15 signalen dat je geen interesse meer hebt in je partner (of relatie)

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

De meeste mensen houden ervan om verliefd te zijn. Urenlange telefoongesprekken, spannende appjes en veel leuke dates: er zijn maar weinig mensen die dat níet leuk vinden. Maar na de eerste high van het leren kennen van een nieuwe geliefde, voelen sommigen zich rusteloos en verveeld. Ze hebben geleerd om te dromen van een nog lang en gelukkig leven met de ware, maar de realiteit is dat relaties vaak veel rommeliger zijn dan wat we zien in romcoms en sprookjes.

Het is volkomen normaal dat de vonken vervagen na die eerste intense vonk. Wanneer de energie van een nieuwe connectie afneemt, wordt alles gewoon wat afgevlakt. Het verlangen neemt af, de nieuwheid verzwakt en de routine neemt het over. Als gevolg ervan krijgen alle stellen te maken met hun ups en downs. Ze groeien dichterbij en terwijl de vonk begint te vervagen kunnen ze de interesse in elkaar verliezen.

15 tekenen dat je geen interesse meer hebt in je partner

Interesse verliezen in je partner of de relatie in het geheel is nooit prettig. Maar ondanks dat niemand het wil ervaren, is het iets waar de meeste mensen minstens één keer doorheen gaan in de loop van hun relatie. Heb je het idee dat de relatie het einde nadert, maar weet je het niet zeker? Weet je niet meer goed hoe jij je over je partner voelt? Dit zijn 15 signalen die je vertellen dat je niet langer interesse hebt in je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Je hebt geen zin meer om ruzie te maken

Herhaaldelijk ruzie hebben is natuurlijk niet gunstig voor een relatie. Maar als je nooit meer ruzie hebt, omdat je er simpelweg geen zin meer in hebt, dan is dit ook geen goed teken. Als er een meningsverschil is en je niet eens de moeite neemt om je punt te beargumenteren, is de kans groot dat je geen interesse meer hebt in de relatie.

2. Je ziet je partner meer als een vriend

Als je je partner begint te zien als een liefhebbende vriend in plaats van iemand tot wie je je aangetrokken voelt, is dit een teken dat je geen interesse meer hebt. Je brengt in deze situatie wel tijd met elkaar door, maar wanneer je dit doet, is dit meer als vrienden dan als geliefden. Je hoeft natuurlijk niet altijd affectie te tonen en niet elke date hoeft heet en sexy te zijn, maar als je op een gegeven moment meer als beste vrienden met elkaar omgaat, is dit een teken dat het einde van de relatie nabij is.

3. Je vergeet terug te appen

Vergeet je steeds vaker te reageren op appjes? Of vergeet je vaak terug te bellen? Dan toont dit aan dat je niet zo geïnteresseerd meer in diegene die je steeds lijkt te vergeten. Want als je dit wel zou zijn, dan zou je niet zo laks zijn op het gebied van communicatie.

4. Je wordt niet meer opgewonden als je diegene ziet

Je kunt niet verwachten dat je altijd vlinders in de buik zult blijven voelen. Maar als je compleet de interesse hebt verloren, voel je die opwinding helemaal niet meer. Op een gegeven moment verandert het verliefd zijn in houden van, maar dit betekent niet dat je totaal geen opwinding meer zou moeten voelen als je de ander ziet.

5. Je bent niet meer aanhankelijk

Vroeger was je dol op knuffelen, kussen en je hield graag elkaars hand vast. Als je niet langer geïnteresseerd meer bent in je partner, heb je ook niet langer de behoefte om fysiek intiem te zijn. Het is volkomen normaal om niet zoveel seks te hebben als in het begin van de relatie. Maar als je helemaal geen seks hebt, zegt dat wel iets over de stand van zaken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Niemand zegt dat je niet meer van je partner houdt. Maar als je merkt dat je elke keer ineenkrimpt wanneer je geliefde aanhankelijk probeert te zijn, zou het erop kunnen wijzen dat je gevoel weg is. Vraag jezelf af: houd je nog romantisch van je partner of is het platonisch?

6. Je vergeet wat je verteld wordt

Als je moeite hebt om belangrijke gesprekken te onthouden of belangrijke data, zoals een jubileum en verjaardag vergeet, dan is dit een teken dat je emotioneel niet meer betrokken bent bij de relatie. Het is mogelijk dat je dit zelf niet doorhebt. Het is iets waar je partner je op zal wijzen, omdat het een irritante gewoonte begint te worden.

7. Je mist je liefje niet

Maakt je partner veel overuren of gaat je partner op reis? En merk je amper op dat je geliefde weg is? Of nog erger: mis je je partner helemaal niet? Het is heel gezond om tijd apart door te brengen, maar zodra je merkt dat je de ander niet langer mist, is dit geen goed teken.

8. Je voelt je eenzaam in de relatie

Ben je met je partner samen, maar voel je je alsnog eenzaam? Dit wijst vaak op een gebrek aan verbinding. Het kan betekenen dat jullie toch niet zo’n sterke band hebben of dat je het gevoel hebt dat je niet helemaal jezelf kunt zijn met je partner.

9. Je maakt geen tijd meer voor de ander vrij

Merk je dat je agenda altijd helemaal vol zit met afspraken en hobby´s? Het is natuurlijk prima om veel dingen apart van elkaar te doen, maar er is een grens. Wanneer je constant druk en bezet bent, kun je geen tijd meer maken voor quality time met je partner. Komt dit je bekend voor? Het zou kunnen betekenen dat je dit onbewust doet, omdat je eigenlijk geen zin meer hebt om tijd met je partner door te brengen.

10. Je vergelijkt je relatie met anderen

Het is prima om naar de relaties van je vrienden te kijken. Zo kan het best leerzaam zijn om te zien hoe andere koppels met bepaalde problemen of situaties omgaan. Vergelijken met je eigen relatie is echter niet prima. Als je continu constateert dat je eigen relatie het nodige mist, dan is dat vaak een voorspeller van relatieproblemen.

11. Je denkt niet aan de toekomst

Hoe vaak denk jij nog aan de toekomst met je geliefde? Plan je jaren vooruit of houd je het liever bij een week? Hoe jij over de toekomst van de relatie denkt, zegt veel over de interesse die je hebt in je partner. Als je in een stabiele relatie zit, zou je denken aan de reizen die je (samen) zou willen maken, huizen waarin je zou willen wonen en hoe je relatie er één, vijf of tien jaar later uit zou kunnen zien. Dus als je naar de toekomst kijkt en je geliefde als onderdeel ervan ziet, is het misschien het beste om verder te gaan.

12. Je weet niet meer waar je over moet praten

Elke relatie heeft saaie momenten en je kunt niet verwachten dat je altijd iets te vertellen hebt. Stiltes zijn volledig normaal. Het is echter een ander verhaal wanneer je gesprekken met elkaar begint te vermijden, omdat je ze saai en geestdodend vindt. Heb je een geweldige dag op werk gehad of een leuke avond met je vrienden, dan zou je de behoefte moeten voelen om dit te delen met je partner. En vraag je ook niet aan je partner hoe zijn of haar dag was, dan ontbreekt er bij jou ook een stukje interesse.

13. Het maakt je allemaal niks meer uit

Je partner vraagt waar je wilt gaan eten of welke film je graag wilt zien. Het enige antwoord dat je nog kunt geven is ‘Maakt mij niets uit’. Niets boeit je meer en het maakt allemaal niets meer uit. Je bent uitgecheckt. Het laat zien dat je niet langer meer deelneemt aan de relatie. Je doet dit niet uit woede of frustratie, maar gewoon omdat je de interesse bent verloren.

14. Je lacht niet meer

Een relatie waarin nauwelijks wordt gelachen, kan nooit goed zijn. Dat besef je zelf toch ook wel een beetje? Natuurlijk, na tien jaar dezelfde grappen gaat de glans er een beetje af. Maar samen dezelfde humor delen is enorm belangrijk in een relatie. Samen lachen en lol hebben zorgt voor ontspanning en het versterkt de relatie. Als je niet meer met of om je geliefde kunt lachen, dan ben je de interesse in je partner kwijtgeraakt.

15. Je denkt aan contact met anderen

Denk je de laatste tijd steeds vaker aan je ex? Heb je zin om met anderen te flirten? Of heb je behoefte om je aan te melden bij een datingapp als Second Love? Als je ‘ja’ hebt geantwoord op één van deze vragen, dan is het duidelijk dat de interesse in je partner is verdwenen. Sterker nog: het zijn duidelijke signalen dat je klaar bent met de relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie