7 meest gebruikte datingapps ter wereld

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Ben je toe aan liefde? Een hook-up? Of ook maar iets van een zinvolle connectie? Je bent niet alleen. Er zijn meer singles dan ooit die hun toevlucht hebben genomen tot online dating, in het bijzonder natuurlijk de datingapps. Want in het echte leven – dat zich niet afspeelt in een beeldscherm – komen ze niemand tegen die ook maar een beetje in de buurt komt van een potentiële kandidaat.

Terwijl familie, vrienden en iedereen met een mening je vertelt dat er ‘genoeg vissen in de zee zwemmen’, lijkt het alsof je de enige bent die in de Dode Zee aan het vissen is. Er zijn helemaal geen vissen, althans, niet de vissen waar jij naar op zoek bent. En daarom is het helemaal geen verkeerd idee om een visje uit te gooien op een datingapp. Maar welke app moet je hebben?

Het simpele antwoord is enorm simpel: de app waar je de grootste kans hebt om je perfecte match te vinden. Het gecompliceerde antwoord is dat de keuze vooral afhankelijk is van je persoonlijke doelen en de populairste apps die daarop aansluiten. Hoewel populariteit niet alles is, is het behoorlijk belangrijk voor een datingapp. En daarom gaan we vandaag in op de meest gebruikte datingapps ter wereld.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

7 meest gebruikte datingapps ter wereld

Datingapps zijn allesbehalve open over het aantal gebruikers dat ze hebben. Sommige apps vieren hun mijlpalen met persberichten om het aan de wereld kenbaar te maken, anderen zijn van mening dat het aantal leden een vertrouwelijk stukje informatie is. Hoe dan ook, we hebben ons huiswerk gedaan om de meest recente statistieken te vinden over de meest gebruikte datingapps. Dit zijn de datingapps die wereldwijd het meest worden gebruikt.

tinder

1. Tinder

De datingapp met de meeste gebruikers ter wereld? Dat kan er maar één zijn: Tinder. Wat in 2013 als een trendy swipe-spelletje begon is uitgegroeid tot de grootste datingapp ter wereld, zowel in omzet als in downloads en gebruikersaantallen. Het exacte aantal leden wordt nooit door Tinder gedeeld, maar als we alleen uitgaan van de downloads in de Google Play Store of Apple App Store komen we al ruim boven de 400 miljoen registraties. Waarschijnlijk ligt het totale aantal registraties ver boven de 600 miljoen.

Geschat aantal registraties: 600+ miljoen

Omdat Tinder ook gebruikt kan worden via de website en dus niet alleen met een download van de app, ligt het werkelijke aantal registraties waarschijnlijk veel hoger. Geschat wordt dat Tinder ongeveer 57 miljoen actieve gebruikers per maand heeft met zo’n 7 miljoen abonnees. In Nederland is Tinder de populairste app met de meeste Nederlandse gebruikers.

App StoreGoogle Play

badoo

2. Badoo

Het is de app met een beruchte naam in Nederland, maar wel een app met wereldwijd miljoenen leden. We hebben het over Badoo, wat je misschien zal verrassen. Omdat dit datingplatform er al heel vroeg bij was en het nog steeds veel wordt gebruikt in sommige delen van de wereld, heeft Badoo bijzonder veel geregistreerde gebruikers.

Geschat aantal registraties: 508+ miljoen

Het laatste officiële cijfer? Volgens de statistieken van Badoo staat de teller nu op 508 miljoen registraties. Een gigantisch ledenaantal dat het vooral bij elkaar heeft “gespaard” door vele jaren van populariteit in Europa en Latijns-Amerika. Het aantal actieve maandelijkse gebruikers ligt wereldwijd op ongeveer 29 miljoen gebruikers. Je kunt de Badoo-app gratis downloaden in de Google Play Store of Apple App Store.

App StoreGoogle Play

plenty of fish

3. Plenty Of Fish

Het verhaal van Plenty Of Fish gaat terug naar 2003, het jaar waarin het allemaal begon voor de Canadese datingapp. In een tijd zonder smartphones was POF, zoals het ook wel wordt afgekort, de eerste datingsite die volledig gratis was. Voor singles zonder budget was POF de beste keuze in die tijd. Bijna 20 jaar later bestaat de datingsite nog steeds, alleen nu ook met een geavanceerde app.

Geschat aantal registraties: 200+ miljoen

Dankzij de jarenlange opbouw van de ledendatabase wordt geschat dat POF meer dan 200 miljoen gebruikers heeft, waarvan een deel waarschijnlijk niet meer actief is. Hoewel het exacte aantal gissen blijft, zegt de app wel dat er dagelijks 3 miljoen leden inloggen. Op basis van dit cijfer verdient POF een plek op de derde plek.

App StoreGoogle Play

match

4. Match

De allereerste datingsite op het wereldwijde internet is Match.com. Toen de meeste mensen nog niet eens internet hadden, werd datingsite Match opgericht in 1993. Het was al snel een succes, hoewel het pas in 1995 op grote schaal werd gebruikt. Zo’n 15 jaar later, in oktober 2010, had Match al 96 miljoen geregistreerde gebruikers – een aantal dat nog steeds indrukwekkend is.

Geschat aantal registraties: 200+ miljoen

In de laatste 10 jaren is Match uitgebreid naar meer dan 50 landen en 12 talen. Vanzelfsprekend heeft deze uitbreiding ertoe geleid dat meer gebruikers zich hebben aangemeld, maar hoeveel dat er zijn is onbekend. Een reële schatting is dat Match tegenwoordig meer dan 200 miljoen ledenaccounts heeft. Een klein deel daarvan is maandelijks actief.

App StoreGoogle Play

happn

5. happn

Met happn komen we uit bij de nummer 5 van de datingapps met de meeste gebruikers. Het is de app die je koppelt aan gebruikers die bij je in de buurt zijn geweest. Met deze onderscheidende aanpak heeft het naam gemaakt als de ‘gemiste kansen’ datingapp. In tegenstelling tot apps die een lange historie hebben is happn een van de “jongste” apps.

Geschat aantal registraties: 100+ miljoen

Opgericht in 2014 – en dus 7 jaar oud – is deze locatie-app inmiddels de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers voorbij. Hoeveel van deze gebruikers iedere maand actief zijn? Daar zegt happn zelf niets over, maar geschat wordt het er zo’n 10 miljoen per maand zijn.

App StoreGoogle Play

bumble

6. Bumble

De Bumble-app is een van de eerste datingapps waarop vrouwen centraal staan. In de app maken vrouwen de eerste move, iets wat ze vanaf 2014 meer dan 1,7 miljard keer gedaan hebben. Terwijl Bumble naar eigen zeggen meer dan 100 miljoen gebruikers heeft, is het vooral populair in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada.

Geschat aantal registraties: 100+ miljoen

De vrouwvriendelijke aanpak heeft Bumble geen windeieren gelegd. Het is juist door deze werkwijze een Tinder-alternatief geworden. Met 12,3 miljoen actieve gebruikers per maand, volgens statistieken van september 2020, is Bumble een snelgroeiende app die steeds meer harten weet te raken – vooral die van vrouwen.

App StoreGoogle Play

okcupid

7. OKCupid

Een app die in Nederland vrij onbekend is draagt de naam OKCupid. Deze van origine Amerikaanse datingsite is wereldwijd actief sinds de beginjaren van het internet. Opgericht in 2004 was OKCupid in eerste instantie een gratis datingsite zonder abonnementsvormen. De inkomsten kwamen volledig uit de advertenties. Tegenwoordig is OKCupid een datingapp met uiteenlopende features, mogelijkheden en abonnementen.

Geschat aantal registraties: 100+ miljoen

Het is tricky om een cijfer te koppelen aan het aantal OKCupid-gebruikers, maar een veilige schatting ligt ergens rond de 100 miljoen gebruikers. De laatst bekende cijfers zijn van 2012, toen de datingsite nog 10 miljoen gebruikers had. Maar gezien de forse toename van datingapp-gebruikers ligt dit aantal nu veel hoger.

App StoreGoogle Play

adult friendfinder

Bonus: Adult Friend Friender

Een van de grootste en oudste datingsites voor seksafspraken en erotische vrienden is Adult Friend Finder. Gestart in 1996 helpt deze datingsite mensen al 25 jaar bij het vinden van erotisch vertier. Omdat het al zoveel jaren bestaat, en vooral in de beginjaren razendpopulair was, heeft Adult Friend Finder een reusachtige database met leden. Dat kwam in 2016 naar buiten in een datalek waarin werd bevestigd dat de datingsite op dat moment 340 miljoen geregistreerde leden had.

Geschat aantal registraties: 400+ miljoen

Inmiddels zijn we 5 jaren later en wordt geschat dat Adult Friend Finder zo’n 400 miljoen registraties heeft gehad. AFF, zoals het ook wel wordt genoemd, zegt zelf dat er 40 miljoen gebruikers actief zijn op de datingsite – vrijgezellen, swingers, hetero’s, homo’s en transseksuele leden. Het enige maar grote nadeel? Het is niet beschikbaar als datingapp, maar exclusief als datingsite.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie