8 dating apps zonder bots, catfish en nepprofielen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Je hebt eindelijk geaccepteerd dat je die stap gaat zetten: je wilt je gaan aanmelden op een datingapp. Je bent vrijgezel, dus kom maar op met die matches. Maar waar begin je nou? Het aanbod is enorm en het liefst ben je op zoek naar een potentiële partner. Het is al eng genoeg om je kans te wagen in de digitale datingscene, laat staan dat je je ook nog druk moet maken om bots, catfish en nepprofielen. Maar helaas is dit wel de werkelijkheid.

Het blijft voor veel datingapps lastig om te differentiëren tussen oprechte singles aan de ene kant en oplichters, catfish en nepprofielen aan de andere kant. Hoewel alle datingapps deze profielen willen weren, lukt het velen niet om dat voor elkaar te krijgen. En laten we eerlijk zijn, dat vinkje dat je aankruist bij “I’m not a robot” zal het verschil niet maken.

Het is hartstikke frustrerend om erachter te komen dat je match niet eerlijk is. Het is nog vervelende dat je met een nepprofiel praat of met een regelrechte bot. Of dat diegene helemaal helemaal niet de persoon op de foto is en dat je dus mooi in een catfish bent getrapt – die waarschijnlijk alleen interesse had in de inhoud van je portemonnee. Een extra, handmatige controle is dus vaak een vereiste om dergelijke profielen te vermijden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Terwijl het een gigantische taak is om alle profielen handmatig te controleren, zijn er wel degelijk datingapp die investeren in deze vorm van verificatie. We zetten 8 datingapps voor je op een rijtje die een dergelijke check handhaven, maar eerst geven we je wat extra informatie over wat die begrippen precies betekenen.

Catfish, bots en nepprofielen

Catfish: The TV Show werd in 2012 razend populair, een programma waarin Nev en Max op zoek gaan naar de waarheid in de wereld van online dating. De presentatoren van het programma gingen op zoek naar mensen achter de profielen, die zich – vaker wel dan niet – voordeden als iemand anders. De term catfish is dankzij het programma een eigen leven gaan leiden. Bij een catfish gaat het dus om echte mensen die zich voordoen als iemand anders. Vaak hebben zij een fictief leven verzonnen en gebruiken ze foto’s van andere mensen om het beeld compleet te maken.

Het woord bots is afgeleid van robots, met andere woorden, een soort computersysteem die een handeling kan doen die door een mens uitgevoerd zou kunnen worden. In het geval van datingapps worden bots ingezet om te matchen en chatten met nietsvermoedende singles. Deze geautomatiseerde gesprekken leiden niet tot persoonlijke ontmoetingen… maar wel tot spam.

Ten slotte komen we uit bij de nepprofielen, oftewel chatoperators die je aan het lijntje houden. Ze blijven met je chatten voor geld, maar het komt nooit tot een fysieke afspraak. Dergelijke praktijken liggen onder het vergrootglas van de ACM, maar het weerhoudt veel datingsites er nog niet van om door te gaan met deze vorm van misleiding.

8 apps zonder bots, catfish en nepprofielen

De enige échte oplossing voor het grote probleem van nepprofielen, bots en catfish is een uitvoerige achtergrondcontrole. Een geautomatiseerde verificatie helpt al een beetje, maar een handmatige controle is eigenlijk nog steeds de beste manier om dergelijke vormen van misleiding te voorkomen. Dit zijn 8 apps die dit proberen te voorkomen door middel van een handmatige controle.

lexa

1. Lexa

Als je wel eens televisie kijkt of naar de radio luistert, dan herken je de volgende slogan: “Begin iets echts”. Deze leus komt van datingplatform Lexa. De app zelf is heel simpel: je schrijft een leuk stukje over jezelf, vult wat algemene gegevens in en upload eventueel een paar foto’s. Je kunt vervolgens ook de profielen van anderen bekijken en eventueel contact opnemen.

Elke keer als iemand lid wil worden, wordt zijn of haar aanmelding handmatig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat enkel echte mensen door de selectieprocedure heen komen. Lexa is bovendien aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten. De Consumentenbond heeft deze stichting opgezet ter verificatie van datingapps om te zien of alles via de correcte regelgeving verloopt.

App StoreGoogle Play

Elitedating

2. Elitedating

Deze datingapp focust zich vooral op serieuze relaties en hoogopgeleiden. Ze hebben slechts 1500 leden. Op zich meer dan genoeg keuzemogelijkheden, maar met een duidelijke nadruk op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Anders dan andere datingapps, veeg je bij Elitedating niet naar links of rechts. Je krijgt daarentegen elke dag een lijst met potentiële matches die door een algoritme op basis van jouw persoonlijke gegevens is samengesteld.

Elitedating hanteert de SSL-encryptie waardoor je privacy beschermd wordt, zelfs al zou het computersysteem gehackt worden. Ook gebruiken ze fraudedetectie die het vrijwel onmogelijk maken voor leden om nepprofielen te maken, en als extra controle wordt elke aanmelding ook nog eens handmatig gecheckt.

App StoreGoogle Play

Parship

3. Parship

Ook Parship richt zich op hoogopgeleide vrijgezellen, maar wel vooral op mensen die 30 jaar of ouder zijn. Na een persoonlijke vragenlijst krijg je van hen elke dag een aantal partnervoorstellen. Je kunt deze datingapp zowel gratis als betaald gebruiken, waarbij er natuurlijk bepaalde restricties wegvallen als je betalend lid wordt.

App StoreGoogle Play

ematching

4. e-Matching

Ook e-Matching is een datingapp voor voornamelijk hoogopgeleiden die erg veilig te werk gaat. Zo wordt je profiel na aanmelding eerst handmatig gecontroleerd voordat je live gaat. Zo is de kans op bots of nepprofielen aanzienlijk laag. e-Matching is voor een groot deel gratis te gebruiken, de enige beperking is dat je zelf niet de eerste stap kan zetten in een direct gesprek als je geen betalend lid bent.

App StoreGoogle Play

inner circle

5. Inner Circle

De naam zegt het al een beetje: deze datingapp is echt voor een select groepje mensen. Het doel is om alleen vrijgezellen te selecteren die écht op zoek zijn naar een serieuze relatie. Het gerucht gaat dat er ook zou worden gekeurd op uiterlijk en opleidingsniveau, maar Inner Circle zelf wijst dit idee af. Je kunt je alleen aanmelden via Facebook of LinkedIn, waardoor de app al een eerste verificatie doorvoert. Vervolgens worden niet alleen jouw profielgegevens gecheckt, maar ook je social media profielen. Inner Circle kiest voor deze weg om te garanderen dat oplichters weinig kans krijgen om bots of nepprofielen aan te maken.

App StoreGoogle Play

raya

6. Raya

Raya is een exclusieve datingapp waarbij slechts 8% van de aanmeldingen daadwerkelijk lid worden. Zelfs beroemdheden zoals Channing Tatum hebben de app in het verleden gebruikt. Voor iedereen is hoop, maar je moet er vooral echt uitspringen. Hoe ben jij anders dan anderen? Er is een lange wachtlijst van ongeveer 100.000 mensen die graag lid willen worden van Raya. Doordat elk profiel handmatig gekeurd wordt, kan het soms maanden duren voordat je hoort of je lid mag worden of niet, maar als het zover is dan is dat het waard.

App Store

50plusmatch

7. 50plusmatch

Deze datingapp is er voor de oudere vrijgezellen onder ons. Vooral voor 50-plussers is internetveiligheid heel belangrijk. Daarom is het fijn om te weten dat 50plusmatch jouw gegevens niet koppelt aan Google. Ook wordt al je informatie opgeslagen in een beveiligde database en komen bots of nepprofielen nauwelijks voor. Ook deze datingapp is aangesloten bij de stichting Keurmerk Veilig Daten.

App StoreGoogle Play

Match4Me

8. Match4me

De datingapp Match4me probeert vrijgezellen met een vergelijkbaar opleidingsniveau aan elkaar te koppelen, omdat bepaalde levensdoelen dan vaker dicht bij elkaar liggen. Je kunt naast de gewoonlijke persoonlijke informatie ook een blog aanmaken op je profiel, zodat je wat meer over jezelf kunt vertellen. Alle aanmeldingen op Match4me worden bovendien handmatig gecontroleerd op echtheid, waardoor bots en catfish geen schijn van kans maken.

App StoreGoogle Play

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie