Home Liefde ‘Singles die vrienden prioriteit geven, willen minder vaak een relatie’

‘Singles die vrienden prioriteit geven, willen minder vaak een relatie’

1 minuten leestijd
0
vriendinnen

Singles die tevreden zijn met hun vrienden, en deze een hoge prioriteit geven, verlangen minder naar een liefdesrelatie. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Journal of Social and Personal Relationships.

“Het aandeel van singles in de totale populatie neemt toe en maar weinig mensen lijken er iets om geven,” zegt onderzoeker Elyakim Kislev van de Hebrew University of Jerusalem. “Alleen al in de VS is het aandeel gehuwde volwassenen van 18 jaar en ouder gedaald van 72% in 1960 naar 50% in 2016. Velen praten natuurlijk over deze verschuiving, maar slechts weinigen bespreken de kenmerken van dit groeiende deel van de populatie,” vertelt Kislev.

‘Ik zou graag een partner willen’

Om erachter te komen waarom steeds meer mensen als alleenstaande door het leven gaan, onderzocht Kislev de gegevens meer dan 12.000 mensen, inclusief hun partners, ouders en kinderen. Hen werd bijvoorbeeld gevraagd in hoeverre ze het eens of oneens waren met de stelling ‘Ik zou graag een partner willen’. De enquête beoordeelde ook hoe tevreden deze mensen zijn met hun vrienden en sociaal contacten, en het relatieve belang van vrienden in hun leven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Na een grondige analyse van de resultaten ontdekte Kislev dat het verlangen naar een liefdesrelatie in verband staat met het belang van vrienden en sociale tevredenheid. Hoe meer singles prioriteit geven aan hun vrienden en sociale leven, hoe minder ze verlangen naar een liefdesrelatie, zo bewijst het onderzoek. En het gaat nog verder: de singles die het ene jaar meer tevreden waren over hun sociale leven dan het voorgaande jaar, waren dat jaar minder geïnteresseerd in een liefdesrelatie.

“De bevindingen tonen aan dat mensen die meer naar een relatie verlangen, hun vrienden minder belangrijk vinden en minder tevreden zijn met hun sociale leven. En omgekeerd denken singles met minder verlangen naar relaties dat hun vrienden belangrijker zijn en ze zijn ook meer tevreden met hun sociale leven,” vertelt Kislev tegen PsyPost. “Deze resultaten laten zien dat singles met een laag verlangen naar relaties socialer zijn en meer steun krijgen van hun vrienden.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Condoom niet vanzelfsprekend tijdens onenightstand of losse seks’

Het gebruik van een condoom is geen gewoonte voor jonge mannen die losse seks hebben. Dat …