Elke dag, de hele dag door, dezelfde gesprekken. Als je een regular bent op een app als Tinder, dan weet je niet beter. Hoe het met je gaat, wat je doet in het dagelijkse leven en wat je hobby’s zijn: het kan al snel saai worden om in elk gesprek hetzelfde te bespreken. Dat herkent iedereen die online daten heeft geprobeerd.
Ondanks dat we allemaal diepe en zinvolle gesprekken willen hebben, is ‘small talk’ de norm in de meeste gesprekken. Of die gesprekken nu op een datingapp plaatsvinden of in het echte leven. Volgens onderzoek bestaat bijna de helft van onze gesprekken uit diepere onderwerpen, wat dus betekent dat de andere helft van de gesprekken over nietszeggende onderwerpen gaan. En dat terwijl we zeggen liever een diep gesprek te voeren. Hoe dat kan? Nieuw onderzoek legt uit waarom we dit doen.
Onderzoekers van Northwestern University wilden weten waarom mensen zoveel blijven vasthouden aan small talk, terwijl juist de voordelen van ‘deep talk’ zo groot zijn. Diepere en betekenisvolle gesprekken versterken bijvoorbeeld de sociale banden en versnellen de ontwikkeling van hechte relaties. En uit onderzoek blijkt ook dat mensen die meer tijd besteden aan diepgaande gesprekken over het algemeen gelukkiger zijn dan degenen die relatief meer tijd besteden aan oppervlakkige gesprekken.
Waarom geen diepere gesprekken?
Met al deze bewijzen die zeggen dat deep talk wellicht beter is dan small talk, zou je verwachten dat mensen meer gaan neigen naar diepere gesprekken. Maar, dat doen ze niet. Waarom mensen dat niet doen is het onderwerp geweest van recent onderzoek van de Northwestern University. Met behulp van verschillende experimenten probeerden de onderzoekers te achterhalen wat mensen ervan weerhoudt om meer deep talk te hebben in hun dagelijks leven.
De onderzoekers vroegen deelnemers om verschillende gesprekken aan te gaan met een vreemde. In sommige experimenten waren dat uitsluitend diepgaande gesprekken, terwijl in andere experimenten diepe en oppervlakkige gesprekken met elkaar werden vergeleken. De deelnemers mochten bijvoorbeeld om de beurt vragen stellen en beantwoorden als:
- Wat is een van de meest gênante momenten in je leven?
- Kun je beschrijven dat je een keer huilde in het bijzijn van iemand anders?
- Voor wat in je leven voel je je het meest dankbaar?
Stel je eens voor dat je deze vragen zou stellen aan een complete vreemde. Zou dat niet vreemd zijn en een tikkeltje ongemakkelijk? Dat dachten de deelnemers ook. Ze mochten vooraf aangeven hoe awkward het zou zijn om met deze vragen een gesprek te hebben met een vreemde. De deelnemers waren bezorgd over hoe ongemakkelijk het gesprek zou zijn en ze betwijfelden of hun gesprekspartners geïnteresseerd zouden zijn om te horen wat ze te zeggen hadden.
Het strookt niet met de werkelijkheid
Uit de resultaten bleek echter dat de zorgen van de deelnemers overdreven waren, omdat de verwachte awkwardness (ja, dit werd gemeten) veel hoger was dan de werkelijke awkwardness van het gesprek. Voelden ze zich dan helemaal niet ongemakkelijk? Ja, dat wel, maar veel minder dan ze hadden verwacht. En dat niet alleen: ze hadden ook onderschat hoe geïnteresseerd hun gesprekspartner was in het gesprek.
In de andere experimenten werd de vergelijking gemaakt tussen oppervlakkige en diepe gesprekken. De deelnemers hadden in deze experimenten zowel oppervlakkige als diepe gesprekken. Hoewel de deelnemers vooraf verwachtten dat ze de voorkeur zouden geven aan het oppervlakkige gesprek, gaven ze achteraf de voorkeur aan het diepere gesprek. Ze voelden zich ook dichter bij de gesprekspartner van het diepere gesprek dan bij de gesprekspartner van het oppervlakkige gesprek.
De onderzoekers denken dat we allemaal onderschatten hoe graag mensen een dieper gesprek willen hebben. We denken dat anderen onverschilliger zijn dan ze in werkelijkheid zijn in deze gesprekken. En dat zou, zo zeggen de onderzoekers, kunnen verklaren waarom gesprekken in het dagelijks leven oppervlakkiger zijn dan mensen zouden willen.
Het komt erop neer dan we de positieve gevolgen van diepe gesprekken onderschatten, denken dat anderen niet geïnteresseerd zullen zijn in de inhoud van het gesprek en dat het gesprek zelf ongemakkelijk zal zijn. Daardoor zijn we terughoudend om intieme informatie te delen met vreemden en is small talk de veilige keuze.
5 manieren om te starten met deep talk
Ondanks dat mensen diepere en intiemere relaties willen, streven ze deze niet na omdat ze verwachten dat de grotere intimiteit onaangenaam zal zijn. Sociaal psycholoog Natalie Kerr zegt echter dat het onderzoek aantoont dat als we op veilig spelen met small talk, we waardevolle kansen op sociale connecties kunnen missen. Als je diepere gesprekken wilt voeren met je gesprekspartners, heeft Kerr 5 manieren om daarmee te starten.
1. Begin klein
Begin het gesprek niet meer een diepe vraag als ‘Waar heb je het meeste spijt van?’ maar begin in plaats daarvan met een praatje over koetjes en kalfjes. Nadat je een eerste connectie hebt gemaakt via small talk, kun je vervolgens geleidelijk het gesprek verdiepen.
2. Verwacht het beste
Kerr zegt dat de meeste mensen diepere gesprekken willen voeren dan wat ze normaal doen. De kans is dus groot dat je gesprekspartner bereid is verder te gaan dan small talk. Verwacht dat je gesprekspartner het leuk vindt om met jou te praten.
3. Duw door het lastige
“Het is waar dat het lastig kan zijn om de norm van small talk te doorbreken”, zegt Kerr. “Maar onthoud dat de deelnemers van het onderzoek die zowel oppervlakkige als diepe gesprekken voerden, de voorkeur gaven aan de diepe gesprekken, ook al waren ze een beetje ongemakkelijk.”
4. Wees kwetsbaar
Het is niet eenvoudig om de intieme details van je leven te onthullen, maar laten zien dat je kwetsbaar kunt zijn heeft positieve sociale gevolgen. Onderzoek bevestigt dat we mensen leuk vinden als ze iets aan ons onthullen, en die mensen houden van ons als wij iets aan hen onthullen. “Er zijn natuurlijk enkele kanttekeningen”, zegt Kerr. “Zeer negatieve of gevoelige onthullingen over jezelf kunnen averechts werken, tenzij je al een basis van wederzijds vertrouwen hebt gehad.”
5. Nodig mensen uit om diep te gaan
Kerr stelt voor om de ‘fast friends’-techniek te proberen. Deze techniek houdt in dat je om de beurt vragen beantwoordt die steeds persoonlijker worden. “Wanneer mensen samenkomen met de bedoeling een diepgaand gesprek aan te gaan, veranderen de sociale normen, waardoor mensen opener en authentieker kunnen zijn dan normaal”, zegt Kerr. “Het is bewezen dat de ‘fast friends’-techniek de sociale verbinding versterkt.”
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.