Relatie werkt niet (meer): 8 tekenen dat liefde alleen niet genoeg is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Het kan enorm slopend zijn om in een relatie te zijn, maar niet zeker te weten of je er nog mee door moet gaan. Je zult er veel over piekeren, wat je relatie ook zeker niet ten goede komt. Je weet niet zo goed wat je gevoel je zegt en praat hier dan vaak ook niet over met je partner. Het is natuurlijk ook heel erg lastig om te beslissen of de relatie nog werkt, of dat het eigenlijk toch over is.

Tegen beter weten in blijven stellen vaak toch nog langer bij elkaar dan goed voor ze is. Dit kan komen doordat gevoelens niet worden uitgesproken of ze het zonde vinden van de tijd die in de relatie is geïnvesteerd. Ook kunnen alarmbellen worden genegeerd of zijn ze bang om alleen te zijn. Het is dus erg moeilijk om te weten wanneer het echt over is.

8 tekenen dat de relatie niet werkt

Toch zijn er een aantal signalen en tekenen waaraan je kunt merken dat de relatie niet meer werkt. Betekent dit dat de relatie meteen over moet zijn? Dat hoeft niet per se; jullie kunnen ook besluiten er samen voor te gaan werken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een van de belangrijkste dingen hierbij is natuurlijk je eigen gevoel. Vaak zul je zelf wel een onderbuikgevoel hebben over je relatie. Het is daarom ook slim om bij jezelf na te gaan wat je precies voelt, en dit gevoel ook niet te negeren.

Een ander teken kan zijn dat je heel veel over je relatie aan het piekeren bent en niet meer over een toekomst samen durft na te denken. Naast deze zaken zijn er nog een aantal signalen dat je relatie ten einde loopt. Dit zijn 8 tekenen dat de relatie niet meer werkt.

1. Veel kritiek op elkaar

De Amerikaanse relatietherapeut John Gottman heeft een aantal signalen die wijzen op het einde van je relatie. De eerste hiervan is dat je veel kritiek op je partner uit, of je partner op jou. Natuurlijk mag je best soms klagen of kritisch advies geven, maar let er op dat je het gedrag bekritiseerd en niet je partner zelf. Bekritiseer jij je partner voortdurend, dan is het oppassen geblazen. Dit kan namelijk omslaan in minachting: het volgende signaal.

2. Minachting speelt op

Als je begint met iemand minachten, dan heb je eigenlijk geen respect meer voor de gevoelens en behoeftes van die persoon. Als je minachtend gedrag hebt, dan is dit een rode vlag in je relatie. Een gebrek aan respect zorgt voor vijandigheid en wrok. Als er geen sprake is van wederzijds gesprek, is het bijna onmogelijk om ooit nog gelukkig samen te worden.

3. Er is sprake van defensief gedrag

Als je in discussies heel snel defensief reageert, dan betekent dit dat je geen verantwoordelijkheid voor je eigen acties hebt. Je verwijt je gedrag aan andere omstandigheden of schuift de schuld af op iemand anders. Hiermee wordt het een stuk lastiger om een openhartig en eerlijk gesprek te voeren, wat de relatie zeker niet ten goede zal komen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

muur

4. Je trekt een muur op

Gezonde communicatie is misschien wel het allerbelangrijkste in je relatie. Jullie moeten je problemen met elkaar kunnen delen en open en eerlijk met elkaar kunnen zijn. Als jij of je partner dus een muur op trekt, dan zorgt dit ervoor dat de communicatie niet meer open kan plaatsvinden. Je wordt snel onverschillig, bent niet meer open en zult niet emotioneel bereikbaar zijn.

Als je in het stadium zit dat jullie niet meer naar elkaar luisteren en het je ook koud laat wat er wordt gezegd; dan moet er heel wat gebeuren wil je je relatie nog laten slagen.

5: Je hebt de hoop opgegeven

Als je in een uitzichtloze situatie zit, is dit een belangrijk signaal dat jullie relatie voorbij is. Wanneer je de hoop hebt opgegeven dat jullie samen door moeilijke situaties kunnen komen, dan gaat dit ook niet lukken.

Er zijn een hoop tegenslagen die kunnen voorkomen in een relatie zoals financiële problemen, een overlijden, een miskraam of een ernstige ziekte. Dit zijn allemaal situaties die overwonnen kunnen worden, maar dan moeten jullie hier wel allebei ook voor willen gaan. Zodra de hoop is opgegeven, dan is het moeilijk om door moeilijke situaties heen te komen, waardoor de relatie ook richting het einde gaat.

6: Jullie doen geen leuke dingen samen

Waar jullie in het begin van je relatie nog tal van leuke dingen samen deden, is dit nu bijna niks meer. Jullie relatie is in een sleur terecht gekomen en in plaats van spannende activiteiten is er nu vooral een routine. Als jullie alleen nog maar lui op de bank zitten en eigenlijk niks meer doen, is dit een belangrijk signaal dat jullie relatie niet stand zal houden.

Het is dus belangrijk om dit snel te signaleren, zodat je verandering aan kunt brengen. Je kunt bijvoorbeeld een wekelijkse date night plannen met je partner, waarin jullie samen iets leuks gaan doen. In plaats van op de bank hangen kunnen jullie er samen op uit gaan. Vind samen een nieuwe interesse of passie. Volg bijvoorbeeld een cursus, ga op dansles of probeer iets anders leuks uit.

toekomst

7: Je ziet geen toekomst meer samen

Een belangrijk teken waaraan je kunt afleiden dat jullie relatie niet meer werkt, is als je geen toekomst meer ziet in een leven met je partner samen. Je kunt je niet meer voorstellen dat jullie samen oud worden. Dit kan komen door verschillende dromen of doelen, maar ook doordat je liefje misschien toch niet de ware blijkt te zijn voor je.

Stel dat je fantaseert over je gezinsleven en je ook een kinderwens hebt. Zodra je het gevoel krijgt dat het toch niet zo’n goed idee is om met je huidige partner aan kinderen te beginnen, dan weet je dat het de verkeerde kant op gaat.

8: Je vertrouwt je partner niet meer

Stel dat je partner is vreemdgegaan en het vertrouwen is weg. Natuurlijk kun je niet wegnemen wat er is gebeurd, maar er zijn wel verschillende manieren waarop je elkaar weer kunt vertrouwen. Dit kan door praten, goed communiceren of misschien door relatietherapie. Toch kan het zijn dat je in sommige gevallen iemand gewoon niet meer kunt vertrouwen; bijvoorbeeld als je partner te lang tegen je heeft gelogen.

Lukt het je niet meer om je partner te vertrouwen of kun je hem of haar niet vergeven, dan is de kans groot dat liefde alleen niet genoeg is om de relatie te behouden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie