Verkeerde man gekozen? 13 signalen om manipulatieve man te herkennen

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

De zoektocht naar een fatsoenlijke man is voor sommige vrouwen als zoeken naar een ongrijpbare naald in een romantische hooiberg. Het is de reden waarom sommige vrouwen langdurig single blijven en andere vrouwen heel veel tijd en energie steken in de dating apps en andere manieren om een langdurige relatie te vinden.

Als ze dan denken eindelijk een echte man aan de haak hebben geslagen, die hen behandeld zoals ze behandeld willen worden, blijkt het uiteindelijk toch weer de verkeerde man te zijn.

Bad boys, players en foute mannen geven in het begin van de relatie een overvloed aan hoop en verwachtingen maar op de lange termijn is het slechts een illusie. Het is teleurstellend en ontgoochelend om keer op keer verrast te worden door de ware aard van de verkeerde man.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Of je nog maar net een relatie hebt of nog aan het daten bent, als je twijfelt over je man of vriend dan heb je een goede reden om het te onderzoeken. Hoe meer je je bewust bent van het gedrag van verkeerde mannen, hoe beter je uitgerust bent om jezelf tegen verkeerde mannen te beschermen.

Verkeerde man herkennen: 13 signalen

Verkeerde mannen zijn manipulatief, giftig en geven je het gevoel dat je niet hoort te hebben. Als je denkt dat je voor een verkeerde man bent gevallen dan zijn dit de signalen en kenmerken waar je op moet letten. Het zijn de tekenen waar je als vrouw naar moet kijken voor het te serieus wordt.

1. Hij speelt graag het slachtoffer

Slachtoffers zijn heilig. Ze geven je het gevoel dat je schuldig bent, de martelaar die het heeft veroorzaakt. Manipulatieve mannen spelen graag de slachtoffer kaart om je emotioneel afhankelijk te maken. Hij laat je dingen doen om te voorkomen dat hij weer het slachtoffer wordt en je voldoet er graag aan omdat je niet weer de schuldige wilt zijn.1 Deze manipulatietactiek laat je schuldig voelen zodat de schuldgevoelens een prikkel zijn om je anders te laten denken of gedragen.

“Waarom heb je mij niet om advies gevraagd? Dat je mij die rol niet gunt.”

2. Hij beschuldigt je

Een verkeerde man kan je beschuldigen van iets dat je helemaal niet doet of bent. Hij kan je bijvoorbeeld de negatieve kenmerken en eigenschappen van zichzelf aan jou toeschrijven, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dit wordt ook wel projectie genoemd, een psychologisch afweermechanisme om de eigen tekortkomingen niet onder ogen te hoeven zien.2

“Je bent niet te vertrouwen.”

2. Hij maakt je letterlijk gek

Sommige mannen proberen je gek te maken, op een manier zodat je uiteindelijk jezelf niet meer gelooft. Afgeleid van een toneelstuk uit de jaren 30 heeft dit een eigen naam gekregen; gaslighting. Het is een vorm van emotionele mishandeling dat ervoor zorgt dat je je eigen gevoelens, instincten en geestelijke gezondheid in twijfel trekt, waardoor hij de macht en controle krijgt. Als hij dingen zegt en doet die verwarring veroorzaken zodat je aan jezelf begint te twijfelen dan speelt hij dit psychologische spelletje met je.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Hoe bedoel je, dat heb ik nooit gezegd!”

4. Hij bekijkt niets vanuit jouw perspectief

De verkeerde man is te herkennen aan het simpele kenmerk dat hij voornamelijk aan zichzelf denkt en niet aan een ander. Dit komt voort uit het feit dat hij alles uit eigen perspectief bekijkt en het andere perspectief niet begrijpt.

Hij bekijkt niets uit jouw perspectief en begrijpt niet hoe zijn acties van invloed zijn op jouw gevoelens.

“Ik ben maar een uur te laat, wat maakt het uit.”

5. Hij liegt, veel

Een man is moeilijk te vertrouwen als je hem keer op keer betrapt op leugens. Het is nog erger als hij betrapt wordt op een leugen en dit probeert te verbloemen door een andere leugen. Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een pathologische leugenaar dan is dat vaak ook zo.

“Ik heb dat geld niet gepind. Misschien heb je je pinpas aan je moeder gegeven maar ik was het niet.”

6. Hij is niet goed voor je, volgens anderen

Iedereen om je heen lijkt hem door te hebben, behalve jij. Terwijl je zelf niets raars aan hem merkt zetten de mensen om je heen vraagtekens bij zijn waarden, moraal maar vooral zijn oprechtheid. Wat je moet onthouden is dat de anderen zijn niet door zijn charmes betoverd zijn en niet de roze bril op hebben.

“Heb je niet door hoe hij met je speelt?”

7. Hij laat je je gevoelens niet uiten

Normale stellen in een gelukkige relatie communiceren met elkaar om problemen op te lossen, manipulatieve mannen vermijden deze gesprekken. Wat de reden ook is, ze doen er alles aan om het er niet over te hebben zodat je je gevoelens niet kunt uiten.

Elke poging die je doet wordt beantwoord met oneerlijke argumenten of de stiltebehandeling. Als je het probeert dan word je genegeerd, afgewezen of afgebrand.

“Ik heb nu geen zin om erover te praten.”

8. Hij verwacht het onmogelijke

Sommige mannen verwachten van je dat je in een glazen bol kunt kijken. Hoewel hij niets tegen je heeft gezegd verwacht hij van je dat je iets wel of niet doet.3 Hij wordt boos als je iets gedaan hebt, waarvan je niet wist dat hij dat niet leuk vond. Of hij start een ruzie omdat je iets niet gedaan hebt, terwijl hij dat wel verwachtte.

“Ben je toch wel met je vriendinnen weg? Je houdt ook helemaal geen rekening met mij.”

9. Hij geniet van conflicten

Een relatie met een manipulatieve man is niet makkelijk. Je bent voortdurend gestrest over hoe het met de relatie gaat en overanalyseert alle meningsverschillen die je hebt gehad. Wat je ook doet, conflicten zijn aan de orde van de dag. Deze man leeft op de adrenaline rush die conflicten met zich meebrengen. Hij zeurt, klaagt en verzint als het nodig is een nieuw argument om je aan te pakken.

“Waarom lachte je naar die persoon achter de balie? Dat doe je toch niet.”

10. Hij is ziekelijk jaloers

Een kenmerk van het giftige karakter van de man is een ziekelijke vorm van jaloezie in relaties, ook wel bekend als het groene monster die de hersenen overneemt. Hij verbied je dingen die je graag wilt doen, constateert continu dat je iets ‘fout’ doet in zijn ogen en maakt je leefwereld kleiner en kleiner. Uiteindelijk leidt het alleen maar tot pijn en verdriet.

“Waarom reageert je collega zo vaak op je Facebook posts? Heb je me wat te vertellen?”

11. Hij heeft een vreemd sociaal leven

Het sociale leven dat iemand heeft zegt veel over hoe de persoon zelf is. Een manipulatieve man is te herkennen aan het gebrek aan dit sociale leven. De banden met de ouders zijn verbroken, vrienden zijn slechts vage kennissen en niemand komt bij hem thuis langs op visite. Als dit zijn sociale leven is dan ligt het waarschijnlijk niet aan de anderen maar aan hem.

“Er komt niemand bij hem op bezoek.”

12. Hij heeft narcistische trekjes

Mannen met narcistische eigenschappen kunnen in eerste instantie charmant en zelfverzekerd overkomen, maar naarmate de relatie vordert komt de ware aard naar boven. Als je ze beter leert kennen dan blijkt hun egocentrisme een probleem te gaan vormen voor de relatie.

Hij wil een voorkeursbehandeling, voelt zich beter dan anderen, kan zich niet in je inleven en heeft een behoefte aan macht en bewondering. In de praktijk kan het enorm zwaar zijn om een relatie te onderhouden met een narcist.

“Hoezo zegt hij me dat? Hij is maar een administratief medewerker.”

13. Hij is hypocriet

Alles wat hij van jou verwacht geldt niet voor hem. Je moet doen wat hij zegt maar niet doen wat hij doet, anders zijn de rapen gaar. Een verkeerde man kun je herkennen aan de dubbele standaard die in allerlei situaties naar boven komt.

“Ik snap niet dat je mij zo kunt teleurstellen! Dat wat ik deed stelde niet veel voor.”

Je kunt niet helpen tot wie je je aangetrokken voelt maar je kunt jezelf wel helpen om de verkeerde en manipulatieve mannen te vermijden. Het is nooit te laat om afscheid te nemen van een man die je aandacht niet waard is. Als je de signalen en kenmerken herkent dan is het goed mogelijk dat je hart veroverd is door een verkeerde man die manipulatief is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie