Wel of geen seks op de eerste date: is het een goed idee?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
16 minuten leestijd

Terwijl je thuis bij je date bent voor jullie eerste ontmoeting, voel je aanvankelijk een gezonde spanning. Je had afgesproken om gewoon wat te drinken, met het doel om te praten en elkaar beter te leren kennen. Maar naarmate de avond vordert, neemt de intensiteit toe en neigen jullie meer naar elkaar toe. Zonder het echt te beseffen, vervagen de grenzen tussen praten en verlangen. Je voelt de vonken overspringen terwijl jullie dichter bij elkaar komen. De opwinding maakt zich meester van de situatie en voordat je het weet, gaan de kleren beetje bij beetje uit en is er een verlangen dat met de seconde groeit.

Plotseling, te midden van de intensiteit van het moment, dringt er een vraag je bewustzijn binnen. Is dit echt wat je wilt op deze allereerste date? Zou je niet beter kunnen wachten? Is dit wel de juiste timing als je meer wilt dan een eenmalige seksdate? Je voelt een golf van twijfel opkomen. Je voelt je verdeeld tussen het intieme moment en de gedachte dat het verstandiger is om te wachten. Dus, wat is een goed idee: wel of geen seks op de eerste date?

Seks op de eerste date

In de wereld van daten zijn er mensen van allerlei soorten en maten. Stuk voor stuk hebben ze andere achtergronden, ervaringen en wensen. Daar komt bij dat ze verschillende voorkeuren en afwegingen hebben als het gaat om seks op de eerste date.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Sommige mannen voelen bijvoorbeeld de drang om seks op de eerste date te hebben. Voor hen is het als een spannend avontuur, waarbij ze hun verlangens willen verkennen en hun seksuele passie willen laten ontbranden. Ze geloven dat fysieke intimiteit de beste graadmeter is om een nieuwe relatie te testen. Het helpt ze om de chemie te bevestigen en de relatie snel te verdiepen. Een eerste date is voor deze mannen niet geslaagd als seks niet op het menu stond.

Aan de andere kant zijn er vrouwen die ervoor kiezen om seks op de eerste date te vermijden. Ze willen eerst een emotionele connectie opbouwen en de ander vertrouwen voordat ze zich overgeven aan die stap. Voor hen is het belangrijk dat de relatie een stevig fundament heeft, enerzijds om zichzelf te beschermen, anderzijds omdat ze liefde willen bedrijven – en dus niet alleen seks willen hebben. Ze zijn op zoek naar een gevoel van veiligheid, een emotionele investering en willen zich comfortabel en gerespecteerd voelen, vóórdat ze het bed met iemand delen.

Tussen deze twee uitersten in zijn er ook mannen die liever willen wachten en vrouwen die net zo avontuurlijk zijn als sommige seksbeluste mannen. Het komt erop neer dat iedereen een eigen pad bewandelt, waarbij je je eigen behoeften, verlangens en grenzen volgt. En daarbij spelen je intenties en verwachtingen een grote rol.

Intenties en verwachtingen

Wat wil je echt en wat hoop je te bereiken met de eerste date? Je intenties en verwachtingen zijn leidend als je wilt bepalen of seks op de eerste date tot de mogelijkheden behoort. Ze zijn als de gids die je door dit spannende terrein leidt. Wil je een vaste relatie opbouwen of zoek je vooral plezier en fysieke bevrediging?

Je intenties kunnen variëren, afhankelijk van wat je zoekt. Misschien ben je op niet op zoek naar een kortstondig avontuur en date je vooral om een partner te vinden voor een langdurige relatie. Seks op de eerste date wordt dan al snel een twijfelgeval en het neigt dan eerder naar een nee. Waarom? Daar zijn genoeg redenen voor te noemen:

 • Je wilt niet dat het alleen om fysieke aantrekkingskracht gaat.
 • Je wilt niet dat de vonken snel opbranden – spanning opbouwen voor een groots vuurwerk later.
 • Je wilt verlangen creëren en de opbouwende anticipatie ervaren.
 • Je wilt elkaars persoonlijkheden en waarden ontdekken, niet alleen de lichamen.
 • Je wilt niet het ‘slettenlabel’ krijgen.
 • Je wilt zeker weten dat jullie op emotioneel niveau een sterke band hebben.
 • Je wilt zien hoe jullie communiceren en omgaan met uitdagingen, zonder de afleiding van seksuele intimiteit.
 • Je wilt iemand vinden die respect heeft voor je grenzen – en bereid is te wachten op het juiste moment.
 • Je wilt weten dat de persoon geïnteresseerd is in jou als geheel, niet alleen in wat er tussen de lakens gebeurt.
 • Je wilt een solide fundament van vertrouwen voordat je jezelf volledig blootgeeft (letterlijk en figuurlijk).
 • Je wilt geen onnodige druk op de relatie leggen door te snel te gaan.
 • Je wilt jezelf beschermen tegen eventuele teleurstellingen als de intenties toch niet overeenkomen.
 • Je wilt eerst praten over jullie seksuele verwachtingen, grenzen en verlangens.
 • Je wilt voorkomen dat seks de focus wordt.

Aan de andere kant, als je vooral datet omdat je je behoeften wilt bevredigen, zijn de afwegingen wat simpeler. Daten is dan meer als een avontuurlijke ontdekkingsreis, waarbij je jouw verlangens en fantasieën wilt verkennen zonder verdere verplichtingen. Dit maakt seks tijdens de eerste ontmoeting mogelijk, want het is onderdeel van je intenties.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Verwachtingen

Naast je intenties spelen ook je verwachtingen een grote rol. Als we realistisch zijn, brengen verwachtingen een mix van opwinding en zorgen met zich mee. Ze kunnen je hoop geven op een intiem en bevredigend moment, maar tegelijkertijd kunnen ze ook druk uitoefenen en twijfels oproepen. Stel jezelf dus vooral de vraag wat je precies verwacht van de eerste date, van jezelf en van degene met wie je datet.

Het slettenlabel

De seksuele revolutie in de vorige eeuw maakt de weg vrij voor vrouwen om seks te hebben wanneer ze dat willen en met wie ze dat willen. Of het nu gewoon voor het genot is en los van een relatie, vrouwen mogen het net zo goed als mannen en zouden zich er niet voor moeten schamen. Sindsdien zijn vrouwen vrijer in hun seksuele escapades, maar dat wil niet zeggen dat er geen vooroordelen en stereotypen meer zijn.

Vrouwen die snel seks hebben, bijvoorbeeld op de eerste date, worden soms nog steeds – zelfs nu in onze moderne samenleving – als ‘makkelijk’ bestempeld. Ze krijgen het ‘slettenlabel’, een label dat geen enkele vrouw wil dragen, ondanks dat het allesbehalve eerlijk is dat zo’n label bestaat. Dit label kan vrouwen ervan weerhouden om seks te hebben op de eerste date, mede omdat de man onterechte aannames over haar kan maken.

Hij kan denken dat ze té makkelijk is en daardoor geen relatiemateriaal is, zelfs als hij nota bene degene was die toenadering zocht. Deze gedateerde denkwijze bestaat helaas nog steeds onder mensen, zowel onder mannen als vrouwen. En om dat label niet te krijgen, kunnen vrouwen ervoor kiezen om géén seks op de eerste date te hebben.

Uitkomsten seks op eerste date

Seks op de eerste date kan verschillende uitkomsten hebben, waarbij sommige niet in lijn kunnen zijn met je verwachtingen. Daarom is een goed idee om na te denken over wat de mogelijke gevolgen zijn. Dit zijn een aantal uitkomsten die mogelijk zijn:

1. Verdere groei van relatie

Seks op de eerste date kan een relatie in een stroomversnelling brengen. Van het ene op het andere moment kan het delen van zo’n intiem moment de relatie bevestigen. Het opent de deur naar een diepere verbinding tussen jou en de ander. Als dit gebeurt, kan seks het begin zijn van een langdurige liefdesrelatie.

2. Verwarring en gemengde gevoelens

Soms kan seks op de eerste date verwarring en gemengde gevoelens veroorzaken. Je kunt je ongemakkelijk voelen na de ervaring, spijt hebben van je acties en je onzeker voelen over hoe het nu verder moet.

3. Teleurstelling en desillusie

Hoewel seks met iemand nieuw spannend kan zijn, kan het ook leiden tot teleurstelling of desillusie als de verwachtingen niet worden waargemaakt. Het kan zijn dat de seksuele match niet is zoals gehoopt of dat het vooral onhandig was omdat jullie elkaar nauwelijks kennen.

4. Losse seksuele ontmoeting

Soms kun je wel de intentie hebben om een langdurige relatie te vinden, maar seks op de eerste date is geen garantie dat het die kant op gaat. Je kunt verrast worden als blijkt dat je sekspartner loog over de intenties en vooral op zoek was naar een seksuele bevrediging – en dus niet naar een vaste relatie.

man vrouw kus

Wat onderzoeken zeggen

Is het beter om de seksuele chemie al op de eerste date te testen of kun je seks beter uitstellen tot later? Ondanks het feit dat seks tijdens de eerste date een persoonlijke afweging is met verschillende mogelijke uitkomsten, kan wetenschappelijk onderzoek wel antwoord geven op deze vraag.

Onderzoekers hebben zich al vaker verdiept in de timing van seks in nieuwe relaties en ze kijken dan vooral naar het effect dat het heeft op het verloop van de relatie. Eén van die onderzoeken, deze uit 2012 van de Amerikaanse Cornell University, zegt bijvoorbeeld dat mensen gelukkiger zijn in hun relaties als ze wachten met seks. Of anders gezegd: mensen die snel seks hebben zijn minder tevreden over hun relatie dan degenen die ermee wachten.

In een ander onderzoek met dezelfde insteek onder 10.932 deelnemers kwam ongeveer hetzelfde naar voren. Onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University ontdekten dat het wel degelijk uitmaakt voor het verloop van de relatie wanneer je voor het eerst seks hebt. Daarbij maakten ze onderscheid tussen degenen die seks hadden voorafgaand, tijdens of na de eerste dates.

 • Seks voordat ze gingen daten: 9,9%
 • Vroegtijdig seks (op de eerste of tweede date): 35,5%
 • Uitgestelde seks (seks na een paar weken): 47,9%
 • Geen seks (seksuele onthouding): 6,6%


Wat denk je dat het beste is voor het verdere verloop van de relatie? Wachten met seks is ook volgens dit onderzoek gunstig voor de relatie. Uit de resultaten blijkt dat een latere timing van de eerste keer seks een positieve invloed heeft op het latere verloop van de relatie.

Is het een goed idee?

Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van aan wie je het vraagt. In een recent onderzoek, uitgevoerd in 2020 door het Pew Research Center, werden 4.860 Amerikaanse volwassenen gevraagd naar hun intieme gedrag op een eerste date en hoe zij denken over knuffelen, kussen en seks hebben tijdens deze ontmoeting. Is het acceptabel?

De resultaten zeggen dat knuffelen meestal en voor de meeste mensen acceptabel is. Van de ondervraagden zei 56% dat het altijd acceptabel is en 39% zei dat het soms acceptabel is. Wat betreft kussen op een eerste date zijn de meningen al wat meer verdeeld. Het grootste deel van de ondervraagden, zo’n 58%, zei dat het soms acceptabel is. 18% zei dat het zelden acceptabel is en 9% zei dat het nooit acceptabel is. Voor 15% is het altijd acceptabel.

Op het onderwerp seks op de eerste date zijn de meningen nog meer verdeeld. Voor 42% van de ondervraagden is het onacceptabel en nog eens 27% zei dat het zelden acceptabel is. Voor 25% van de ondervraagden is het soms acceptabel en voor 5% is het altijd acceptabel. Als we de vraag ‘Zou jij seks hebben op de eerste date?’ zouden stellen aan Amerikanen, dan zou de meerderheid dus nee zeggen.

Volgens een iets ouder onderzoek van Lexa, uitgevoerd onder 1.501 Nederlandse singles, heeft 26% van de Nederlandse singles onder de 35 jaar wel eens seks gehad op een eerste date. Maar, zo zeggen de resultaten, 77% procent van deze singles wacht liever tot na drie dates of meer. Daarmee is dus meteen duidelijk dat seks op de eerste date niet de norm is.

Nederlandse jongeren zijn van mening dat iedereen het zelf moet weten. Uit onderzoek van 3Vraagt onder 1.677 deelnemers van 16 tot 34 jaar zegt 42% dat het aantal dates niet belangrijk is als je seks met elkaar wilt hebben. Zolang beiden zich er goed bij voelen en er toestemming is, dan vinden zij het geen probleem. Eén op de negen (11%) vindt dat je minstens drie dates gehad moet hebben om voor het eerst seks met elkaar te hebben, terwijl een even grote groep van mening is dat je moet wachten tot je officieel een relatie hebt.

Uiteindelijk komt de wel-of-geen-seks-keuze neer op één persoon: dat ben jij. Het is een persoonlijke beslissing, een keuze die gebaseerd moet zijn op wat jij wilt. Het is niet belangrijk wat anderen van je verwachten of graag willen zien – het gaat om jou, je gevoelens en hoe jij je erbij voelt. Als het goed voelt voor jou, dan is dat de beste keuze, wat die keuze ook is.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie