Excessief swipen op datingapps schadelijk voor jongeren

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Als je op zoek bent naar de liefde van je leven, is de kans groot dat je op een datingapp zit. Dat is immers wat de meeste mensen doen als ze niet langer single willen zijn. Maar wist je dat het gebruik van deze apps meer kwaad dan goed kan doen? Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer swipen op datingapps kan leiden tot gevoelens van zelftwijfel en compulsief gedrag. Maar dit geldt alleen voor degenen die ‘excessief swipen’.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Wenen, toont aan dat het gebruik van datingapps kan leiden tot een gevoel van overweldiging en angst. Dit komt vooral door het constante swipen en de enorme hoeveelheid aan profielen waaraan ze worden blootgesteld. Onderzoekers van de universiteit ondervroegen 464 mensen tussen de 16 en 25 jaar om de (mogelijke) ongewenste gevolgen van het gebruik van datingapps te testen.

Locomotion mode?

Deelnemers werden gevraagd naar hun gebruik van dating apps, of ze zich schuldig maakten aan excessief swipen en hoe ze beslissen of ze naar links of rechts moeten swipen. Ook werd hen gevraagd naar hun gevoelens over het single zijn, of ze zichzelf vergeleken met anderen en of ze zich soms overweldigd voelden bij het bekijken van datingprofielen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De onderzoekers ondervroegen de deelnemers ook over hun swipegedrag. Ze wilden met name weten of ze veegden in ‘locomotion mode’, waarbij ze de swipen baseren op hun onderbuikgevoel of eerste indruk, of in de ‘assessment mode’, waarbij ze swipen op basis van de informatie in het profielen en de criteria die ze hebben opgegeven. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Telematics and Informatics.

Na het analyseren van de resultaten kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat matig gebruik van datingapps geen invloed heeft op de emotionele gevoelens. “Overmatig swipen lijkt over het algemeen wel schadelijk”, zeggen de onderzoekers. Ze geloven dat excessief swipen en overmatig gebruik van de app een negatief effect hebben op de emotionele gesteldheid.

Appgebruik is niet problematisch

Deelnemers die excessief swipen, voelen zich overweldigd door het grote aantal potentiële partners op de app en krijgen hierdoor te maken met zelftwijfel. Het lijkt erop dat het niet het gebruik van de app op zichzelf is dat problematisch is, maar juist het excessieve gebruik van de datingapp. “Dat wil zeggen, overmatig swipen lijkt over het algemeen schadelijk, ongeacht hoe ze swipen”, aldus de onderzoekers.

Als je serieus geïnteresseerd bent in een ontmoeting, zou je je swipes moeten beperken en niet afgeleid worden door in-app notificaties zoals de ‘like’ en ‘match’. Dit kan leiden tot een verslaving aan de app en dat gevoel van beloond worden kan leiden tot compulsief gedrag.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat mensen kieskeuriger worden op datingapps omdat ze eindeloze opties hebben, wat leidt tot hogere verwachtingen. Dit kan druk veroorzaken omdat er meer kans is op een goede match, in theorie dan, en het kan mensen het gevoel geven dat ze falen als ze niet de perfecte partner vinden.

“Mensen stoppen niet met zoeken zodra ze een geschikte optie hebben gevonden, ze proberen hun winst te maximaliseren, wat uitgebreid zoeken vereist”, zeggen de onderzoekers. “Wanneer gebruikers worden blootgesteld aan honderden profielen, geven ze aan dat ze het gevoel hebben dat ze alle opties moeten screenen en ongeschikte moeten uitzoeken.”

Veel appgebruikers gaven toe dat ze zelden persoonlijke dates hebben met degenen met wie ze matchen. In veel gevallen wisselen ze zelfs helemaal geen berichten uit. Daardoor blijft het datingproces volledig online en is er een gebrek aan daadwerkelijke communicatie.

Kortom, als je serieus op zoek bent naar liefde, is het verstandig om het swipen te beperken en niet te blijven hangen in de wereld van datingapps. Er gaat immers niets boven een echte, persoonlijke ontmoeting.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie