Home Flirten 10 beste flirttechnieken voor mannen en vrouwen, volgens onderzoek

10 beste flirttechnieken voor mannen en vrouwen, volgens onderzoek

3 minuten leestijd
0
kussen man vrouw

Daar sta je dan. Bewust van jezelf en de onnatuurlijke houding die je aanneemt. Terwijl je net een gesprek bent begonnen met iemand die je al drie keer voorbij hebt zien lopen, vraag jij je één ding af: hoe kan ik met hem (of haar) flirten? Wat is de meest effectieve flirttechniek?

In een sociale setting is het niet altijd makkelijk om duidelijk te maken dat je iemand leuk vindt. Erachter komen of het wederzijds is? Dat is nog moeilijker. Terwijl jij interesse hebt in de persoon met wie je praat, tast je in het duister of dat andersom ook het geval is. Om je intenties duidelijk te maken, besluit je te gaan flirten. Maar hoe doe je dat zodat het ‘bericht’ overkomt?

Gelukkig voor jou hebben wetenschappers uitgezocht welke technieken mensen gebruiken om te flirten. Als jij je afvraagt welke flirttechniek het meest effectief is, dan is het goed om te weten dat deze verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar lachen om de grappen van de ander is de beste effectieve techniek voor beide geslachten. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Evolutionary Psychology.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Waarom mensen flirten

Flirten is een belangrijke tool om contact te leggen met een potentiële romantische of seksuele partner. Het is een basisinstinct en daarmee onderdeel van de menselijke natuur. Hoewel je misschien een natuurlijke drang voelt om te bevriezen tijdens een 1-op-1 met iemand die je leuk vindt, ligt het in de natuur van de mens om interesse te tonen in het andere geslacht. Anders zou niemand zich meer voortplanten en de mens uitsterven. In andere woorden: flirten is noodzakelijk om de mensheid in stand te houden.

Het probleem is dat flirten allesbehalve simpel is. Het is een complexe vaardigheid waar we steeds minder goed in worden. Dat maakt het verwarrend. Zo toont onderzoek aan dat de mannen het bijzonder moeilijk vinden om subtiele lichaamstaalsignalen van vrouwen te interpreteren. Daardoor hebben ze de neiging om vriendelijkheid te verwarren met seksuele interesse.

Meest effectieve flirttechnieken

Omdat flirten zo complex is, zullen onderzoekers waarschijnlijk nooit stoppen met onderzoek naar het fenomeen. In het meest recente onderzoek hebben onderzoekers van verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Noorwegen geprobeerd de effectiviteit van diverse algemene flirttechnieken te meten. Ze stelden een vragenlijst over 40 flirttechnieken op die door 577 Amerikaanse en 415 Noorse deelnemers werd ingevuld. Om onderscheid te kunnen maken, werden vier versies van de vragenlijst ontwikkeld:

 • vrouw die flirt voor korte termijn relatie (seks) met man
 • vrouw die flirt voor langdurige relatie met man
 • man die flirt voor korte termijn relatie (seks) met vrouw
 • man die flirt voor langdurige relatie met vrouw

De resultaten tonen aan dat mannen en vrouwen die flirten voor een langdurige relatie meestal vergelijkbare flirttactieken gebruikten. De ander laten lachen is voor vrouwen en mannen de meest effectieve methode om te flirten. Dat is het geval als ze beiden flirten voor een langdurige relatie, maar bij mannen ook als ze flirten voor een korte termijnrelatie of onenightstand. De man laten lachen is daarentegen niet effectief voor vrouwen die flirten voor een korte termijnrelatie (seks) met een man.

Andere flirttechnieken

De effectieve flirttechnieken voor vrouwen die een eenmalig avontuurtje zoeken zijn meer gericht op de seksuele en fysieke vormen van flirten, zoals aanraken, sexy kleden en lichamelijk contact, terwijl het voor langdurige relaties effectiever is om diepere gesprekken te voeren en interesse tonen in de man.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Sexy kleding of pronken met het lichaam is over het algemeen een betere techniek voor vrouwen, terwijl tactieken zoals vrijgevigheid effectiever zijn voor mannen. Voor mannen die een langdurige relatie willen met een vrouw doen er goed aan om tijd met haar doorbrengen, interesse te tonen in gesprekken en deel te nemen aan diepe gesprekken. De tien beste flirttechnieken voor mannen en vrouwen, volgens het onderzoek, zijn:

Vrouwen korte termijn

 1. Seks hebben
 2. Kus op de mond geven
 3. Tegen hem aan wrijven
 4. Lichaamscontact maken
 5. Dichterbij hem komen
 6. Sexy kleden
 7. Met hem dansen
 8. Dress to impress
 9. Zijn arm aanraken
 10. Lachen/giechelen om grappen

Vrouwen langdurige relatie

 1. Hem aan het lachen maken
 2. Interesse tonen in gesprekken
 3. Tijd met hem doorbrengen
 4. Deelnemen aan diepe gesprekken
 5. Kus op de mond geven
 6. Glimlachen
 7. Lichaamscontact maken
 8. Lachen/giechelen om grappen
 9. ‘Ik hou van je’ zeggen
 10. Met hem uit eten gaan

Mannen korte termijn

 1. Haar aan het lachen maken
 2. Glimlachen
 3. Seks hebben
 4. Kus op de mond geven
 5. Lichaamscontact maken
 6. Interesse tonen in gesprekken
 7. Met haar dansen
 8. Lachen/giechelen om grappen
 9. Complimenten geven
 10. Dichterbij haar komen

Mannen langdurige relatie

 1. Haar aan het lachen maken
 2. Tijd met haar doorbrengen
 3. Interesse tonen in gesprekken
 4. Deelnemen aan diepe gesprekken
 5. Glimlachen
 6. Kus op de mond geven
 7. ‘Ik hou van je’ zeggen
 8. Complimenten geven
 9. Lachen/giechelen om grappen
 10. Met haar uit eten gaan

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Flirten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

OkCupid voegt Nederlands toe als voorkeurstaal

Liefde kent geen grenzen. Maar het helpt wel als je een datingapp in je eigen taal kunt ge…