Opnieuw verliefd worden op je partner? 5 vragen + 20 leuke ideeën

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Weet je nog, toen je elkaar net kende? Je kon gewoon niet van elkaar afblijven Jouw partner leek toen de belichaming van al jouw dromen. Sexy, intelligent, grappig – alles wat je altijd al wilde hebben in een partner. Jullie waren twee handen op één buik, verstrengeld in de dans van verliefde gelukzaligheid. En ergens in je achterhoofd hoopte je dat dit heerlijke gevoel tot in de eeuwigheid zou blijven voortduren. Maar zoals geldt voor bijna alles in het leven, komt ook aan verliefdheid een eind.

Het kan na een half jaartje zijn of misschien pas na een paar jaar; er breekt onvermijdelijk een moment aan dat die vlinders een beetje tot rust komen. Maar maak je geen zorgen, dat is heel normaal, niet gek of om te treuren, het hoort er allemaal bij. Je lijf is gewoon bezig om die hormonale feestje weer naar normale proporties te brengen. Want als je verliefd wordt, dan gebeurt er van alles in je lichaam en op een gegeven moment heeft je lichaam daar even genoeg van.

Van verliefdheid naar liefde

Die hormonen hebben een hoop lol in jouw lijf, ze stoken een ware chemische revolutie op. En die hormonale opstand is precies wat jou dat top-van-de-wereld-gevoel geeft. Maar niemand kan voor altijd in die staat van euforie leven, en langzamerhand keren die hormonen weer terug naar hun basisniveau. Het is precies in die fase dat verliefdheid zachtjes overvloeit in liefde.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Ook al transformeert verliefdheid in ‘houden van’, het kan voorkomen dat je gevoelens beetje bij beetje afnemen, ondanks die overgang. Het is niet ongewoon dat relaties pieken en dalen ervaren, en soms zet je vraagtekens bij wat je nu precies voelt voor je partner. Waar je ooit head-over-heels was, voel je nu dat de magie beetje bij beetje verdwijnt. Wat te doen als je merkt dat je langzaam afdrijft van die stormachtige verliefdheid? Kun je weer opnieuw verliefd worden op je partner, zoals dat eerder ook kon?

5 vragen om aan jezelf te stellen

Zin om die vlinders weer te laten fladderen in je buik? Het is mogelijk om weer opnieuw verliefd te worden op je partner, maar het vereist wel meer dan een toverspreuk. Het kost tijd, moeite en toewijding. Verwacht niet die zinderende eerste kus weer te voelen, maar een diepere connectie die wortelt in de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Klaar voor een beetje introspectie? Hier zijn wat vragen om aan jezelf te stellen.

1. Zie je het nog zitten?

Confronteer jezelf met de vraag: wil ik dit écht? Als liefde plaatsmaakt voor bijvoorbeeld emotioneel misbruik, fysieke mishandeling, verwaarlozing of kleineren, is het begrijpelijk dat de vonk verdwijnt. Luister naar je lichaam en gezond verstand, het kan een sein zijn om afscheid te nemen van een ongezonde relatie.

Als je leven samen verder geweldig is, dan heb je de juiste motivatie om weer dat kriebelende gevoel terug te vinden. Verlang je om je weer aangetrokken te voelen tot je lief? Precies dat soort oprechte redenen zullen je helpen om samen dat liefdesvuur weer op te stoken.

2. Wat is de reden van de koelte?

Denk er eens over na waarom de passie is bekoeld. Wil je de liefde weer aanwakkeren? Dan moet je soms even in het verleden graven. Is het de routine van het dagelijks leven, zijn er irritaties, of missen jullie simpelweg de spanning van de beginperiode? Heb je de veranderingen in je partners gedrag opgemerkt? Vat de koe bij de horens en duik samen in de oorzaak van het probleem.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Weet je partner ervan?

“Er zijn twee mensen nodig voor de tango,” zo luidt het gezegde. Dit gezegde benadrukt dat samenwerking cruciaal is om iets te bereiken. Open de dialoog en wees eerlijk over hoe je je voelt. Stilte kan een relatie stilzetten, terwijl conversatie het mogelijk maakt om samen aan een oplossing te werken. Misschien is je partner zich van geen kwaad bewust – het is tijd om te praten.

4. Hoeveel moeite steek je erin?

Vraag je af of je je relatie nog steeds die topplaats in je leven geeft. In het begin gooide je al je energie in het veroveren van het hart van je partner, toch? Is dat enthousiasme nog steeds aanwezig? Geen zorgen, een beetje minder intens is normaal. Maar vergeet niet, te weinig aandacht en de liefde verwelkt. Tijd om de romantiek nieuw leven in te blazen.

5. Hoeveel aandacht krijgt je partner van jou?

Geven en nemen – het is de dans van de liefde. Als je liefde geeft, ontvang je liefde terug. Heb je je partner recentelijk overladen met complimenten, net zoals je vroeger deed? Of samen iets onvergetelijks ondernomen? Begin met de kleine gebaren en ervaar hoe ze de liefde tussen jullie weer doen sprankelen.

20 leuke ideeën om de liefde nieuw leven in te blazen

Ben je er klaar voor om de romance weer op te krikken? Dat komt goed uit, want dit zijn 20 sprankelende suggesties die jou en je partner dichter bij elkaar brengen. Laten we beginnen.

 1. Herontdek de kunst van het flirten en stuur die schalkse blikken en ondeugende glimlachen weer zijn of haar kant op.
 2. Steek wat extra energie in het imponeren van je lief, alsof het jullie eerste date is.
 3. Laat je waardering blijken en complimenteren met alles wat ze doen, zelfs iets kleins zoals een heerlijke sandwich maken.
 4. Verander de rollen en wordt de leerling; vraag je partner om je te onderwijzen in zijn of haar expertise.
 5. Begin een nieuw hoofdstuk in jullie avontuur met persoonlijke vragen die verrassende onthullingen kunnen brengen.
 6. Als je merkt dat je partner een off-day heeft, neem dan wat van de dagelijkse taken over om het iets gemakkelijker te maken.
 7. Laat alles uit je handen vallen en geef je onverdeelde aandacht, met oogcontact dat zegt: “Ik hoor je écht”.
 8. Zet je partner op een voetstuk met gebaren die laten zien hoe speciaal hij of zij voor je is.
 9. Laat je partner stralen met een compliment over de kleine details van zijn of haar look.
 10. Maak het speels – plagen mag, zolang het maar met een knipoog gebeurt.
 11. Maak de slaapkamer spannend; probeer eens iets nieuws op seksueel gebied.
 12. Neem de tijd om een liefdesbrief te pennen, de charme van handgeschreven woorden is onweerstaanbaar.
 13. Spring samen in een nieuw avontuur en maak samen nieuwe herinneringen.
 14. Geef een cadeau dat meer zegt dan duizend woorden en dichterbij de vervulling van een droom komt.
 15. Blokkeer tijd in jullie agenda’s enkoester elk moment dat jullie samen kunnen doorbrengen.
 16. Voel de warmte en veiligheid door elkaars hand vast te houden tijdens een avondwandeling.
 17. Steek een helpende hand toe wanneer je partner voor een grote taak staat.
 18. Verras je wederhelft met een onverwachte date of uitje.
 19. Geef een spontane publieke kus, simpelweg omdat je hart zegt dat het moet.
 20. Verspreid liefdesbriefjes door het huis en laat je partner overal je affectie ontdekken.

Duik erin en pas deze ideeën aan jullie wensen en stijl aan. Variatie en spontaniteit brengen leven en liefde in jullie relatie, dus wees niet bang om creatief te zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie