Home Dating ‘Bij wederzijdse aantrekkingskracht synchroniseert de hartslag’

‘Bij wederzijdse aantrekkingskracht synchroniseert de hartslag’

1 minuten leestijd
0
date onderzoek

Is het mogelijk om wederzijdse aantrekkingskracht te voorspellen? Je denkt waarschijnlijk meteen aan de lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en oogcontact, maar geen van deze zichtbare signalen blijkt een goede voorspeller te zijn voor aantrekkingskracht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Leiden. Wat dan wel goede voorspellers zijn van wederzijdse interesse? Je hartslag en hoeveel je zweet.

Om de ‘choreografie van menselijke aantrekkingskracht’ te ontcijferen, oftewel te bepalen of iets de aantrekkingskracht tussen twee mensen kan voorspellen, hebben wetenschappers de fysiologische dynamiek gemeten tijdens een eerste date. Deze real-life ontmoeting, een echte blind date, vond plaats tijdens Lowlands. Het onderzoek, dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld, is als preprint te vinden op bioRxiv.

Aan het onderzoek deden 140 heteroseksuele mensen mee. Hen werd gevraagd om op een eerste date te gaan in een kleine wooncontainer op het muziekfestival. Alsof zo’n eerste date niet spannend genoeg is, droegen de deelnemers een eye-tracking-bril met ingebouwde camera’s en apparaten om de fysiologische signalen te meten, waaronder de hartslag en huidgeleiding.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De onthulling

Terwijl ze in hun datingcabines zaten, werd een scherm geopend om hun partner te onthullen. Zo konden de onderzoekers de eerste indruk meten, waarna beiden werden gevraagd om hun date te beoordelen, dat opgevolgd werd door nog een aantal vragen en om vervolgens nog een eindbeoordeling van de date te geven. Na de dates werden de gegevens gecombineerd en machine-learningtechnieken ingezet om te ontdekken of aantrekkingskracht voorspeld kan worden.

date lowlands

In tegenstelling tot wat iedereen verwachtte, is het niet mogelijk om een succesvolle match te voorspellen op basis van uitdrukkingen zoals glimlachen, knikken, handgebaren en aanraking van het gezicht. En ook was dit niet mogelijk op basis van het kijken naar het lichaam en ogen van de ander.

Maar toen de onderzoekers keken naar de niveaus van zweten en hartslag, bleek dat deze metingen dus wel een relatief nauwkeurige indicatie kunnen geven van aantrekkingskracht. Of er aantrekkingskracht is tussen twee mensen kan voorspeld worden door synchronisatie in hartslag en huidgeleiding. En hier heb je zelf dus geen invloed op: de hartslag en zweten zijn moeilijk te reguleren.

Mannen vs vrouwen

De onderzoekers merkten ook op dat vrouwen expressiever waren tijdens de date, vooral als het ging om het nabootsen van de uitdrukkingen en blik van hun date. De vrouwelijke deelnemers glimlachten, knikten en raakten vaker hun gezicht aan dan mannen. De mannen staarden daarentegen meer naar hun date; ze fixeerden zich aanzienlijk langer op het gezicht en de ogen van de vrouw dan de vrouwen die naar hen keken.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…