Wat is sjansen? Dit is wat het betekent als je ‘sjans’ hebt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Stel: je bent stappen met je vrienden of vriendinnen. De hele avond kijkt die ene persoon je al aan. Misschien blijft het niet bij kijken en krijg je onverwacht een drankje aangeboden. Of diegene begint met je te praten. Dan kun je wel zeggen dat je ‘sjans’ hebt: iemand wil je en diegene laat dat goed merken. Zelfs zo goed, dat anderen het ook merken.

Het kan natuurlijk ook andersom. Je bent in een kroeg en in je ooghoek zie je een zeer aantrekkelijk man of vrouw binnenkomen. Daar zal je wel wat meer over willen weten. Maar… hoe pak je dit aan?

Hoe ga je met diegene sjansen om te laten weten dat je deze persoon wel ziet zitten? Wat is sjansen eigenlijk precies? Hoe doe je dit? En wat zijn de beste sjanstips? We geven je de antwoorden op deze antwoorden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is sjansen?

Je hebt het woord vast wel eens voorbij horen komen. “Je hebt sjans met die jongen daar” of “Ik heb de hele avond sjans gehad in de kroeg”. Maar wat betekent sjans eigenlijk precies? Sjans betekent dat iemand met je flirt en een bovengemiddelde interesse in je toont. Wanneer je sjans hebt, betekent dit dat iemand met je probeert te flirten omdat diegene jou wel ziet zitten.

Sjansen of flirten is vaak de eerste stap die iemand zet om jouw aandacht te trekken en je te laten weten dat je iemand je aantrekkelijk of interessant vindt. Dit gesjans en geflirt leidt tot een gesprek en kan vervolgens leiden tot een eerste zoen, one-night-stand of zelfs een relatie.

Sjansen kan op allerlei verschillende manieren. Sommige mensen zijn meer gericht op de seksuele fysieke kant van sjansen, anderen flirten op een meer psychische intelligente manier. Maar wat kun je het beste doen om met die leuke man of vrouw sjans te hebben?

Speels, luchtig en mysterieus

Sjansen is de kunst om op een speelse manier iemand te laten zien dat je in hem of haar geïnteresseerd bent. Goede flirts hebben de perfecte combinatie te pakken: die van genegenheid tonen terwijl ze cool blijven.

Wil je cool en mysterieus blijven, dan moet je je date laten gissen naar je gevoelens. Ook al ben je geïnteresseerd, geef nog niet alles weg. Hij of zij moet een vermoeden krijgen dat je je aangetrokken tot hen voelt, zonder dat ze het zeker weten. Flirten en sjansen is uiteindelijk een spel. Het allerbelangrijkste is dat het leuk moet zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5 tips voor sjansen

Geniet van het speelse gedrag en het spel. Wees jezelf en voel niet te veel druk. Want, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Weet je niet goed waar je moet beginnen? Dit zijn de 5 beste tips voor sjansen.

1. Geef een origineel compliment

Iedereen houdt van complimentjes: vrouwen én mannen. Wanneer iemand je aandacht trekt en je op hem of haar wilt afstappen, ga dan niet voor een cliché openingszin. Wat vind je mooi aan hen of wat valt je op? Wanneer een compliment echt gemeend én origineel is, dan maak je sowieso een goede eerste indruk. Hoe specifieker, hoe beter – een beetje apart mag ook, graag zelfs.

Veel mensen vinden het aantrekkelijk wanneer anderen letten op kleine details. Zo kun je het gesprek beginnen met een compliment als “Wat heb je schattige oortjes” of “Jij hebt echt een positieve uitstraling”. Er zijn weinig mensen in de wereld die zo’n mooi compliment niet kunnen appreciëren.

2. Onthoud details

Een belangrijk deel van sjansen is de betrokkenheid en interesse die je toont. Zorg dat je interesse toont in het gesprek en dat je aandacht besteedt aan details. Stel vragen en luister goed naar wat de ander te zeggen heeft. Wanneer je kleine details onthoudt van hun verhalen en dit later ter sprake brengt, zullen ze zich erg gevleid voelen dat je dit onthouden hebt.

3. Maak hem of haar aan het lachen

Wanneer je samen lacht, is dat meestal een vrij duidelijk teken dat hij of zij je leuk vindt en je sjans hebt. Een lach is nu eenmaal niet te faken. Wanneer je mensen vraagt wat ze zoeken in een partner, antwoordt bijna iedereen: humor. Je date aan het lachen maken is daarom ontzettend belangrijk in het spel van flirten.

Wees dus scherp en maak slimme of speelse grapjes of opmerkingen. In een goed vloeiend gesprek zijn er genoeg momenten om hem of haar aan het lachen te maken. Zo houd je de sfeer speels en licht en wordt het dus ook niet snel ongemakkelijk.

4. Gebruik de juiste lichaamstaal

Of je sjans hebt, kun je heel duidelijk merken aan de lichaamstaal. Of ze naar je toe komen, of juist afstand houden. Of ze een open houding hebben, of gesloten. Tegelijkertijd zullen zij dit ook van jou af kunnen lezen, dus gebruik altijd de juiste lichaamstaal wanneer je met iemand probeert te flirten. Lichaamstaal is een ontzettend groot deel van flirten.

Sjansen kun je verbaal doen, maar ook zeker non-verbaal. Houd de lichaamstaal kort en subtiel, het moet namelijk niet geforceerd en ongemakkelijk aanvoelen, want dit zal juist een tegenovergesteld effect hebben op de ander. Hoe je dat doet?

Leun naar de ander toe wanneer diegene praat. Raak de ander even aan op zijn of haar arm wanneer je een grap maakt. Want sjansen zit in de kleine subtiele aanrakingen. Let ook op of de ander jouw lichaamstaal beantwoordt. Als hij of zij jou ook kleine aanrakingen geeft, weet je dat het goed zit en de ander zich op zijn of haar gemak voelt.

5. Straal zelfvertrouwen uit

Mensen die zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid uitstralen, worden vaak eerder aantrekkelijk gevonden. Ben je op een feestje of in een kroeg of club, zorg er dan voor dat je lacht en positiviteit uitstraalt. Zo straal je uit dat je het naar je zin hebt. Lachende mensen worden namelijk ook vaak een stuk aantrekkelijker gevonden.

Je bent tevreden met jezelf en je hebt het naar je zin. Dat zijn eigenschappen van personen waar anderen graag in de buurt van willen zijn. Heb je een geweldige tijd met je vrienden of vriendinnen in de bar, dan zul je zeker dan aandacht trekken van die leuke man of vrouw. En dat maakt het makkelijker om met iemand te sjansen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie