Man is een moederskind? Dit is hoe je ermee omgaat

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Ben je aan het daten met een man en begin je langzaamaan te denken dat het echt een moederskindje is? Hij lijkt ongezond gehecht te zijn aan zijn moeder. Ze doet alles voor hem en zonder haar zou hij niet normaal kunnen functioneren? Het zou zomaar kunnen dat je vermoedens kloppen. Maar niet elke man die zijn moeder graag ziet is een moederskind.

Wat is een moederskind?

De term ‘moederskind’ wordt in de volksmond vaak gebruikt om een volwassen man te beschrijven die een ongezonde afhankelijkheid van zijn moeder heeft. Terwijl hij een leeftijd heeft waarop wordt verwacht dat hij onafhankelijk en zelfredzaam is, is dat niet het geval. Een moederskind is een man die in verschillende aspecten van zijn leven nog steeds op zijn moeder leunt. Zelfs zoveel dat het ongezond lijkt.

Een man die zijn moeder liefheeft is niet per definitie een moederskindje. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mannen die een sterke band met hun moeder hebben, mentaal gezonder zijn, empathischer zijn en betere relaties hebben met vrouwen. Een man die veel van zijn moeder houdt is dus niet altijd een moederskindje.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een man die van z’n moeder houdt zal bijvoorbeeld zijn moeder helpen als haar internet niet werkt. Of hij belt haar wekelijks op met updates over zijn leven. Een moederskind belt echter zijn moeder op als het internet onbereikbaar is. En misschien ook als hij nieuwe kleren aan het passen is in een kleedhokje.

Hoe je een moederskind herkent

Vindt hij het heerlijk om door zijn moeder in de watten te worden gelegd? Vind je het een beetje vreemd dat hij – als volwassen man – de hele tijd als een kleine peuter wordt behandeld? En kan hij geen enkele beslissing nemen zonder het eerst aan zijn moeder te vragen? De kans is groot dat je te maken hebt met een moederskind. Dit zijn een aantal duidelijke tekenen die aangeven dat hij een moederskind is:

  • Hij praat openlijk met zijn moeder over zijn intieme liefdesleven.
  • Hij zoekt goedkeuring en toestemming van zijn moeder voor elke beslissing die hij neemt.
  • Hij hecht meer waarde aan haar mening dan die van jou.
  • Hij doet zijn eigen was nog niet, want moeders doet dat voor hem.
  • Hij laat zijn moeder onaangekondigd binnenkomen.
  • Hij houdt ervan om de kant van zijn moeder te kiezen.
  • Hij klaagt in het bijzijn van zijn moeder en hoopt dat zij hem geruststelt.
  • Hij vertrouwt blindelings op het relatie-advies van zijn moeder.

8 manieren om ermee om te gaan

Is je man een echt moederskindje? Dan kan het een enorme druk op een relatie leggen als de grenzen van de relatie voortdurend worden verbroken. Het is niet makkelijk om te weten dat je in de schaduw leeft van een andere vrouwen, en het is al helemaal niet fijn om te weten dat je man hopeloos afhankelijk is van iemand anders – de vrouw die hem heeft opgevoed. Wat nu? We geven je acht manieren om ermee om te gaan.

1. Laat hem niet kiezen tussen jou en zijn moeder

Het is niet verstandig om je partner tussen jou en zijn moeder te laten kiezen. Hij is daar duidelijk niet klaar voor en er is een grote kans dat je hem hierdoor gaat verliezen. Kies je voor een agressieve benadering, dan zul je hem alleen maar meer in de armen van zijn moeder drijven.

Vanuit zijn perspectief zal het namelijk lijken alsof je hem tegen haar probeert op te zetten. Dit is natuurlijk niet je doel; je wilt alleen niet dat hij een moederskindje is, niet dat hij niet meer van zijn moeder houdt. Hij is zich waarschijnlijk niet bewust van de ongezonde gehechtheid die hij momenteel aan haar heeft.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Stel duidelijke grenzen

Bij moederskindjes is het erg belangrijk om duidelijk grenzen te stellen. Laat bijvoorbeeld weten dat een bezoek aan zijn moeder uiteraard geen probleem is, maar dat je niet wilt dat hij jullie intiemste details met haar bespreekt. Geef als voorbeeld de grenzen die jij stelt bij je eigen moeder.

Trek ook duidelijke grenzen in jullie eigen relatie om te voorkomen dat jij de moederrol overneemt. Je vindt het bijvoorbeeld prima om advies te geven over zijn outfits, maar je gaat zeker niet elke avond zijn kleren klaarleggen voor zijn werk. In jullie relatie verwacht je gelijkwaardigheid.

Als het gaat om het stellen van grenzen met zijn moeder, is dat niet jouw plek om te doen. Hij is degene die deze grenzen moet stellen en zich ervan bewust moet worden dat zijn gehechtheid aan zijn moeder niet gezond is. Het heeft echter jaren geduurd om op te bouwen, dus je kunt niet verwachten dat hij makkelijk los zal komen van zijn moeder. Moedig hem daarom aan om zelf die grenzen met zijn moeder te stellen.

3. Herinner hem eraan wat het betekent om volwassen te zijn

Volwassenen zijn mensen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en hun daden. Ze zijn onafhankelijk en zelfredzaam genoeg om voor zichzelf te zorgen. Ze kunnen zelfstandig beslissingen te nemen. Een volwassene heeft niemand nodig om aan te kleden, voor de financiën te zorgen of een afspraak bij de tandarts te plannen. Als je man een moederskindje is, dan is dit besef waarschijnlijk nog niet tot hem doorgedrongen.

4. Moedig hem aan om alleen voor zichzelf te zorgen

Het is belangrijk om te blijven communiceren met je partner over de relatie met zijn moeder. Ga een goed gesprek aan en vraag je partner of hij niet wat meer voor zichzelf wil zorgen. Wil hij daadwerkelijk dat zijn moeder altijd alles voor hem regelt? Als zijn moeder de leiding heeft over zijn boodschappen, kleren, financiën, gezondheid, beslissingen en geluk, dan heeft zij de leiding over zijn leven. Het wordt tijd dat hij realiseert dat hij de baas over zijn eigen leven zou moeten zijn.

5. Leg hem uit dat jij prioriteit verdient

Het is mooi om een goede relatie met je ouders te hebben, maar het is niet nodig om hen alles te vertellen. Als kind en als tiener is het normaal dat je moeder veel bij je leven betrokken is. Maar op een gegeven moment hoef je als volwassene niet alles meer te delen. Wat al een goed begin is, is dat hij niet meer met haar moet delen dan met jou. En dan vooral met betrekking tot de dingen die jij als zijn partner eerst zou moeten weten.

6. Betrek haar niet bij jullie relatieproblemen

Relatieproblemen zijn, zoals de naam al zegt, problemen in de relatie. Een moeder is daar geen onderdeel van. Het is natuurlijk prima als hij zijn hart lucht bij vrienden of familieleden. Maar als je partner constant bij zijn moeder klaagt over jou, dan is de relatie gedoemd te mislukken. Houd de relatieproblemen intern en vertel hem dat je dat ook van hem verwacht. Haar betrokkenheid bij jullie relatie moet zo minimaal mogelijk zijn.

7. Neem samen beslissingen zonder het haar te vragen

Belt je partner zijn moeder om te vragen wat hij moet dragen naar zijn sollicitatiegesprek? Of waar jullie op vakantie zouden kunnen gaan? Laat hem weten dat zijn moeder hem gerust soms advies kan geven, maar dat hij niet verplicht is om dat advies op te volgen. En al helemaal niet dat ze beslissingen voor hem mag nemen.

Op zijn leeftijd moet hij in staat kunnen zijn om voor zichzelf te denken en zijn eigen keuzes te maken. Zeker als het gaat om beslissingen met betrekking tot jullie relatie, is het essentieel dat jullie die samen nemen. Daar hoeft zeker geen derde persoon bij betrokken te worden, laat staan zijn moeder.

8. Trek nooit bij zijn moeder in

Het is belangrijk om de relatie volledig gescheiden te houden van de moeder. Dat betekent ook dat je nooit bij zijn moeder in moet gaan wonen, of zijn moeder bij jullie in. Doe dit nooit, ook al heb je op dit moment geen andere opties om samen te wonen. Het hoeft geen probleem te zijn als een volwassen man tijdelijk bij zijn ouders gaat wonen. Maar als hij een moederskindje is, dan is dit wel degelijk een groot probleem.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie