‘Mensen op datingapps geven voorkeur aan matches die easy-going, emotioneel stabiel en introvert zijn’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Mensen op datingapps hebben een sterke voorkeur voor aantrekkelijke mensen. Dat weet iedereen. Maar wist je ook dat mensen op deze apps vaak de voorkeur geven aan potentiële partners die meer meegaand, emotioneel stabiel en introvert zijn? Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Stirling.

Onderzoekers van de Britse universiteit hebben namelijk ontdekt dat mensen die gebruik maken van datingapps vaak de voorkeur geven mensen die als meegaand, emotioneel stabiel en introvert worden ervaren. Ze ontdekten ook dat ze graag matchen met potentiële partners met vergelijkbare niveaus van meegaandheid, consciëntieusheid (zorgvuldig en oprecht) en extraversie. Deze nieuwe bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences.

Het belang van persoonlijkheidskenmerken

Mensen hebben de neiging om zich te koppelen aan mensen die ongeveer hetzelfde zijn. Ze kiezen een partner waarmee ze overeenkomsten delen. Daarom worden de meeste datingprofielen ook wel voorzien van een tekst met een omschrijving van het karakter. Door de profielpagina’s van kandidaten te lezen kun je de persoonlijkheidskenmerken afleiden en erachter komen of deze matchen met die van jou.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Om meer te weten over de rol van de belangrijke persoonlijkheidskenmerken in het matchen op een datingapp, hebben onderzoekers van de University of Stirling deelnemers gevraagd om datingprofielen te beoordelen. Voor dit onderzoek werden 383 deelnemers gevraagd om 100 verschillende datingprofielen te beoordelen. Hen werd gevraagd of ze met de persoon op het profiel zouden willen matchen. De persoonlijke beschrijvingen waren zo ontworpen dat ze verschillende niveaus van de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken weergaven.

Resultaten

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de persoonlijkheidskenmerken van de deelnemers zelf geen grote invloed had op het aantal mensen dat ze wilden matchen. Wat echter wel een rol speelde, was de persoonlijkheid van de beschrijvingen in de profielen. Hoe jij jezelf omschrijft in je profieltekst heeft dus invloed op het aantal matches dat je krijgt, zo stelt het onderzoek.

De deelnemers hadden over het algemeen een voorkeur voor potentiële matches die als zeer meegaand en emotioneel stabiel werden ervaren. Ook bleek er een voorkeur te zijn voor profielen die meer als introvert werden beschouwd. Deze voorkeuren werden niet gezien bij consciëntieusheid of openheid, wat suggereert dat deze kenmerken geen grote rol spelen bij het beoordelen van een datingprofiel.

Uit dit onderzoek blijkt dat mensen op datingapps de voorkeur geven aan potentiële partners met vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken, met name meegaandheid, emotionele stabiliteit en in zekere mate introversie. Hoewel de persoonlijkheidskenmerken van de deelnemers zelf geen grote rol speelden bij het aantal matches dat ze wilden, waren ze zelf wel geneigd om te kiezen voor profielen die als meegaand, emotioneel stabiel en introvert werden beoordeeld.

Wat je hieraan hebt

Deze studie kan je meer inzicht geven in hoe je je persoonlijkheid moet verwoorden in je datingprofiel. Als je actief bent op een datingapp, is het interessant om na te denken over hoe je jouw persoonlijkheidskenmerken weerspiegelt in je profiel. Als je bijvoorbeeld hoog scoort op meegaandheid en openheid, kan het helpen om deze kenmerken te benadrukken in je bio. Dit vergroot namelijk de kans dat je matcht met mensen die dezelfde kenmerken waarderen.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te onthouden dat persoonlijkheid niet het enige aspect is waarop relaties worden opgebouwd. Hoewel het aantrekken van iemand met vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken belangrijk kan zijn, spelen ook andere factoren, zoals gedeelde interesses, waarden en levensdoelen, een cruciale rol bij het vormen van een sterke relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie