‘Grindr moet onjuist verzamelde gegevens verwijderen’

Michael Slender
Door Michael Slender
2 minuten leestijd

Twee maanden geleden kwam de Noorse privacywaakhond met een duidelijk signaal naar Grindr: stop met het onjuist verzamelen van gegevens. Omdat de app voor gay en bi mannen gegevens zou hebben gedeeld met talrijke mediabureaus, is de toezichthouder van plan om een boete uit te delen van maar liefst 10 miljoen euro. Maar daar blijft het niet bij. De Noorse waakhond wil nu ook dat Grindr gedwongen wordt om alle illegaal verzamelde gegevens te wissen, zegt Reuters.

‘Zeer ernstige inbreuken’

De Noorse variant van onze Autoriteit Persoonsgegevens zei op 26 januari dat het van plan was om de LGBTQ+ app een boete van 100 miljoen Noorse kronen te geven, omgerekend zo’n 10 miljoen euro, wegens ‘zeer ernstige inbreuken’ op de privacy van gebruikers. De toezichthouder zegt dat het illegaal was om gebruikersgegevens aan reclamebureaus te verstrekken.

“De Consumentenraad vraagt de Norwegian Data Protection Authority nu maatregelen op te leggen die ervoor zorgen dat het bedrijf illegaal verzamelde persoonsgegevens moet identificeren en verwijderen”, zegt de raad in een verklaring.

“Zolang deze gegevens beschikbaar zijn, kunnen ze verder worden gedeeld en gebruikt worden door bedrijven die geld verdienen met marketing op basis van persoonlijke gegevens en andere doeleinden,” voegt de raad eraan toe.

‘Zeer ernstige inbreuken’

Het in de VS gevestigde Grindr, dat zichzelf omschrijft als ’s werelds grootste app voor sociaal netwerken voor homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en homo’s, heeft nog niet gereageerd op het nieuws uit Noorwegen. Een definitieve beslissing over het al dan niet beboeten van de gay app zal op een later tijdstip worden genomen.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie