6 populaire chat apps zonder telefoonnummer

Redactie
Door Redactie
9 minuten leestijd

Als de grootste chat-app van Nederland heeft WhatsApp het voordeel dat bijna iedereen op de app aanwezig is. Van je tante tot je collega’s: ze zijn allemaal binnen handbereik in je WhatsApp contactenlijst. Het nadeel? De chat-app is niet anoniem te gebruiken. Je telefoonnummer is niet alleen nodig om aan te melden, maar ook om contact te leggen met andere WhatsApp-gebruikers. En dat is niet altijd gewenst.

Stel dat alle regels van veilig daten wilt volgen, dan zou je kunnen overwegen om je telefoonnummer zo lang mogelijk geheim te houden. Je weet maar nooit met wie je te maken hebt. Je wilt ook niet altijd blijven chatten op de datingapp. In deze situaties ontstaat het probleem dat je wel van de datingapp af wil, maar geen telefoonnummer wilt uitwisselen. Juist om deze reden – en meer redenen – bieden verschillende chat-apps de mogelijkheid om contacten te hebben zonder je telefoonnummer. We vertellen je er meer over.

Waarom een chat-app zonder telefoonnummer?

Voor de meeste mensen biedt een chat-app zonder telefoonnummer één groot voordeel. Dat voordeel is anonimiteit. Ze kunnen contact hebben met anderen, zonder dat ze geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van hun telefoonnummer. En dat is niet alleen handig voor criminelen, ook voor mensen die voor hun eigen veiligheid relatief anoniem willen blijven.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Anoniem chatten kan een aantal voordelen hebben, zoals het verbeteren van de communicatie en het verkrijgen van informatie of advies van vreemden. Ook kan anoniem chatten privacybescherming bieden, wat vooral nuttig kan zijn als je discussies wilt voeren over gevoelige onderwerpen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om je vrij te uiten zonder zorgen te maken over oordelen of beoordelingen.

6 populaire chat-apps zonder telefoonnummer

Chatten zonder telefoonnummer is een van de beste manieren om anoniem te blijven. Verschillende chat-apps maken dit mogelijk en dit zijn de zes populairste.

telegram

1. Telegram

Een tweede app waarmee je kunt chatten zonder telefoonnummer is Telegram. Deze app werd snel bekend toen Facebook aankondigde WhatsApp over te nemen. Veel gebruikers zochten een alternatief en kwamen uit bij Telegram, een app die bekendstaat om de betere privacyinstellingen. Zo is het bij Telegram mogelijk om iemand toe te voegen zonder dat je diens telefoonnummer weet. In de Telegram-app kun je iemand zoeken op basis van de gebruikersnaam. Je telefoonnummer heb je alleen nodig bij de registratie van je account, maar verder wordt je nummer afgeschermd in de app.

App StoreGoogle Play

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

messenger

2. Messenger

Van alle apps die je kunt gebruiken om te chatten zonder telefoonnummer is Facebook Messenger wellicht wel het bekendst. Als toevoeging op de socialemedia-apps van Facebook en Instagram is Messenger een handige app om te chatten met medegebruikers van deze apps. Ondanks het feit dat je waarschijnlijk met je volledige naam gebruikmaakt van Facebook of Instagram, hoef je je telefoonnummer niet te delen om gebruik te maken van Messenger.

Met Messenger kun je ook met anderen praten waar jij het telefoonnummer niet van hebt. Het enige nadeel is dat de ander dan wel een Facebook-account moet hebben. Aangezien het grootste deel van Nederland een account heeft bij het sociale netwerk, is de kans groot dat degene met wie je contact wilt ook te bereiken is via Messenger. Met deze chat-app kun je ook mensen waarmee je geen vrienden bent een bericht versturen.

App StoreGoogle Play

lexa

3. Lexa

Naast de reguliere chat-apps die bedoeld zijn om met je huidige kennissen in contact te blijven, zijn er ook apps die je in contact brengen met mensen die je nog niet kent. En sommige van die apps vragen niet om je telefoonnummer. Hoewel het mogelijk is om je telefoonnummer toe te voegen, kan het aanmelden vaak ook met een andere vorm van verificatie, zoals met Facebook-inloggen of je e-mailadres. Lexa is zo’n chat-app waar je kunt aanmelden met je e-mailadres.

App StoreGoogle Play

skype

4. Skype

Skype is een andere app waar je kunt chatten zonder telefoonnummer. Hoewel er bij de registratie om een telefoonnummer wordt gevraagd, kun je met alleen een e-mailadres een account aanmaken gebruikmaken van alle diensten. Sterker nog, Skype is zelf te gebruiken als gast – dus zonder een account.

Microsoft maakte Skype enkele jaren geleden nog gebruiksvriendelijker om de noodzaak van een account weg te nemen. Alle functies voor tekst-, audio- en videogesprekken zijn te gebruiken zonder een account. Degenen die wel een account hebben kunnen een speciale conversatie-link maken die met iedereen kan worden gedeeld, allemaal gratis en zonder een account.

App StoreGoogle Play

Kik

5. Kik Messenger

De eerste optie als je op zoek bent naar een chat-app zonder telefoonnummer is Kik Messenger. Hoewel de chat app al langere tijd in Nederland beschikbaar is, groeit het nog steeds gestaag door. Wereldwijd is de app voor anoniem chatten al meer dan 40 miljoen keer gedownload. Het grote voordeel: je telefoonnummer hoef je niet aan iemand te geven als je wilt chatten.

Je kunt met de ander chatten, video’s en foto’s delen maar ook schetsen naar elkaar versturen. Privacy staat hoog in het vaandel en daarom wordt je telefoonnummer afgeschermd voor de andere leden. Je kunt zelf je gebruikersnaam kiezen waarmee anderen je kunnen vinden in de app.

App StoreGoogle Play

signal

6. Signal

Signal is een populaire app voor instant messaging met het verschil dat het geen eigendom is van een commerciële partij. Het wordt niet beheerd en uitgebuit door een techgigant zoals Apple, Meta of Microsoft. Signal is een opensource-app die is ontwikkeld door een non-profitorganisatie. Omdat geld niet de drijfveer is van de makers van de app, ligt de focus vooral op privacy.

Signal zelf kan je berichten niet lezen en oproepen niet beluisteren. Alles wordt verstuurd met end-to-end-encryptie, er zijn geen advertenties en je privacy staat hoog in het vaandel. En als zelfs Edward Snowden aangeeft Signal elke dag te gebruiken, dan weet je wel hoe het is gesteld met je privacy. Signal is bovendien gratis voor iedereen. Het enige nadeel is dat er wel een telefoonnummer nodig is voor de registratie, daarom staat Signal onderaan deze lijst.

App StoreGoogle Play

Door gebruikers niet te verplichten zich te registreren met een telefoonnummer, kan een chat-app zonder telefoonnummer je helpen je privacy te behouden. Zonder de noodzaak om een telefoonnummer op te geven, kan de chat-app ook worden gebruikt door een breder publiek, ook degenen die niet over een telefoonnummer beschikken.

Waarom het dan toch vaak nodig is om een telefoonnummer te gebruiken? Ten eerste is de noodzaak van een telefoonnummer een maatregel om spam te verminderen. Voor de chat-apps is er anders geen echte manier om te controleren of de ‘persoon’ echt bestaat. De app kan ook kwetsbaar zijn voor hackers, omdat er geen extra beveiligingsmaatregelen zijn zoals telefoonnummers om te verifiëren dat iemand is wie deze zegt te zijn. En aangezien een telefoonnummer vaak wordt gebruikt om andere gebruikers van de app te identificeren, is het moeilijk om anderen te bereiken met de app.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie