Wat is speeddaten? Hoe speed dating werkt en verloop van het evenement

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Je voelt je ontevreden over de eindeloze stroom van ongemakkelijke gesprekken op de datingapps. Alle gesprekken lijken hetzelfde te verlopen en het is toch niet helemaal de real deal. Het is tijd voor iets anders, denk je, iets dat je hart sneller doet kloppen en je adrenaline doet stijgen.

Als je nadenkt over de alternatieven, begint het idee van speeddaten langzaam in je gedachten te groeien. Zou het kunnen werken? Kun je de liefde van je leven vinden in een compacte ontmoeting van enkele minuten? En hoe verloopt dat nu eigenlijk, zo’n speeddating-evenement? We vertellen je er meer over.

Wat is speeddaten?

Speeddaten is een unieke manier om potentiële liefdespartners te ontmoeten. Bij deze vorm van daten krijg je de kans om in korte tijd met verschillende mensen te praten en ze beter te leren kennen. Het concept is eenvoudig, maar opwindend. Speeddaten vindt meestal plaats op een evenement dat speciaal voor het speeddaten wordt georganiseerd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De term ‘speeddaten’ is afgeleid van de Engelse woorden ‘speed’ (snelheid) en ‘dating’ (daten). Het is gebaseerd op het idee om in korte tijd meerdere mensen te ontmoeten. Zo benut je je tijd efficiënt en kun je veel eerste indrukken krijgen van meerdere mensen. Dit in tegenstelling tot traditionele vormen van daten, waarbij je vaak meerdere individuele afspraken plant met individuele mensen.

Bij speeddaten ligt de nadruk dus op de snelheid en het tempo van het proces. Het is bedoeld om mensen de kans te geven om in korte tijd een eerste indruk van elkaar te krijgen en te bepalen of er potentie is voor verdere interactie of een eventuele romantische connectie. Elk gesprek duurt daarom meestal slechts enkele minuten voordat je naar de volgende persoon gaat. Dit geeft je de mogelijkheid om in een enkele avond verschillende mensen te ontmoeten.

Door de beperkte tijd en de snelle opeenvolging van gesprekken krijg je als deelnemer de kans om meerdere potentiële partners te ontmoeten in een geconcentreerde en compacte setting. Dit maakt speeddaten een unieke en opwindende manier om nieuwe mensen te leren kennen en potentiële liefdesrelaties te verkennen.

Het verloop van het evenement

Een typisch speeddating-evenement verloopt op een gestructureerde manier. De organisatoren hebben van tevoren een plan gemaakt op basis van eerdere ervaringen en volgen dit schema. Uit onze ervaringen gebruiken de organisatoren allemaal een vergelijkbare structuur, maar zijn er wel verschillen in de aanpak. Hoe dan ook, dit is een algemene beschrijving van hoe zo’n evenement verloopt.

Registratie

Speeddating-evenementen worden vaak gehouden in locaties zoals hotels, (eet)cafés en restaurants. Bij aankomst op het evenement moet je je registreren bij de organisatoren. Ze zullen je voorzien van een naamkaartje of een nummer om je te identificeren tijdens de gesprekken. Vervolgens mag je wachten tot het evenement begint.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Introductie

Voordat het evenement begint, wordt er een korte introductie gegeven door de gastheer of gastvrouw. Deze legt de regels en procedures uit en zorgt ervoor dat je weet wat er van je wordt verwacht.

Tafelverdeling

Alle deelnemers worden verdeeld in twee groepen: er is een zittende groep en een roulerende groep. De zittende groep krijgt een tafel toegewezen en blijft gedurende het hele evenement aan deze tafel zitten. De roulerende groep beweegt van tafel naar tafel. Elke tafel biedt plaats aan twee personen.

De gesprekken

De speeddates beginnen. De roulerende groep begint bij een tafel die aan hen wordt toegewezen en neemt plaats. Het gesprek begint en beiden hebben een paar minuten (meestal zo’n 5 minuten) de tijd om de ander te leren kennen. Gedurende deze tijd kun je elkaar vragen stellen, interesses delen en een eerste indruk van elkaar krijgen. Vanwege de beperkte tijd heb je niet de tijd om de diepte in te gaan. Het gesprek moet dus beknopt en to the point zijn.

Er is meestal een timer met bel of de gastheer/vrouw die aangeeft wanneer de tijd voorbij is. Op dat moment gaat de roulerende groep door naar de volgende tafel, terwijl de persoon aan de tafel blijft zitten en wacht op de volgende kandidaat.

Notities maken

Tijdens het evenement krijg je meestal de mogelijkheid om aantekeningen te maken over de mensen die je hebt ontmoet. Dit kan handig zijn om je later te herinneren wie je wel en niet weer wilt zien. Je noteert met wie je een gesprek hebt gehad en wat je ervan vond. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook de gespreksonderwerpen noteren.

Herhaling

Het rouleren van tafels en het voeren van gesprekken gaat door totdat elke deelnemer de kans heeft gehad om met elkaar in gesprek te gaan. Het aantal rondes en de duur van het evenement kunnen variëren, afhankelijk van de organisatie en het aantal deelnemers. Tussendoor is er meestal tijd voor een korte pauze.

Keuze maken

Aan het einde van het speeddating-evenement krijg je de mogelijkheid om aan te geven met wie je graag verder in contact zou willen komen. Met wie had je een klik? Wie vond je een goede match? Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een formulier in te vullen waarop je je interesse aangeeft.

Follow-up

Na het evenement zullen de organisatoren alle formulieren verzamelen en proberen matches te maken tussen deelnemers die wederzijdse interesse tonen. Je ontvangt elkaars gegevens, waarna het aan jullie is om verder contact te leggen en eventueel een echte date te plannen.

Waarom speeddaten interessant is

Een speeddating-evenement is bijzonder. Het is heel wat anders dan traditioneel daten en dat heeft verschillende redenen.

Het is efficiënt

Speeddaten maakt het mogelijk om in korte tijd met meerdere mensen te praten. Dit bespaart tijd en moeite, omdat je in korte tijd een eerste indruk kunt krijgen en kunt bepalen of er een klik is. Het lijkt misschien hetzelfde als bij online daten, maar dat is het niet. Virtuele gesprekken zijn heel anders en minder persoonlijk dan echte, real-life gesprekken.

Divers

Speeddating brengt mensen samen van verschillende achtergronden, interesses en persoonlijkheden. Wil je afstappen van je gebruikelijke type, omdat dat type niet voor je lijkt te werken? Met speeddaten kun je mensen leren kennen die je anders misschien niet zou tegenkomen. Het opent de deur naar nieuwe ervaringen en perspectieven.

Directe interactie

Tijdens een speeddate ontmoet je iemand face-to-face en communiceer je direct met elkaar. In tegenstelling tot online daten, waarbij het contact via berichten verloopt, kun je bij speeddaten non-verbale signalen opvangen, de stem en lichaamstaal van de ander observeren en een directe connectie maken op basis van deze persoonlijke interactie.

Spanning en avontuur

Het tempo van speeddaten en het idee om in korte tijd meerdere mensen te ontmoeten, is spannend. Dat zorgt voor een opwindende en avontuurlijke sfeer. Het is een kans om uit je comfortzone te stappen, nieuwe dingen over jezelf te ontdekken en onverwachte connecties te maken. Dit maakt het hele proces een uitdaging.

Minder beladen

Omdat speeddaten uit kortdurende ontmoetingen bestaat, krijg en geef je snel feedback. Als er geen klik is, kun je zonder ongemak verder gaan naar de volgende persoon. Dit maakt het minder beladen dan langere dates en je kunt snel te bepalen of er potentie is voor verdere interesse.

Al deze dingen maken een speeddating-evenement uniek. Het geeft je een verfrissende benadering van het vinden van liefde. Het kan een opwindende en stimulerende ervaring zijn, ook als het niet lukt om een match te vinden.

Hoe je speeddaten kunt ervaren

Je komt de zaal binnen en ziet een bruisende menigte mensen. Ze praten opgewonden en lachen. Het is een speeddating-evenement en je voelt de spanning en verwachting in de lucht hangen. Je meldt je aan bij de registratiebalie, waar je een nummer krijgt en een kort overzicht van het avondprogramma. Terwijl je wacht op het begin van het evenement, neem je plaats aan de bar en start je een gesprekje met iemand anders die ook aan het wachten is.

Eenmaal gestart word je naar een tafeltje geleid en neem je plaats. De bel gaat en je eerste gesprekspartner komt tegenover je zitten. Je hebt slechts een paar minuten om elkaar te leren kennen voordat de bel opnieuw klinkt en het tijd is om door te schuiven naar de volgende persoon. Je begint met een luchtige ijsbreker om het gesprek op gang te brengen, en al snel ontstaat er een levendige uitwisseling van vragen en antwoorden. Je probeert een connectie te vinden, een vonk die je nieuwsgierig maakt naar de ander. Maar voordat je weet is de tijd alweer voorbij. Soms denk je ‘jammer’, soms denk je ‘gelukkig’.

Naarmate de avond vordert, merk je dat sommige gesprekken meer potentie hebben dan andere. Soms voel je een klik en een gedeelde interesse, terwijl andere gesprekken minder boeiend en wat tam zijn. Maar ondanks dat blijf je openstaan voor nieuwe mensen. En ondanks dat niet alle gesprekken even succesvol zijn, blijf je je best doen om jezelf authentiek en interessant te presenteren. Na elke ontmoeting maak je snel aantekeningen om later te kunnen reflecteren op de gesprekken. Die aantekening zijn ook zeker nodig om later je geheugen op te frissen.

Uiteindelijk eindigt het speeddating-evenement en neem je afscheid van de mensen die je hebt ontmoet. Je voelt een mix van opwinding en nieuwsgierigheid naar wat de toekomst kan brengen. Misschien heb je een potentiële match gevonden, iemand met wie je verder wilt praten en elkaar beter wilt leren kennen. Of misschien heb je gewoon een leuke avond gehad en nieuwe mensen ontmoet. Wie weet wat de resultaten zullen zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie