Deze 4 persoonlijkheidstrekken zijn niet goed voor relaties

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
5 minuten leestijd

Het is een warme zomeravond en je zit op een terras, omringd door de gezellige drukte van mensen die genieten van de ontspannen sfeer. Je bent net begonnen aan je eerste date met iemand die je hebt leren kennen via een datingapp. Terwijl je luistert naar de verhalen en lacht om de grapjes, begin je je af te vragen: wat voor persoonlijkheidstrekken heeft deze persoon eigenlijk? Zullen deze passen bij die van mij? En dan vooral op de lange termijn?

Het kan een zenuwslopende ervaring zijn om een nieuwe partner te ontmoeten en te ontdekken wat voor persoonlijkheid deze heeft. In het echt is dat toch heel anders dan op een datingapp. Het is dan ook een spannend avontuur dat kan leiden tot een langdurige relatie. Maar welke persoonlijkheidstrekken zijn nu wel goed voor een relatie en welke niet?

4 persoonlijkheidstrekken om te vermijden

Er zijn talloze studies uitgevoerd naar persoonlijkheidseigenschappen en relaties. In het algemeen kunnen we dan ook stellen dat persoonlijkheid een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van liefdesrelaties.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Onderzoekers in Australië zijn nog een stapje verder gegaan en hebben de resultaten van 19 studies verzameld, waarbij meer dan 3.800 deelnemers betrokken waren. Uit dit onderzoek blijkt dat er vier persoonlijkheidstrekken zijn die – meer dan anderen – van invloed zijn op relaties. Psycholoog Seth J. Gillihan analyseerde het onderzoek en zegt in PsychologyToday dit de vier persoonlijkheidstrekken zijn die de grootste invloed op relaties hebben.

1. Hoog neurotisch

De sterkste voorspeller van een succesvolle relatie is een persoonlijkheid die laag op neuroticisme scoort. Neuroticisme staat voor hoe emotioneel instabiel iemand is. Iemand die snel emotioneel wordt of negatieve stemmingen heeft scoort bijvoorbeeld hoog op neuroticisme, terwijl iemand die laag scoort makkelijk omgaat met emoties. Sterk neurotisch wordt ook gekoppeld met dingen als depressie, impulsiviteit en vijandigheid.

Andersom geldt dat mensen die laag scoren op neuroticisme niet snel van hun stuk te brengen zijn. Ze kunnen relatief snel herstellen van moeilijke emoties zoals woede of verdriet. Ze zijn niet makkelijk gestrest en maken zich minder zorgen.

2. Vriendelijkheid

Mensen die hoog scoren op de eigenschap van vriendelijkheid zijn gemakkelijk in de omgang, wat hen aantrekkelijke liefdespartners maakt. Mensen die hoog scoren op vriendelijkheid zijn meestal attent, behulpzaam en zorgzaam voor anderen, terwijl mensen die laag scoren op vriendelijkheid vaak onafhankelijker zijn. Diegenen die heel laag scoren op vriendelijkheid zijn vaak arrogant, egoïstisch of wantrouwend.

3. Extraversie

Volgens het onderzoek maakt het in een relatie uit hoe extravert en introvert de partners zijn. Partners van extraverten zijn gemiddeld meer tevreden met hun relatie dan degenen die een relatie hebben met een introvert iemand. Extraversie is een persoonlijkheidstrek die zegt hoe sociaal, uitgaand en assertief iemand is. In een relatie kan extraversie zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen.

Extraverten voelen zich energiek in het gezelschap van anderen. Ze geven er over het algemeen de voorkeur aan om bij andere mensen te zijn in plaats van alleen. Introverten zijn daarentegen meer op hun gemak als ze alleen zijn. Ze voelen zich uitgeput door sociale ontmoetingen, zelfs als ze ervan genieten

4. Hoog plichtsbesef

Een partner die zeer bewust is, is plichtsgetrouw en verantwoordelijk. Deze persoon voldoet consequent aan de verwachtingen en verplichtingen. Ze doen wat ze zeggen dat ze zullen doen, betalen hun rekeningen op tijd en komen niet te laat. Ze zorgen niet voor problemen. Mensen die laag scoren op plichtsbesef zijn daarentegen vaak slordig, presteren minder goed en zijn onverantwoordelijk. Zoals je begrijpt, is dit een persoonlijkheidstrek die je liever niet in een partner ziet.

Deze vier persoonlijkheidseigenschappen zijn volgens het recente onderzoek de eigenschappen die de meeste invloed hebben op de tevredenheid met relaties. Maar ondanks dat deze persoonlijkheidstrekken de grootste invloed hadden, speelden ze uiteindelijk een relatief kleine rol in de tevredenheid van de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie