Home Dating Hoe zeg je dat je niet meer wilt daten (of niet meer geïnteresseerd bent)

Hoe zeg je dat je niet meer wilt daten (of niet meer geïnteresseerd bent)

5 minuten leestijd
2
klaar voor

Het tijdperk waarin we leven heeft de datingwereld op z’n kop gezet. Allerlei nieuwe trends duiken op in de media waardoor daten meer op een slagveld lijkt dan een romantisch avontuur. Mensen zijn geen mensen meer, maar virtuele karakters zonder gevoel. Tenminste, zo wordt er soms met elkaar omgegaan. Eén van de beste voorbeelden is het concept van ghosting. Om niet te hoeven vertellen dat je ermee wilt stoppen, of dat je niet meer geïnteresseerd bent,  lijkt ghosting de perfecte oplossing.

Dit is het ghosting scenario

Samen met je toekomstige partner heb je derde date achter de rug en voor jou is het een match made in heaven. Woorden schieten tekort als je je gevoel moet omschrijven maar de lach op je gezicht spreekt boekdelen. Terwijl je stiekem al over de bruiloft droomt wil je alvast de vierde date inplannen. Je pakt je agenda erbij en appt een voorstel voor aanstaande vrijdag. “Vrijdag; jij, ik, sushi?”

Vreemd, een halve dag later nog geen reactie. Misschien drukte op het werk? Je probeert het de volgende dag opnieuw, ziet dat het bericht gelezen is, maar weer geen reactie. Je besluit te bellen, maar je wordt weggedrukt. Radeloos verstuur je elke dag een bericht maar wat je ook stuurt, er volgt geen reactie. In een helder moment dringt het opeens tot je door; je bent het slachtoffer van ghosting.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
 • ✅ Dating
 • ✅ Relatie
 • ✅ Liefde

Hoe zou jij je voelen?

Ghosting is een onpersoonlijke manier om te zeggen dat je niet meer wilt daten. Of je nu afgeknapt bent op de rotzooi thuis, de hygiëne of tafelmanieren; door te ghosten hoef je de waarheid niet te vertellen. Het is snel, makkelijk en als je het volhoudt dan houden de wanhopige berichten vanzelf op.

Hoe dit voor de ander voelt wordt niet over nagedacht. De keerzijde van de medaille is dat je iemand die veel interesse in je heeft geen blik meer waardig gunt. Dit is wat ghosting betekent:

 • Het is egoïstisch; je eigen geluk gaat voor, belangen van anderen worden verwaarloosd.
 • Het is hard: de ander kan het niet afsluiten, je geeft geen reden.
 • Het is laf: je hebt het lef niet om de waarheid te vertellen.

“Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.” – Mattheus 7:12

Hoe moet het dan wel?

verdriet vrouwDe technologie heeft de single van nu kouder gemaakt door de kille online persoonlijkheid. Vaak wordt vergeten dat er een echt persoon aan de andere kant van de lijn zit te wachten op een bericht. Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden? De gulden regel uit de bijbel bestaat niet voor niets.1 Als je iemand vertelt dat je niet meer verder wilt dan gaat het om het volgende:

 • je wilt jezelf geen schuldgevoel geven
 • je wilt eerlijk tegen de ander en jezelf zijn
 • je wilt de ander niet kwetsen
 • je wilt er zelf goed uitkomen

De trend van ghosting is er om gestopt te worden. Iedereen verdient een antwoord of een reden en je krijgt zelf te maken met schuldgevoelens als iemand je wanhopig probeert te bereiken. Er is niets zo opluchtend als het hebben van die moeilijke en waarschijnlijk ongemakkelijke gesprekken als je het gewoon niet voelt of de klik er niet is. Het sluit het niet alleen voor de ander af maar ook voor jezelf. Maar hoe zeg je nu dat je niet meer wilt daten of dat je niet geïnteresseerd bent?

niet jou maar mij

Wat je moet zeggen

Eeuwenoude clichés zijn zelfs nu nog te gebruiken als je op een volwassen manier afscheid wilt nemen van iemand waar je mee date. Het klassieke “het ligt niet aan jou, maar aan mij” is een oplossing maar alleen als je het aanvult met een echte reden. De ander is wat te druk voor je, je krijgt geen kriebels in je buik of het plezierige gevoel als je ’s ochtends wakker wordt ontbreekt; het zijn redenen die je eerlijk kunt vertellen.

Als je niet meer verder wilt met iemand die je enkele keren gezien hebt dan is het nog altijd een goede oplossing om te zeggen dat je de klik niet voelt. Misschien dat de ander dat wel voelt en daarom kun je het aanvullen met het feit dat jij het zo voelt. Niemand kan je wijsmaken dat je eigen gevoel niet klopt. Het is bovendien voor de ander fijn om te weten dat het niet aan hem of haar ligt.

Bedenk voor jezelf hoe jij het van iemand zou willen horen. Wil je dat de ander je vier weken aan het lijntje houdt of weet je het liever zo snel mogelijk? Hoor je liever van tevoren een aankondiging als “we moeten praten” of breng je het direct en misschien zelfs onverwacht? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen. Als je het zelf niet fijn zou vinden, dan is de kans groot dat de ander er ook zo over denkt.

zachte taal

Wat je niet moet zeggen

In de regel kun je de echte reden vertellen als het niet een persoonlijke eigenschap is waar de ander zich om schaamt of niets aan kan doen. Scheve tanden, een rare lach of iets anders waar je je aan stoort? Het is verstandig om het niet te benadrukken. Naast dat het geen nut heeft om dit te vermelden doe je de ander er alleen maar pijn mee. Een fysieke tekortkoming kan hierdoor een nog groter probleem gaan vormen, alleen omdat jij het zo nodig moest vertellen.

Als je iemand vertelt dat je niet meer geïnteresseerd bent dan is zachte taal nog altijd de beste manier. Ben je verrast door de bruine tandenborstel en stukken pizza onder de bank? Je hoeft het niet in detail te noemen. Eerlijk vertellen dat je iemand met een andere levensstijl zoekt is een betere benadering. Zo kun je de dingen waar je je dood aan irriteert op een lieve en zachte manier noemen om de ander niet te kwetsen.

Niemand krijgt de schuld als één van de twee niet meer geïnteresseerd is; jij niet en de ander niet. Je hoeft jezelf niet de schuld te geven en ook hoef je je niet te verontschuldigen. Als je niet meer in de ander geïnteresseerd bent dan is dat nu eenmaal zo. Het is onderdeel van het daten; shit happens.

Wanneer je het niet hoeft te zeggen

Als jij en je date er allebei hetzelfde over denken dan hoeft het niet uitgesproken te worden. Dit is het geval als een date niet bijzonder was en beiden eigenlijk niet meer verder willen. Je stuurt bijvoorbeeld na de date nog een bericht dat het leuk was met een korte reactie van de ander; dit was het laatste contact. Als de ander je de volgende dagen geen bericht meer verstuurt en jij doet dit ook niet dan is het een gemeenschappelijke keuze.

Wanneer de ander het niet accepteert

Er zijn situaties waarin de persoon waar je contact mee hebt het niet kan accepteren dat je niet meer verder wil. “Kom op, de volgende date wordt veel beter!” of “Ik laat je niet nu al gaan, zaterdag even over praten?”. Sommige singles hebben een bord voor de kop. Zeg nog een keer dat je niet geïnteresseerd bent en laat je niet overhalen om het nog eens te proberen. Als je toegeeft is het hek van de dam. Het is de enige situatie waarin niemand je zal veroordelen als je overgaat op ghosting.

Het is verleidelijk om het “ik ben niet meer geïnteresseerd” gesprek te ontwijken en te vermijden maar het is in werkelijkheid de enige juiste manier om het contact te verbreken. Je wilt niemand kwetsen maar door het gesprek te vermijden maak je het alleen maar erger. Vertel eerlijk wat je voelt zodat de ander geen andere mogelijkheid ziet om je reden te accepteren. Eerlijkheid wordt meestal gewaardeerd en helpt beiden om snel door te gaan met het leven.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

2 Reacties

 1. Pieter

  20 juli 2019 at 20:22

  ik heb totaal geen vertrouwen in dating, nooit gehad ook. Nooit geprobeert ga ik ook niet doen ook. Ik kan toch alleen maar voor schut staan dat is het enige wat in het leven telt. Behalve familie heb ik toch niemand die van me houdt er komt nooit iemand op bezoek dus waarom nog thuis blijven? Ik kan morgen net zo goed dood zijn, ik denk dat ze nog lachen ook uit egoisme.

  Reageer

 2. Pieter

  20 juli 2019 at 20:26

  Je moet zo oppassen voor oplichting, de enige die ik vertrouw zijn mijn familie en je moet zo oppassen tegenwoordig dat ik een mogelijke geliefde wantrouw in alles. Straks eindig ik diep in de schulden met een advocaat en met een alimentatie en mag ik me kinderen nooit meer zien. Zuur he? Goh, hoe zou dat nou toch komen? Jullie wilden toch zelfstandig worden en ons niet meer nodig hebben? Moet je niet bij mij wezen. Verantwoordelijkheid neerleggen daar waar hij hoort.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Daten zonder verwachtingen: 10 manieren om het minder teleurstellend te maken

Ben je op zoek naar een leuke partner op een dating app? Dan heb je gemerkt hoe moeizaam h…