‘Helft van lesbische, homoseksuele en biseksuele volwassenen heeft online dating gebruikt’

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Het internet is een toevluchtsoord voor LGBTQ+ mensen om met elkaar in contact te komen. Dat was jaren geleden al het geval, toen persoonlijke ontmoetingsplekken niet beschikbaar waren of niet gastvrij genoeg waren, maar nu nog steeds. Dat zien we terug in de cijfers, waaruit blijkt dat lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen vaker een datingapp of datingsite gebruiken.

Van alle volwassen die online dating hebben gebruikt om andere mensen te ontmoeten, gebruiken lesbische, homoseksuele en biseksuele volwassenen dit het meest. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn veel vaker dan heteroseksuelen aangeven ooit een datingsite of -app te hebben gebruikt (51% tegenover 28%).

Nu Pride-maand ten einde loopt, heeft het onderzoekscentrum de gegevens geanalyseerd van het onderzoek. Daaruit blijkt dat maar liefst 13% van de lesbische, homoseksuele of biseksuele volwassenen aangeeft momenteel een datingplatform te gebruiken. Nog eens 11% heeft dit het afgelopen jaar gedaan en 27% heeft dit langer dan een jaar geleden gedaan op het moment van het onderzoek.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Meer jongeren dan ouderen

Zoals verwacht, zijn jongere volwassenen die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn, vaker actief op gaydatingapps dan hun oudere tegenhangers. Van de deelnemers tussen de 18 en 49 jaar oud heeft 54% ooit een datingsite of -app gebruikt. Van degenen die tussen de 50 en 64 jaar oud zijn geeft 39% dit aan en in de groep 65-plussers is dit 30%.

Er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen. Onder volwassenen die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn, hebben mannen vaker dan vrouwen ooit een online datingplatform gebruikt (57% tegenover 46%) en zeggen ze vaker dat ze actieve gebruikers zijn (17% tegenover 9%). Deze genderverschillen zijn overigens ook aanwezig onder heteroseksuele volwassenen.

Als het gaat om het vinden van een serieuze relatie, geeft 24% van de LGB-volwassenen die een partner hebben aan dat ze deze partner hebben ontmoet via online dating. Binnen deze groep zeggen mannen vaker dan vrouwen dat ze hun partner hebben ontmoet via een datingsite of -app (37% tegenover 18%).

Meest gebruikte datingsites en apps

Tinder is de meest gebruikte datingapp is voor vrouwen. 60% van de vrouwen zegt dat ze de app hebben gebruikt. Vrouwen die lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn, gebruiken vaker dan mannen HER, een datingapp voor queervrouwen en genderdiverse mensen. Echter, hetzelfde is het geval bij mannen. Bij mannen is Grindr e absolute favoriet. 62% van de homoseksuele of biseksuelen mannen zegt de app te hebben gebruikt. Vrouwen gebruiken deze app niet of nauwelijks.

Wat betreft persoonlijke ervaringen op online datingplatforms, hebben de LGB’ers gemengde gevoelens. Een meerderheid van 61% zegt dat hun ervaring over het algemeen positief is. Maar de meeste volwassenen die het afgelopen jaar deze platforms hebben gebruikt, zeggen dat ze zowel enthousiast (85%) als teleurgesteld (84%) zijn over de mensen die ze daar ontmoeten.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie