Hij laat niets van zich horen: 8 redenen waarom man verdwijnt

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Het is iets minder dan twee dagen geleden. Je ligt in bed en tuurt nog een keer naar je telefoonscherm. Teleurgesteld zucht je. Hij heeft je niets teruggestuurd na die geweldige eerste date en je vraagt je waarschijnlijk af: “Wat heb ik in hemelsnaam verkeerd gedaan?” Weg is ‘ie, van de aardbodem verdwenen, en dat terwijl jij niet kon wachten tot de volgende date.

In een wereld waar je een date vindt door van links naar rechts te swipen, lijken mannen nóg gemakzuchtiger te zijn geworden. Maar terwijl jouw eerste instinct is dat hij niet meer in je geïnteresseerd is, hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn. Hoe dat precies zit, leg ik je vandaag uit. Want misschien blijkt het allemaal wel vals alarm te zijn.

Ghosting: weg is weg?

Voor zo’n beetje alles wat met online en lifestyle te maken heeft, hebben we wel een hippe term en dus mag ook de wereld van online dating niet achterblijven. Ghosting staat voor het fenomeen dat degene met wie jij aan het daten bent van het ene op het andere moment uit je leven verdwijnt. Zonder enige aankondiging is het ineens over tussen jullie twee, zomaar, vanuit het niets.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het vervelende is dat je geen enkel idee hebt waarom hij ineens is verdwenen. Met het gemak van online dating zien we echter dat mensen steeds gemakkelijker contacten verbreken. Eigenlijk is dat ook niet zo heel gek, want met een dating app bepaal je met een enkele swipe of je iemand wel of niet leuk vindt.
Ook het contact leggen is zo gepiept.

Nu het vinden van een date steeds makkelijker is geworden, vinden we het blijkbaar ook steeds gewoner om het contact weer te verbreken. Opvallend is dat het ghosten niet alleen plaatsvindt na meetmomenten zoals de eerste date of de eerste keer dat jullie met elkaar naar bed zijn geweest. Ghosting kan in verschillende situaties plaatsvinden:

Na chatten

Het komt voor als je kort met elkaar chat maar ook na langere tijd intensief chatcontact te hebben gehad. Om welke reden dan ook, hebben jullie elkaar nog niet in levende lijve gezien, maar je hebt wel het gevoel dat je jouw beoogde date al redelijk hebt leren kennen. Des te vervelender is het dat hij ineens van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Aangezien je elkaar nog nooit hebt gezien is het vrij moeilijk om in te schatten wat de reden daarvoor is.

Na de eerste date

Jullie hebben elkaar inmiddels gezien en dat is jou goed bevallen. Toch lijkt hij iets minder enthousiast, want sinds de afscheidszoen is het over met het contact. Je baalt ervan, want wat jou betreft komt er een tweede date en plakken jullie er nog een paar dates aan vast.

Ook wil je zo snel mogelijk antwoorden over waarom hij dit doet. Heb je iets verkeerd gezegd? Komt het door die felle rok die je aanhad? Of misschien is het wel iets heel anders: misschien wacht hij juist wel op jou om contact op te nemen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Na een tijdje relatie

Het daten is uitgemond in een relatie en je bent hartstikke blij met je nieuwe partner. Des te pijnlijker is het als hij ineens verdwijnt nadat jullie al een paar maanden in een relatie zitten. Oké, het is allemaal nog best pril, maar voor jouw gevoel zit er toch echt wel toekomstmuziek in. Ghosten na een tijdje in een relatie te zitten voelt dan ook als een regelrechte klap in je gezicht. En toch komt het voor.

Waarom? De 8 meest voorkomende redenen

Dat brengt me meteen bij mijn volgende punt: de waarom-vraag. Want in welke situatie het ghosten ook gebeurt, het doet altijd pijn. Het ene moment is het nog hartstikke gezellig en het andere moment is er een complete radiostilte. Wie met ghosting te maken krijgt, komt dan ook met een hoop onbeantwoorde vragen zitten. Je wilt weten of het aan jou ligt, aan hem, of aan een combinatie van factoren.

Zo zou het zomaar kunnen zijn dat er iets ernstigs is gebeurd, weet jij veel? Je kunt het op deze manier niet weten. Ondanks de veelvoud aan mogelijke scenario’s zijn er toch een aantal veelvoorkomende redenen aan te wijzen:

1. Hij speelt ‘hard to get’

Je hebt je enthousiasme niet onder stoelen of banken geschoven en hij wil daarom wel eens weten hoe gek je echt op ‘m bent. Stiekem wacht hij op jouw berichtje en vindt hij dus ook dat jij aan zet bent. Maar als hij jou echt leuk vindt, dan zal hij binnen 48 uur een berichtje sturen. Of vooruit, binnen 24 uur. Hard to get spelen, doen we dat allemaal niet eens?

2. Hij is niet klaar voor een relatie

Hij liet nog zo blijken toe te zijn aan een relatie, maar als het puntje bij paaltje komt, wil hij toch geen verplichtingen hebben. En geef hem eens ongelijk: hij is nog piepjong, heeft aan vrouwelijk aandacht geen gebrek, en zit er net aan te denken om een carrièreswitch te maken. Hij vindt je weliswaar hartstikke leuk, maar blijkbaar is het moment niet goed.

3. Je bent niet de enige

Hoewel veel mensen dit liever niet willen horen, komt het wel regelmatig voor: je bent niet de enige in het spel. Já, hij is hartstikke schuldig, maar kun je er eigenlijk wel iets van zeggen? Als je nog aan het daten bent is het allemaal nog pril. Jullie zitten immers nog niet in een relatie en hij hoeft daarom geen verantwoording aan je af te leggen. Nog niet althans.

4. Misschien is ‘ie te druk

Oké, we weten dat een appje sturen niet heel veel tijd kost, maar toch. Misschien is hij wel heel erg druk en wil hij uitgebreid de tijd nemen om bij je terug te komen. Om daarover een beeld te vormen, ga je even af op hetgeen wat je van hem weet.

Zit hij de hele dag thuis en woont hij nog bij mama? Of draait hij 40+ uren en heeft hij daarnaast een hele waslijst aan verantwoordelijkheden? Probeer hier rekening mee te houden voordat je een oordeel velt.

5. Hij moet niets van je weten (in your face)

Sorry dat ik zo recht voor m’n raap ben, maar soms is dit de enige verklaring. Hij moet niets van je hebben, om welke reden dan ook. Over de mogelijke verklaringen kan ik nog lang doorgaan, maar het gaat niet veel veranderen. Het had simpelweg niet zo moeten zijn.

6. De date viel tegen

Niet alle dates gaan even goed. Kan gebeuren natuurlijk, maar dat betekent wel dat hij zich minder geroepen zal voelen om bij je terug te komen. Jammer, vooral als jij geïnteresseerd bent in hem. Denk daarom eens terug aan wat hij aan het doen was tijdens de date.

Kwam hij wat verveeld over en gaf hij korte antwoorden? Dan ging je misschien toch net iets te lang door over jouw ex. Als je toch een tweede poging wilt doen, dan is het jouw beurt om contact te leggen. Maar dan zul je wel moeten nadenken over wat de volgende keer echt beter moet.

7. Paniekaanval: het wordt ‘m te veel

De ene persoon kan zich prettiger voelen bij het daten dan de andere. Vergeet niet dat daten iets heel persoonlijks is. Misschien komt hij wel net uit een relatie of misschien heeft hij er gewoon moeite mee om z’n gevoelens te uiten. Iedereen communiceert op een eigen manier en misschien weet hij niet zo goed hoe hij het nu moet aanpakken. Het is misschien een beetje een klungel, maar dat wil niet zeggen dat het meteen einde verhaal is.

8. Daten met een ander doel

De klik was goed, maar toch zijn de redenen voor hem om te daten heel anders dan de jouwe. Terwijl jij op zoekt bent naar een serieuze relatie doet hij het liever iets rustiger aan. Of misschien geldt wel exact het omgekeerde. Hoe dan ook, het daten verloopt op een manier dat hem op dit moment niet aanstaat. Hij heeft daarom besloten om even afstand te nemen.

Wees voorzichtig

Als hij ertoe besluit om te ghosten, dan hoeft dat dus niet per definitie aan jou te liggen. Met een beetje subtiliteit is er vaak een oplossing mogelijk. In veel gevallen betekent dat dus wel dat je iets afstand moet nemen. Als jij besluit om hem continu achter de broek aan te zitten, dan zal dat waarschijnlijk averechts werken. Misschien heeft hij even de tijd nodig om alles te verwerken en op een rijtje te krijgen.

Maar wees er wel van bewust dat je recht hebt op antwoorden. Probeer er daarom voorzichtig achter te komen waarom hij het contact nu even mijdt. Want je wilt uiteindelijk wel weten of het loos alarm is of echt einde verhaal? Hoe dan ook, de tijd zal het leren (hoe cliché dat ook mag klinken).

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie