Home Liefde Opnieuw verliefd worden op je partner? 5 vragen + 20 dingen die je kunt doen

Opnieuw verliefd worden op je partner? 5 vragen + 20 dingen die je kunt doen

5 minuten leestijd
0
niet meer verliefd

“Verliefdheid gaat voorbij en maakt plaats voor houden van;” wie kent de uitspraak niet? In het begin kun je je handen niet van elkaar afhouden. Je partner is de perfecte combinatie van alles waar je ooit over gedroomd hebt.

Sexy, intelligent, grappig; hij of zij vinkt alle vakjes aan. Je zit op een roze wolk en bent onwijs verliefd. Je wilt dat het voor altijd duurt maar zoals met alles in het leven komt ook een einde aan je verliefdheid.

Of het nu al na zes maanden gebeurt of na twee jaar; er komt een moment dat de verliefdheidsgevoelens minder worden. Dat is niet erg, vreemd of triest; het gebeurt altijd. Het is je lichaam die weer teruggaat naar een normaal hormoonniveau, want als je verliefd wordt dan gebeurt er veel in je lichaam.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Van verliefdheid naar liefde

De hormonen in je lichaam gaan flink tekeer met een chemische kettingreactie als gevolg. En dit zorgt ervoor dat je anders denkt en doet. Dat euforische gevoel dat je hebt? Het is allemaal te danken aan de hormonen in je lichaam.

Het hoge hormoonniveau blijft echter niet voor altijd; op een gegeven moment daalt alles weer terug naar normale niveaus. En als dit gebeurt gaat verliefdheid over in liefde. Maar ook als verliefdheid op ‘houden van’ overgaat is het mogelijk dat je gevoelens minder worden.

Relaties hebben hun ups en downs, en het is niet ongewoon dat je vraagtekens plaatst bij je gevoelens voor je partner. In het verleden was je dolverliefd op deze persoon terwijl je nu merkt dat je gevoelens langzaam beginnen te verdwijnen. Wat nu?

5 vragen voor jezelf

Weer opnieuw op je partner verliefd worden is mogelijk. Hoewel het tijd, discipline en inzet kost, is het wel degelijk mogelijk om je liefde en passie voor je partner te herontdekken. Het is misschien niet zoals de eerste keer, maar dat mag je ook niet verwachten als je iemand al door-en-door kent. Het is in ieder geval het proberen waard en deze vragen kunnen je daarbij helpen.

relatie beëindigen

1. Wil je het nog wel?

De eerste stap is eerlijk tegen jezelf te zijn. Wil je het nog wel echt? Als de liefde verdwenen is omdat je emotioneel misbruikt wordt, of zelfs fysiek, dan heb je daar een goede reden voor. Dat is ook het geval als je partner je verwaarloost of waardeloos behandelt. De verdwenen verliefdheid is een beschermingsreactie van je lichaam en een hint dat je de ongezonde relatie misschien beter kunt verlaten.

Als je het om de goede redenen doet, omdat je relatie verder perfect is, dan heb je de juiste motivatie om opnieuw verliefd te worden. Je houdt van het leven dat je leeft en je wilt graag opnieuw verliefd worden op je partner, omdat je je leven met hem of haar wilt delen. Je wil dat je je weer aangetrokken voelt tot je partner; je wil dat je je partner weer wilt. Dit zijn de geldige redenen als je de vlam weer wilt aanwakkeren.

2. Wat is de oorzaak?

Heb je je al afgevraagd waarom je gevoelens voor je man of vrouw minder zijn geworden? Als het je doel is de liefde nieuw leven in te blazen dan ontkom je er niet aan om naar het verleden terug te kijken. Waarom ben je niet meer zo verliefd? Denk aan de verschillende redenen waarom ‘nu’ anders is dan ‘toen’.

Is je partner in gedrag veranderd in vergelijking met de persoon die hij of zij eerder was? Of mis je de aandacht die je kreeg, de waardering of de interesse? Als je eenmaal begrijpt waarom de gevoelens minder zijn geworden kun je eraan werken, samen met je partner.

hart gebroken divider

3. Hoe denkt je partner erover?

Het gezegde luidt; “it takes two to tango.” Letterlijk vertaald betekent dit dat er twee mensen nodig zijn om de tango te dansen. De achterliggende gedachte is dat een samenwerking met iemand anders nodig is om iets te laten slagen. En dat is precies ook hoe het werkt als je weer verliefd wilt worden op je man of vrouw.

Bespreek het met je partner. Veel stellen maken de fout om dingen niet bespreekbaar te maken, zodat de relatie al voorbij is op het moment dat ze eraan willen gaan werken. Bijvoorbeeld, als je twijfelt aan je liefde voor je partner omdat je met een aantal problemen worstelt, dan kan je partner helpen om deze problemen op te lossen. Je partner heeft misschien geen idee en alleen door het te communiceren kun je eraan werken, als stel.

4. Hoeveel prioriteit geef je je relatie?

Vraag jezelf af of je wel genoeg doet om verliefd te blijven op je partner. Immers, toen je voor het eerst verliefd werd stopte je waarschijnlijk al je tijd, moeite en energie in je relatie. Dat doe je nu waarschijnlijk niet meer. En eigenlijk is dat vrij normaal, maar je kunt ook te weinig doen.

Omdat je te weinig doet geef je jezelf geen kans om de gevoelens van liefde te stimuleren. Dus als je je relatie niet de prioriteit geeft die het verdient is dit een punt om aan te werken. Breng de romantiek terug in de relatie, zoals je dat in het begin ook deed, toen je nog wel stapelgek op je partner was.

sneeuwbal effect

5. Hoeveel aandacht geef je je partner?

In een relatie is het geven en nemen. Als je veel geeft, krijg je veel terug en visa versa. Het verliefde gevoel wat je ooit voelde werd versterkt omdat je het terug kreeg. Het is in feite een sneeuwbal-effect, omdat de liefde voor elkaar de verliefdheid van beiden versterkt. Om weer verliefd te worden op je partner gaat het dus niet alleen om wat je partner voor jou doet, maar ook andersom.

Wanneer heb je je partner voor het laatst een lief compliment gegeven, om hem of haar dat speciale gevoel te geven? Of iets leuks met z’n tweeën gedaan? Pas als je de liefde weer met elkaar deelt kun je het vermenigvuldigen. En dat begint met de kleine dingetjes die je kunt veranderen om de liefde tussen jou en je partner weer te laten opbloeien:

20 dingen die je kunt doen

 1. Start weer met flirten, zoals je dat ooit deed.
 2. Doe je best om je partner te imponeren.
 3. Geef een compliment als hij of zij iets heeft bereikt, zelfs als het niets voorstelt.
 4. Vraag je partner om je iets te leren waar hij of zij goed in is.
 5. Stel persoonlijke vragen om nieuwe dingen van elkaar te ontdekken.
 6. Herken wanneer je partner de dag niet heeft en neem een aantal taken van over.
 7. Stop met wat je doet en kijk je partner recht in de ogen aan terwijl je luistert.
 8. Doe dingen die je partner het gevoel geven speciaal te zijn.
 9. Complimenteer je partner over zijn of haar uiterlijk, ook al is het iets heel kleins wat niemand anders opmerkt.
 10. Tease en plaag je partner op een speelse manier.
 11. Heb vaker seks en probeer nieuwe dingen uit.
 12. Schrijf handmatig een brief met daarin alles wat je aan hem of haar waardeert.
 13. Ontdek nieuwe ervaringen met je partner samen.
 14. Geef een exclusief cadeau dat een eerste stap is naar het vervullen van een droom.
 15. Maak tijd vrij om samen door te brengen.
 16. Houdt elkaars hand vast tijdens het wandelen.
 17. Biedt aan om te helpen als je partner iets belangrijks moet doen.
 18. Verras je partner met een uitje.
 19. Geef je partner onverwacht een kus in het openbaar, omdat je dat van je gevoel moest doen.
 20. Laat op willekeurige plekken in het huis notities achter met lieve complimenten.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Liefde opgeven: waarom het vinden van liefde niet opgegeven mag worden

Na tientallen mislukte dates, verschrikkelijke ervaringen met dating apps en een gebroken …