Gemiste kansen: waarom je niet merkt dat anderen met je flirten

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Na een gesprek bij een nieuwe klant stap je weer bij je collega in de auto. “Het ging goed!”, zeg je. “Ja, en ik weet wel waarom”, zegt hij terug. “De inkoopmanager zat de hele tijd met je te flirten!” Je legt hem uit dat het geen flirten was, maar een natuurlijke reactie van mensen die in aanraking komen met je verkoopkunsten.

Je denkt er verder niet meer over na, totdat je vrienden na een avondje uit iets vergelijkbaar zeggen: “We hadden niet verwacht dat jij met óns mee naar huis zou gaan!” Ondanks dat het gebruikelijk is om bij elkaar te blijven, hadden ze blijkbaar verwacht dat jij met iemand anders zou meegaan. “Hoezo?!”, vraag je. “Die ene waarmee je zo lang in gesprek was? Die was continu met je aan het flirten!”, zeggen je vrienden.

Na meerdere van deze ervaringen weet je het zeker: je hebt het totaal niet in de gaten als anderen je leuk vinden. Als iemand met je flirt, heb jij het niet door. En ondanks dat je wel graag een relatie zou willen, ben je er meestal niet van bewust als potentiële partners zich ‘aanbieden’. Hoe kan dat?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je alle gemiste kansen eens goed onder de loep neemt, kun je tot de conclusie komen dat het niet aan jou ligt. Je zou kunnen denken dat het probleem bij het andere geslacht ligt. Je zou kunnen denken dat het flirten te subtiel is. Of dat ze gewoon niet weten hoe ze moeten flirten. Maar dat is niet waar.

Het ligt niet aan anderen

Volgens onderzoek ligt het probleem niet bij anderen, maar bij jezelf. Je mist het flirten van anderen omdat je niet verwacht dat iemand met jou zou flirten. En daarom blijven de flirtpogingen van anderen onopgemerkt.

Jeffrey Hall, professor communicatie van de University of Kansas, voerde enkele jaren geleden een onderzoek uit om te zien hoe vaak mensen het doorhebben als iemand met hen flirt. Hij bracht 52 koppels van single studenten samen in een kamer en liet ze 10 tot 12 minuten met elkaar praten. De studenten dachten dat ze deelnamen aan een onderzoek naar eerste indrukken en waren niet op de hoogte over het flirten.

Aan het einde van het onderzoek werden de studenten gevraagd om in aparte kamers vragenlijsten in te vullen. De studenten moesten onder meer noteren of ze zelf hadden geflirt en of ze dachten dat hun gesprekspartner dat had gedaan.

Hall ontdekte dat de studenten heel goed konden inschatten dat hun gesprekspartner niet met hen had geflirt. In meer dan 80 procent van de gesprekken hadden ze het goed als er niet werd geflirt. Maar als er wel werd geflirt door hun gesprekspartner, waren ze veel minder nauwkeurig. Slechts 36 procent van de mannen had het door als hun gesprekspartner flirtte, terwijl slechts 18 procent van de vrouwen het doorhad.

“Als je denkt dat iemand niet in je geïnteresseerd is, heb je waarschijnlijk gelijk. Ze zijn niet geïnteresseerd”, zei Hall toen. “Maar als iemand dat wel is, heb je het waarschijnlijk gemist.”

Waarom je het niet merkt

Volgens Hall kan de reden hiervoor hetzelfde als waarom mensen moeite hebben een leugenaar te herkennen. Je gaat ervan uit dat mensen – of in ieder geval de meerderheid – de waarheid spreken, omdat de meeste mensen dat doen. En van degenen die niet de waarheid spreekt, is het slechts een kleine groep die het gros van de leugens voor rekening neemt. “Hetzelfde geldt voor flirten”, aldus Hall.

Omdat de meeste mensen niet met je flirten, ga je er niet vanuit dat mensen met je flirten. Net als bij liegen, kan het even duren voordat je weet dat iemand aan het flirten is. En het heeft vaak bevestiging van een derde partij nodig.

Als je beter wilt worden in het opmerken van flirten, adviseert Hall om open te staan ​​voor de mogelijkheid dat mensen met je flirten, vooral in omgevingen waar flirten gebruikelijk is, zoals op een feest of in een bar.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie