‘Koppels hebben meer gemeenschappelijke kenmerken dan we denken’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Heb je je ooit afgevraagd waarom veel koppels best veel gemeenschappelijke eigenschappen hebben? De oude uitspraak dat ‘tegenpolen elkaar aantrekken’ blijkt misschien niet helemaal waar te zijn. Volgens een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behaviour lijken de meeste partners eigenlijk behoorlijk wat overeenkomsten te hebben. Van hun drinkgewoonten tot hun politieke voorkeuren: veel mensen blijken behoorlijk vergelijkbaar te zijn met hun partners.

Partners lijken veel op elkaar

De nieuwe studie heeft een indrukwekkend arsenaal aan onderzoeken bekeken, waarvan sommige teruggaan tot meer dan een eeuw geleden. Ze hebben maar liefst 130 verschillende eigenschappen onderzocht bij miljoenen koppels, variërend van politieke overtuigingen tot de leeftijd van de eerste seksuele ervaring en zelfs gewoonten met betrekking tot drank- en drugsgebruik.

En wat blijkt? Voor 82 tot 89 procent van de onderzochte eigenschappen is de kans groot dat partners redelijk overeenkomen. Slechts bij drie procent van de bestudeerde eigenschappen neigen mensen ertoe om samen te zijn met iemand die een tegenovergestelde eigenschap vertoont. Daarmee bevestigt de studie wat individuele studies al tientallen jaren suggereren: tegenpolen trekken elkaar niet aan.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe ze tot deze bevindingen zijn gekomen? Het team heeft zowel een meta-analyse van eerdere onderzoeken uitgevoerd als hun eigen originele gegevens geanalyseerd. In de meta-analyse hebben ze 22 eigenschappen onderzocht in 199 studies met miljoenen man-vrouw ouder koppels, verloofde koppels, getrouwde koppels of samenwonende koppels. De oudste studie in deze analyse dateert zelfs van 1903. Daarnaast hebben ze gegevens van de UK Biobank gebruikt om 133 eigenschappen te analyseren van bijna 80.000 koppels in het Verenigd Koninkrijk. De meta-analyse vond ‘geen overtuigend bewijs’ dat tegenpolen elkaar aantrekken op welke eigenschap dan ook.

Sommige eigenschappen zijn vaker gelijk

Uit het onderzoek blijkt ook dat sommigen eigenschappen een bijzonder sterke samenhang vertoonden, zoals politieke en religieuze overtuigingen, het opleidingsniveau en intelligentie. Bijvoorbeeld, als we een schaal van 0 (geen samenhang) tot 1 (koppels delen altijd dezelfde eigenschap) nemen, dan was de samenhang voor politieke overtuigingen ongeveer 0,58.

Eigenschappen met betrekking tot het gebruik van drugs en drank lieten ook en sterke samenhang zien, waarbij zware drinkers, rokers en geheelonthouders vaak gekoppeld waren aan mensen met vergelijkbare gewoonten. Eigenschappen zoals lengte, gewicht, medische aandoeningen en persoonlijkheid vertoonden veel lagere, maar nog steeds een positieve samenhang. Enkele minder vaak bestudeerde eigenschappen, zoals het aantal seksuele partners en of iemand als kind borstvoeding heeft gehad, vertoonden ook een kleine samenhang.

Opvallend genoeg was er weinig samenhang te vinden bij andere eigenschappen, zoals extraversie. Het lijkt erop dat extroverte mensen net zo goed kunnen eindigen met andere extraverte mensen als met introverte partners. “Mensen hebben al deze theorieën dat extraverte mensen introverte mensen leuk vinden, of dat extraverte mensen andere extraverte mensen leuk vinden, maar het feit is dat het net zoiets is als het opgooien van een munt: extraverte mensen zullen net zo waarschijnlijk eindigen met extraverte mensen als met introverte mensen”, zegt eerste auteur Tanya Horwitz van de University of Colorado Boulder.

Maar wat betekent dit eigenlijk voor jou?

Nou, het zou kunnen betekenen dat er meer gaande is in de wereld van liefde dan we dachten. Liefde vinden en een partner zoeken is misschien niet zo willekeurig als je zou denken. Deze bevindingen suggereren dat zelfs in situaties waarin je denkt dat je een vrije keuze hebt in je relaties, er mogelijk onzichtbare krachten aan het werk zijn waarvan je je niet volledig bewust bent. Sommige mensen worden simpelweg aangetrokken tot anderen die vergelijkbaar zijn op basis van de bestudeerde eigenschappen, terwijl andere stellen na verloop van tijd steeds meer op elkaar gaan lijken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Deze combinaties van eigenschappen kunnen in de toekomst mogelijk leiden tot genetische gevolgen, denken de onderzoekers. Bijvoorbeeld, als kleine mensen eerder geneigd zijn om nakomelingen te krijgen die ook klein zijn, zou dit kunnen resulteren in meer mensen aan de uitersten van de lengteschaal in de volgende generatie. Dit geldt ook voor medische, psychiatrische en andere eigenschappen, volgens Horowitz.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom je zoveel gemeen hebt met je partner, onthoud dan dat liefde misschien niet blind is, maar eerder een kwestie van gelijkenis. En wie weet welke onbekende krachten er nog meer in het spel zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie