Moeite doen voor je relatie? 6 manieren waarop jij je kunt inspannen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Wanneer je begint met daten, neemt een bedwelmende verliefdheid het over. Je denkt voortdurend aan je nieuwe lover, maakt tijd voor elkaar vrij en misschien geef je deze nieuwe persoon in je leven tijdelijk zelfs meer prioriteit dan je vrienden.

Onderzoeken bevestigen dat de vroege stadia van een relatie bedwelmend kunnen zijn. Je verandert in een ander mens – in iemand die dingen doet die je anders nooit zou doen. Maar voordat je het weet, is deze periode voorbij en wordt het allemaal wat meer normaal. De bedwelming verandert in bewustwording en routine. Je doet steeds minder moeite voor de relatie. En dat kan een gevaar vormen voor de toekomst van de relatie.

Moeite doen voor je relatie

Hoeveel tijd, energie en aandacht steek jij in je relatie? Als we het hebben over moeite doen voor je relatie, dan gaat het daarom: het investeren van tijd, energie en aandacht om de relatie te versterken. Dit kan door samen tijd door te brengen, elkaar te steunen, open te staan voor compromissen en elkaar respectvol te behandelen. Als je moeite doet om je relatie een positieve draai te geven, is de kans groot dat de relatie duurzaam en gelukkig is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Moeite doen voor je relatie is belangrijk om de band tussen jou en je partner te versterken. Door je in te spannen kun je laten zien dat je om elkaar geeft en de relatie waardeert. Het probleem ontstaat als je géén moeite meer voor de relatie, want dan kan het voelen alsof je de relatie laat versloffen. Je partner kan zich afgewezen voelen of voor lief genomen als jij je niet meer inspant voor de relatie en dit kan leiden tot vervreemding. Uiteindelijk, als het niet verandert, kan dit ertoe leiden dat de relatie uiteenvalt.

6 manieren om meer moeite te doen

Meer moeite doen voor je relatie gaat over aandacht, intimiteit en betrokkenheid bij elkaars leven. Daardoor voelt je partner zich gezien en gewaardeerd. Als je meer in je relatie wilt investeren, kun je op deze manieren meer moeite doen.

1. Liefde en waardering

Eén van de beste manieren om moeite te doen in een relatie is door liefde en waardering te geven. Dit kan door kleine gebaren zoals knuffelen, elkaar aanraken of complimentjes geven. Laat ook weten dat je blij bent met wat je partner doet: als deze boodschappen doet, voor jullie kookt of voor de kinderen zorgt. Met kleine, simpele gebaren laat je duidelijk merken dat je partner belangrijk voor je is.

2. Quality time

Meer quality time met je partner is een manier om meer moeite te doen voor je relatie. Kwaliteitstijd, zoals het ook wel vertaald wordt, hoeft niet per se bijzonder of spectaculair te zijn. Het gaat erom dat je samen bent en dat de aandacht volledig naar elkaar gaat. Creëer de gelegenheid om naar elkaar toe te luisteren en elkaars verhalen aan te horen. Probeer ook de afleiding weg te houden, zoals televisie, telefoon of computer, zodat jullie beiden volledig aanwezig kunnen zijn voor elkaar.

3. Verrassen

Verras je partner met iets leuks of onverwachts, zoals uit eten of iets doen wat je partner al lang wilde doen. Je kunt ook met iets spannends komen, zoals een weekendje weg of een avond in een hotel. Of eenvoudige dingen zoals samen naar de film gaan of bowlen. Op deze manier voelt je partner zich gewaardeerd en gezien, omdat je laat zien dat jij je inspant voor het gezelschap van je partner.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Communiceer op een open manier

Goede communicatie is cruciaal in alle relaties. Praat openhartig met elkaar over alles wat er speelt in je leven, deel wat je meemaakt en ga het gesprek aan om de mening van je partner te vragen. Luister met aandacht en interesse naar wat de ander zegt, maak ruimte om ideeën uit te wisselen of discussies aan te gaan. Dit alles helpt om begripvol naar elkaars standpunten en ideeën te kijken.

5. Luister naar elkaar

Luisteren naar elkaar is net zo belangrijk als praten – misschien nog wel belangrijker. Doe niet alsof je naar je partner luistert, terwijl je innerlijk afwezig bent. Focus op wat je partner zegt en probeer daarnaast ook non-verbaal contact te maken door bijvoorbeeld oogcontact te houden. Luister actief, stel tussendoor een vraag en moedig je partner om door te gaan met vertellen.

6. Toon betrokkenheid

Tot slot is het belangrijk om betrokken te zijn bij de relatie. Dit betekent dat je betrokken bent bij elkaars leven en dat je de verantwoordelijkheid voor de relatie op je neemt. Als je kansen ziet om de relatie te verbeteren, spreek die dan uit. Dit vraagt om een proactieve houding in het aangaan van gesprekken en het oplossen van problemen. Maar dit kan ook door een helpende hand te bieden wanneer een van jullie beiden wel wat steun kan gebruiken.

In essentie is moeite doen voor je relatie eigenlijk heel eenvoudig. Door moeite te doen voor je partner, toon je genegenheid en liefde en blijft jullie band sterk en gezond. Relaties vereisen misschien wat hard werk, maar de inspanning die je erin steekt, is altijd de moeite waard.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie