Mensen voelen zich meer aangetrokken tot degenen die op hen lijken, volgens onderzoek

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige koppels zoveel op elkaar lijken? Alsof het broer en zus zouden kunnen zijn? Nieuw onderzoek van de Universiteit van Queensland in Australië heeft daar een wetenschappelijke verklaring voor gevonden. Volgens het onderzoek voelen mensen zich namelijk meer aangetrokken tot degenen die op hen lijken. En daarmee suggereren ze dus ook dat tegenpolen elkaar niet aantrekken.

2.285 speeddates

Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Queensland in Australië, vond plaats onder 682 heteroseksuele deelnemers. De deelnemers mochten met elkaar speeddaten in het laboratorium, wat tot een totaal van 2.285 speeddates leidde. Ongeveer de helft van de speeddates vond plaats met partners van dezelfde etniciteit, terwijl de andere helft plaatsvond met partners van verschillende etniciteiten.

Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers drie minuten de tijd om met verschillende partners te praten, vergelijkbaar met speeddaten. Na deze interacties kregen ze een vragenlijst die ze mochten invullen om de aantrekkelijkheid en vriendelijkheid van hun gesprekspartner te beoordelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met vergelijkbare gezichtskenmerken elkaar als aantrekkelijker beoordelen. Mensen van dezelfde etniciteit vinden elkaar ook aantrekkelijker dan deelnemers van een andere etniciteit. Interessant genoeg bleek etniciteit echter geen invloed te hebben op de beoordeling van vriendelijkheid. Vergelijkbare gezichtskenmerken had daar wel invloed op: mensen met gelijksoortige kenmerken vonden elkaar vriendelijker, ongeacht of ze van dezelfde etniciteit waren of niet.

Het onderzoek onthulde ook dat mannelijke gezichtskenmerken als meer aantrekkelijk werden beschouwd bij mannen en minder aantrekkelijk bij vrouwen. Dit suggereert dat er een genetische basis kan zijn voor wat we aantrekkelijk vinden in een gezicht.

Gevoel van verwantschap

Nu denk je misschien: waarom voelen mensen zich meer aangetrokken tot mensen die op hen lijken? De onderzoekers hebben daar een interessante hypothese voor. Ze suggereren dat een vergelijkbaar uiterlijk een gevoel van verwantschap oproept, waardoor mensen zich comfortabel, vertrouwd en verbonden voelen met degenen die op hen lijken. Dus, als je ooit hebt gemerkt dat je je aangetrokken voelt tot iemand die op jou lijkt, is er eigenlijk een wetenschappelijke verklaring voor.

Volgens de NY Post hebben Noorse wetenschappers van de universiteiten van Oslo en Tromsø in 2013 een onderzoek uitgevoerd waarbij deelnemers veranderingen in het gezicht van hun partner te zien kregen. Ze zagen hun eigen partner op een foto, een versie van hun partner waarin stukjes van henzelf was verwerkt en nog een aantal versies met aanpassingen van het gezicht. Vervolgens mochten de deelnemers bepalen welke variant zij het aantrekkelijkst vonden.

Wat denk je? De deelnemers gaven duidelijk de voorkeur aan een ‘Self-based morph’, het gezicht van hun partner met een klein deel van hun eigen gezicht erin verwerkt, boven andere aangepaste afbeeldingen, aldus de onderzoekers.

Het huidige onderzoek bevestigt volgens de onderzoekers dat mensen zich meer aantrokken voelen tot mensen die op hen lijken. Zowel op foto’s, maar dus ook in real-life-situaties. De volgende keer dat je een koppel ziet dat op elkaar lijkt, hoef je je dus niet af te vragen of het om familie gaat. Het is gewoon de natuurlijke aantrekkingskracht die mensen voelen tot anderen die op hen lijken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie