeken hoe het wel of niet bereid zijn om nieuwe voedingsmiddelen te proberen van invloed is op de datingkeuzes die we maken.

“Ik was aan het praten met een groep vrienden, en iemand zei dat hij een date had met iemand die niet graag nieuwe voedingsmiddelen probeerde en alleen dingen at als kipnuggets, macaroni en kaas”, zegt Bradshaw, assistent-professor psychologie aan Washington & Jefferson College. “Ik merkte dat iedereen dit een ongewenste eigenschap van een date leek te vinden.” De wetenschapper vroeg zich dus af of wat de impact is van iemands bereidheid om nieuw voedsel te proberen. In het bijzonder in een datingcontext.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Je bent wat je eet?

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat eetgewoonten in verband staan met stereotypen. Uit één van die onderzoeken komt bijvoorbeeld naar voren dat veganisten en vegetariërs als minder mannelijk worden beschouwd dan hun vleesetende tegenhangers. Geleid door de inzichten uit deze onderzoeken, voerden Bradshaw en haar collega’s vier experimenten uit.

In het eerste experiment kregen 193 studenten een korte beschrijving van iemand van het andere geslacht die ofwel bereid was om nieuw voedsel te proberen of terughoudend. De onderzoekers ontdekten dat degene bereid was om nieuw voedsel te proberen hoger beoordeeld wordt als potentiële liefdes- en sekspartner.

In de drie aanvullende experimenten, waarin 323 deelnemers datingprofielen van mensen van het andere geslacht bekeken, ontdekten Bradshaw en haar collega’s nog iets anders. Degenen die bereid zijn om nieuw voedsel te proberen, worden gezien als types die groter aantal seksuele partners hebben gehad en meer openstaan voor casual seksrelaties.

Nieuwe dingen proberen

Om te testen of dit specifiek voor eetgewoonten geldt, onderzochten de onderzoekers ook andere opties, zoals de bereidheid om dingen in het algemeen te proberen – zoals het lezen van nieuwe boeken of het luisteren naar nieuwe muziek. Maar nieuwe dingen proberen in het algemeen lijkt niet hetzelfde effect te hebben.

“Onze resultaten laten zien dat mensen informatie over iemands bereidheid om nieuwe voedingsmiddelen te proberen gebruiken bij het beoordelen van hun datepartner,” vertelt Bradshaw tegen PsyPost. “Dat wil zeggen, mensen zien degenen die bereid zijn om nieuw voedsel te proberen als aantrekkelijker en minder seksueel beperkt dan degenen die terughoudend zijn om nieuw voedsel te proberen.”

Betekent dit onderzoek dat je de meest onbekende items van het menu moet kiezen tijdens een dinnerdate? Niet meteen, want onderzoeken zoals deze hebben altijd beperkingen. Het onderzoek werd bijvoorbeeld uitgevoerd met behulp van een steekproef van universiteitsstudenten in de VS. Daarom is het onduidelijk in hoeverre deze bevindingen ook van toepassing zijn op ouderen of niet-Amerikaanse studenten.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: de beste manier om flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…