Home Liefde Liefde gaat door de maag: wat betekent het écht?

Liefde gaat door de maag: wat betekent het écht?

4 minuten leestijd
0
liefde eten

Liefde kan op vele manieren worden beschreven: sommigen zijn bijna blind voor de liefde, bij anderen gaat de liefde door de maag. Op Valentijnsdag gaan veel koppels naar hun favoriete restaurant of genieten ze van een zelf gekookt menu in hun eigen huis. Wordt dit ermee bedoeld? Het is algemeen bekend dat liefde door de maag gaat. Maar wat zit er achter deze wijsheid? Hoe beïnvloeden gevoelens en relaties onze eetgewoonten?

Of het nu gaat om liefde, verdriet, stress of woede: de meest verschillende emotionele toestanden kunnen onze eetlust sterk beïnvloeden. Het maakt niet uit of sommige mensen hun verdriet met eten proberen te vergeten, hun woede met snoepjes begraven of niets meer eten vanwege liefdesverdriet: op de een of andere manier valt de stemming ons zwaar op de maag.

Wat betekent ‘liefde gaat door de maag’?

Er is veel te vertellen over deze uitdrukking, alleen is de herkomst niet helemaal duidelijk. Wat ermee bedoeld wordt is dat het mogelijk is om iemand met eten te verleiden. Door lekker te koken kun je de liefde sprankelend houden. Maar het betekent ook dat liefde eten kan vervangen. Want als je verliefd bent, dan vult je maag zich met positieve gevoelens en lijk je in staat te zijn om van de lucht en de liefde alleen te leven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Verleiden: de juiste ingrediënten

Aan de ene kant kun je het vuur van de passie ontsteken met een goede maaltijd. Bijvoorbeeld, als je met je kookkunsten indruk maakt tijdens een van de eerste dates. Met de heerlijke gerechten die je voorschotelt zorg je ervoor dat die persoon bij je blijft. En dat mag je best breder zien dan alleen koken: het is eigenlijk meer ‘voor iemand zorgen’. Maar in het gezegde wordt dit gekoppeld aan koken, omdat dat in het verleden nu eenmaal aantoonde dat je goed voor iemand zorgde. Want met een heerlijke maaltijd vul je niet alleen de maag, maar laat je iemand ook beter voelen, blijer en geliefd.

Maar het verleiden geldt ook als je op je eerste afspraakje de juiste ingrediënten kiest die het plezier verhogen. En in dat geval gaat de aandacht meteen uit naar afrodisiacum: ingrediënten die ervoor zorgen dat je libido flink omhoog gaat. Althans, dat schijnt zo te zijn.

Veel van hen groeien in onze tuinen, zoals brandnetels. Hun zaden werden 2000 jaar geleden beschouwd als het beste afrodisiacum ter wereld. Sommige zweren bij lavendel als liefdesplant. En anderen adviseren groene haverthee als liefdesverdediger. Daarnaast is er een veelheid aan beproefde liefdeskruiden van over de hele wereld. Al deze ingrediënten zouden ervoor kunnen zorgen dat liefde letterlijk door de maag gaat.

In de moderne keuken worden gember, chili, asperges of oesters gebruikt om vlinders in de buik aan te maken. Een van de redenen hiervoor is dat deze de bloedcirculatie stimuleren en je lichaam meer endorfines (gelukshormonen) produceert die op hun beurt je honger, geslachtshormonen en humeur beïnvloeden. Maar pas op: niet overdrijven. Veel helpt niet noodzakelijkerwijs meer. Luister daarom beter naar je maag.

koffie

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Vervangen: hormonen en de eetlust

Plato ging misschien te ver toen hij de liefde omschreef als een “ernstige geestesziekte”. Maar wie net verliefd is, gedraagt zich soms vreemd en onvoorspelbaar. Je gedraagt je anders dan normaal.

Dit fenomeen lijkt een zeer eenvoudige reden te hebben: hormonen. Ze verhogen het testosteron in het lichaam, voorzien het van adrenaline en houden ons op de been met dopamine. De hormonen in ons lichaam veroorzaken een grote verscheidenheid aan stemmingen en verstoren de fysiologische processen. Het is dus niet verwonderlijk dat liefde door de maag gaat, of de liefdeshormonen in dit geval.

Met vlinders in hun buik vergeten geliefden vaak te eten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het hormoon fenylethylamine, dat overvloedig wordt gevormd bij nieuwe koppels en leidt tot een beperkte eetlust. In de verliefdheidsfase wordt het lichaam ook gereguleerd door de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Deze komen vooral vrij onder invloed van stress en leiden tot een rusteloos maagdarmkanaal. En adrenaline is weer verantwoordelijk voor de tintelingen in de maag.

hard-to-get

De rol van eten in een langdurige relatie

De situatie is anders in langere relaties: studies tonen aan dat gelukkige partners gemiddeld meer wegen dan alleenstaanden. Bovendien wegen mensen in een goede relatie meer dan mensen in een slechte relatie. Zo is je eetgedrag afhankelijk van hoe goed je relatie is en hoe tevreden je bent over de relatie.

Als verliefdheid over gaat op ‘houden van’, verandert het eetpatroon weer. Want saamhorigheid is ook nauw verbonden met eten en genieten. Partners koken samen, drinken ’s avonds een glas wijn en lunchen voor de televisie. Het nadeel: al deze typische partneractiviteiten zijn merkbaar op de weegschaal.

Wanneer koppels gaan samenwonen en naar een gedeeld appartement verhuizen, komen ze vaak wat kilo’s aan. Dit is bevestigd door diverse onderzoeken. Zo eten stellen die samenwonen regelmatiger dan alleenstaanden en omdat eten in gezelschap leuker is, worden grotere hoeveelheden en dus meer calorieën geconsumeerd.

Liefde ligt zwaar op de maag?

Problemen in de relatie en een scheiding kunnen ons “zwaar op de maag liggen”. In stressvolle situaties of bij een slecht humeur mist het lichaam het gelukshormoon fenylethylamine (PEA), dat het probeert te bewerkstelligen door middel van de aanvoer van voedsel. Als gevolg daarvan heeft de negatieve stemming invloed op je eetlust en in plaats van dat je minder eet, eet je meer.

De hersenen gebruiken een “beloningsprincipe”, dat veel mensen ook wel “emotie-eten” noemen. Door het eten van chocolade, snoep of chips, neemt de hormonale balans in het lichaam toe en voelen we ons minder gestrest of verdrietig. Maar dat is jammer genoeg geen goede oplossing.

Om het “slechte eten” te vermijden en geen emotionele bevrediging in voedsel te zoeken, kun je beter luisteren naar de signalen van het lichaam. Stress, verdriet en woede moeten vooral niet gecompenseerd worden met voedsel, maar door andere activiteiten. Dus als je liefdesverdriet hebt dat zich uit in gulzigheid, dan is het beter om iets anders te zoeken om je beter te voelen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Mannen zeggen eerder ‘ik hou van jou’ dan vrouwen, volgens onderzoek

Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Al tijdens de eerste ontmoeting we…