Wat is een machoman? 9 eigenschappen die hem omschrijven

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

De man staat centraal? Daar zullen niet alle vrouwen het mee eens zijn. Maar dat is wel gedachte achter machismo: het concept dat diep is geworteld in verschillende culturen en samenlevingen. In machismo staat de mannelijke trots centraal. Hoewel de machoman in Nederland vooral bekendstaat als de overdreven mannelijke man met een sterk verlangen naar vrouwen, gaat er veel meer schuil achter de machoman.

In de westerse samenleving is het traditionele machismo gelukkig langzaam aan het verdwijnen. Door het feminisme wordt er gevochten voor gelijkheid voor man en vrouw. Toch zijn er nog steeds veel overtuigingen die leiden tot de onderwaardering van vrouwen. Deze overtuigingen zijn vaak subtiel, maar daardoor des te gevaarlijker.

Ondanks het feminisme en veranderingen in de samenleving bestaat het machismo nog steeds. En als gevolg hiervan zijn er dus nog altijd machomannen. Maar hoe herken je zo’n macho? We vertellen je alles over de 9 eigenschappen die hem omschrijven.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat betekent macho?

Machomannen geloven nog in het klassieke macho-idee dat dat vrouwen minder waard zijn dan mannen. Niet alleen mannen geloven erin, ook sommige vrouwen. De nieuwe machoman is geen openlijke vrouwenhater, maar zijn minachting voor vrouwen is subtiel te zien in zijn overtuigingen en seksistische gedrag. Veel machomannen vinden dat vrouwen minder rechten zouden moeten hebben.

Ook vinden ze dat ze minder waard zijn en hierdoor minder persoonlijke en professionele ontwikkeling nodig hebben. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat de vrouw enkel bedoeld is om kinderen te baren en te verzorgen. Een vrouw kan volgens de meeste machomannen beter thuis blijven en voor de kinderen (en hem natuurlijk) zorgen, in plaats van zichzelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.

9 eigenschappen van de machoman

Als vrouw zijnde wil je natuurlijk niet daten met een man die zo over vrouwen denkt. Althans, zo zullen de meeste vrouwen erover denken. Gelukkig is een machoman te herkennen aan een aantal eigenschappen. Dit zijn 9 eigenschappen die een machoman typeren.

1. Hij vindt de reproductieve functie van vrouwen het belangrijkst

Machomannen vinden de reproductieve functie van vrouwen wellicht wel het belangrijkste doel van vrouwen in het algemeen. Ze waarderen vrouwen voornamelijk vanwege hun lichaam en hun functie om kinderen te baren. Dit idee stamt vanuit traditionele samenlevingen van vroeger waarin vrouwen beperkt waren tot de verzorgende en huishoudelijke rol. De man was verantwoordelijk voor het inkomen en had daardoor een gezaghebbende rol.

2. Hij hecht veel waarde aan traditionele waarden

Een machoman haat vrouwen niet en zo ziet hij zichzelf waarschijnlijk ook niet. Toch hechten ze veel waarde aan traditionele waarden. Denk hierbij aan waarden die in machosamenlevingen en -culturen normaal en gangbaar waren. Ze vinden bijvoorbeeld dat de vrouw thuis moet blijven om schoon te maken, te koken en voor het gezin te zorgen. Ze leeft voor haar partner en haar kinderen – niet voor zichzelf. Ze hoeft zich daarom niet te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Hij vergelijkt je altijd met zijn moeder

De belangrijkste vrouw in het leven van een machoman is altijd zijn moeder. Dit lijkt vaak de enige vrouw te zijn waar hij wel respect en waardering voor heeft. Je zult nooit goed genoeg zijn en hij zal je altijd met zijn moeder blijven vergelijken. Het gaat hierbij voornamelijk om de manier waarop je kookt of de manier waarop je schoonmaakt.

4. Hij bekritiseert vrouwelijk leiderschap

Vrouwen in de top van het bedrijfsleven? Een machoman vindt dat vrouwen geen hoge machtsposities zouden moeten hebben. De machoman gelooft namelijk enkel in de verzorgende en huishoudelijke rol van vrouwen. Daarnaast vindt hij dat vrouwen minderwaardig zijn en niet intelligent genoeg om hun eigen beslissingen te nemen. Zijn traditionele vrouwelijke ideaal past dus niet bij leiderschapsvaardigheden. Hij zal als gevolg hiervan kritiek leveren op bijvoorbeeld zijn vrouwelijke baas of vrouwelijke leiders van landen.

5. Hij vindt dat hij de enige persoon is die je in je leven nodig hebt

Een machoman wil eigenlijk dat je thuis blijft en voor het gezin zorgt. Hij steunt je dan ook niet snel in je vriendschappen met anderen. Hij moedigt je niet aan om met je vrienden af te spreken of op vakantie te gaan met je vriendinnen. Hij geeft je het gevoel dat hij de enige persoon is die je nodig hebt. Hij wil namelijk graag dat je van hem afhankelijk bent, want dit past in zijn macho-straatje.

6. Hij geeft commentaar op vrouwenlichamen

Een machoman is gemakkelijk te herkennen aan het feit dat hij de neiging heeft om commentaar of kritiek te leveren op vrouwen – en dan vooral op hun lichamen. De oorzaak hiervan ligt bij de traditionele waarden van machoculturen waarin het fysieke uiterlijk van de vrouw erg belangrijk was. Het lichaam is namelijk belangrijk voor de voortplanting. Wanneer machomannen bij elkaar zijn, zullen ze elke vrouw die voorbij loopt schaamteloos bespreken, bekritiseren of nafluiten als een object.

7. Hij vindt alles wat je doet ‘schattig’ of ‘lief’

Dat jij net je eigen bedrijf hebt geopend, is niet ‘schattig’. Het is een prestatie. Maar machomannen kunnen niet omgaan met slimme, succesvolle vrouwen. Er is geen wederzijds respect. Hij zal daardoor de dingen die vrouwen doen snel ‘schattig’ of ‘lief’ noemen. Hij neemt je passie echter niet serieus en hij maakt je prestaties, overwinningen en successen kleiner dan ze zijn door het zo te noemen.

8. Hij heeft een neerbuigende houding

De meeste machomannen geloven dat een vrouw minder kwaliteiten en vaardigheden heeft dan een man. Zo gelooft een machoman er heilig in dat vrouwen niet zo intelligent zijn als mannen. Ze spreken vrouwen vaak aan op een eenvoudige en oppervlakkige manier. En ze leggen graag alles uit, terwijl de vrouw dit hoogstwaarschijnlijk al weet – iets dat ook wel mansplaining wordt genoemd.

Machomannen denken ook dat vrouwen niet in staat zijn om zelf de juiste keuzes te maken. Op professioneel gebied, maar ook op persoonlijk vlak. Een machoman zal je dan ook altijd onderschatten.

9. Hij vindt het niet leuk als je uitgaat

Een ware machoman heeft liever dat je thuis blijft. Het idee dat jij met andere mannen in een club staat te dansen? Dat staat hem helemaal niet aan. Hij zal altijd excuses blijven maken waarom je niet moet gaan. Hij vertelt dat het gevaarlijk voor je is of eist dat hij met je meegaat. Machomannen zijn vaak ook nog eens erg jaloers, dus als hij weet dat er een kans is dat mannen je tijdens het uitgaan zullen aanspreken, wil hij dit zoveel mogelijk voorkomen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie