Wat is chatroulette? Hoe het is ontstaan en hoe het werkt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Stel je eens voor, je zit eenzaam thuis en je hebt zin in wat avontuur. Liever ga je je huis niet uit en de datingapps heb je voor nu wel even gezien. De oplossing? Dat is precies waar Chatroulette om de hoek komt kijken, een videochatsite voor willekeurige gesprekken.

Al sinds de oprichting vele jaren staan mensen versteld van de opwinding, de gekkigheid, en de mogelijkheid om met mensen van over de hele wereld in contact te komen, allemaal met een simpele klik. Wat is Chatroulette precies? Hoe werkt het? En hoe doe je mee? We vertellen je er meer over.

Wat is Chatroulette?

Chatroulette is was vroeger dé place to be voor wat willekeurige videochats. Terwijl je snel de Pakistaanse naakte man wegklikte, danste er binnen een seconde een Braziliaanse voor je langs, om daarna plaats te maken voor een Amerikaanse gitarist. In de populaire chat van Chatroulette passeerde werkelijk alles de revue. Maar er was geen keuze, de website koos gewoon willekeurig voor jou.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe het begon

De Chatroulette-website werd opgetuigd door de Russische tiener Andrey Ternovskiy uit Moskou. Geloof het of niet, maar hij kreeg de website binnen twee dagen en nachten up and running. In het begin trok het al snel aardig wat bezoekers, maar pas toen de Amerikaanse media dit nieuwe videochatplatform onder de aandacht brachten, barstte de populariteit pas echt los. Tja, seks, mysterie en technologie zijn altijd wel een succesvolle mix geweest. En het nieuws over Chatroulette stopte niet bij de Amerikaanse grenzen.

In 2010 wist opeens de hele wereld wat Chatroulette was. Iedere Nederlander herinnert zich nog wel de hype rond Chatroulette en hoe grappig het was. Niet lang daarna had de site meer dan 20 miljoen bezoekers in een maand.

De naam Chatroulette is ontleend aan de film The Deer Hunter uit 1978, waarin gevangenen Russische roulette met elkaar spelen tijdens de Vietnamoorlog.

Maar al snel begonnen er klachten binnen te stromen over gebruikers die zichzelf halfnaakt voor de camera toonden, soms zelfs alleen met hun edele delen. De rage ebde weg en die naakte heren hielpen zeker niet om de boel te redden. Dat zorgde ervoor dat het aantal bezoekers kelderde, en tegenwoordig is het aantal gebruikers een stuk lager. Niet veel mensen hebben immers zin om elke 10 seconden kennis te maken met het mannelijk geslachtsdeel, vooral niet als er een spelletje mee gespeeld wordt.

Chatroulette heeft vervolgens de nodige stappen ondernomen om dit probleem aan te pakken. Ze voegden een knop toe om misbruik te rapporteren, gebruikten optische herkenningstechnologieën en stelden een beoordelingsteam samen dat de hele dag naar dickpics keek en passende maatregelen nam.

Hoe werkt chatroulette?

Chatroulette is zo’n hit geworden omdat het gewoon super simpel is. Je gaat naar de Chatroulette-website, en tegenwoordig moet je jezelf even aanmelden voordat je aan de slag kunt. Aanmelden is easy: kies een gebruikersnaam, geef je e-mailadres op en verzin een wachtwoord. Meer hoef je niet te delen om binnen te komen. Als je eenmaal ingelogd bent, kun je optioneel wat extra info toevoegen aan je profiel.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

En dan komt het leuke gedeelte: druk op de startknop of op F2 op je laptop of desktop. Hier begint het avontuur, waar je allerlei types tegenkomt via het chatvenster – van weirdo’s tot superinteressante mensen. In het ene venster zie je jezelf via je webcam, in het andere zie je je gesprekspartner. Het grote venster is voor het chatten. En als je gesprekspartner het voor gezien houdt, ga je gewoon door naar de volgende door op ‘Volgende’ te klikken. Natuurlijk kunnen zij dat ook doen als jij niet boeiend genoeg bent.

Om deze website te gebruiken, moet je de microfoon en camera op je apparaat hebben. Als je dat nog niet hebt, krijg je een foutmelding met instructies over hoe je het moet installeren. Het idee achter Chatroulette is dat je snel in contact komt met interessante mensen die je anders niet tegen het lijf zou lopen.

1. Aanmelden en inloggen

Als je Chatroulette bezoekt, kun je je aanmelden voor een account. Het aanmeldproces is simpel. Je kiest een gebruikersnaam, geeft je e-mailadres op en bedenkt een wachtwoord. En dat is het, geen ingewikkelde formulieren om in te vullen.

2. Videochatten

De kern van Chatroulette is videochatten met willekeurige mensen van over de hele wereld. Je begint een gesprek met een druk op de startknop of door op F2 op je toetsenbord te drukken. Hier begint het avontuur. In het ene venster zie je jezelf via je webcam, terwijl in het andere venster je gesprekspartner verschijnt. Het grote venster is bedoeld voor het chatten en interactie met je gesprekspartner.

3. Next-knop

Als het gesprek niet naar wens verloopt of als je gesprekspartner besluit te vertrekken, kun je eenvoudig verder gaan naar het volgende gesprek door op de “Next”-knop te klikken. Hetzelfde geldt voor de ander – als ze niet geïnteresseerd zijn, kunnen ze jou ook overslaan.

4. Webcamverplichting

Een belangrijk punt om te benadrukken is dat je webcam moet werken en zichtbaar moet zijn om Chatroulette te gebruiken. Dit zorgt voor een eerlijke en oprechte videochatervaring.

Voor wie is het?

Chatroulette is er voor iedereen die wil videochatten met willekeurige mensen. Maar eerlijk gezegd, de meerderheid van de gebruikers hier is man, en ze jagen allemaal achter die ene vrouwelijke gebruiker aan. Ze klikken als gekken om elkaar voor te zijn en een dame te vinden. Je kunt hier van alles tegenkomen: stelletjes die bezig zijn, mannen die zichzelf vermaken, vrouwen die op zoek zijn naar een normale chat, zangers en zangeressen, en nog veel meer.

Tegenwoordig zijn er nog steeds leden, maar niet zoveel als vroeger. De website was lange tijd verouderd, ondanks het feit dat het design nu is veranderd, en concurrenten hebben gebruikers weggekaapt. Als je een man bent en graag vrouwen ontmoet, dan is Chatroulette waarschijnlijk niet de beste optie. Daarvoor kun je beter terecht bij één van de volgende platforms:

Deze datingapps geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie