Relatie werkt niet (meer): 12 tekenen dat liefde alleen niet genoeg is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Als je ’s ochtends voor de spiegel staat, kijk je naar jezelf. De reflectie toont een vermoeide versie van jezelf, met een glimlach die geforceerd lijkt. Je voelt een zwaarte in je hart die duidelijk van je gezicht af te lezen is. Terwijl je naar de wallen onder je ogen kijkt, dringt de realiteit diep tot je door. Dit gaat niet lang meer goed.

De warmte die je ooit voelde wanneer jullie samen waren, lijkt te zijn vervaagd. Jullie gesprekken zijn oppervlakkig geworden, gevuld met stiltes en ongemakkelijke momenten. Woorden die ooit met liefde werden uitgesproken, voelen nu kil aan. Het voelt alsof jullie elkaar niet meer begrijpen, alsof jullie mijlenver uit elkaar zijn gegroeid. Dit is het moment waarop je het beseft: de relatie werkt niet meer.

Relatie werkt niet meer

De worsteling van een relatie die niet meer werkt kan slopend zijn. Het kan een emotionele tol eisen. Je piekert voortdurend, verstrikt in een web van onzekerheid over de toekomst van jullie relatie. De gevoelens die in je hart opborrelen blijven onuitgesproken, waardoor de afstand tussen jou en je partner blijft groeien. Het is een complexe uitdaging om te bepalen of je de relatie moet redden of dat het tijd is om verder te gaan.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Vaak blijven we tegen beter weten in vasthouden aan een relatie die niet langer bloeit. We houden onze gevoelens binnen, uit angst voor de confrontatie of omdat we de tijd die we al in de relatie hebben geïnvesteerd niet als verloren willen beschouwen. Soms negeren we de alarmbellen die luider klinken dan ooit tevoren, of we koesteren een diepgewortelde angst om alleen te zijn. Het is daarom een ingewikkelde opgave om toe te geven dat een relatie niet langer werkt.

12 tekenen dat de relatie niet werkt

In elke relatie zijn er momenten waarop we ons afvragen of onze liefdesband sterk genoeg is om de obstakels te overwinnen. We stappen voorzichtig over de hobbelige paden van twijfel en onzekerheid, hopend dat we uiteindelijk op een punt zullen komen waarop alles weer in harmonie zal zijn. Maar hoe weet je wanneer het moment is aangebroken om eerlijk naar jezelf te zijn en te erkennen dat de relatie niet meer werkt?

We gaan verder in op twaalf veelbetekenende signalen die erop wijzen dat je relatie haar glans heeft verloren. Of je nu worstelt met twijfels of simpelweg nieuwsgierig bent naar wat er kan duiden op een ongezonde relatie, deze tekenen kunnen je vertellen dat je relatie niet (meer) werkt.

1. Jullie hebben veel kritiek op elkaar

Je merkt dat jij en je partner voortdurend kritiek op elkaar hebben, zelfs over kleine dingen. Er is een constante neiging om elkaars fouten en tekortkomingen aan de kaak te stellen, waardoor er een negatieve sfeer ontstaat. Kritiek overheerst en er is weinig ruimte voor acceptatie en waardering.

De gerenommeerde Amerikaanse relatietherapeut John Gottman zegt dat dit het eerste signaal is die wijst op het einde van je relatie. Natuurlijk mag je best soms klagen of kritisch advies geven, maar let erop dat je het gedrag bekritiseert en niet je partner zelf. Bekritiseer jij je partner voortdurend, dan is het oppassen geblazen. Dit kan namelijk omslaan in minachting: het volgende signaal.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Je laat je minachtend uit

Je voelt dat minachting een rol begint te spelen in de relatie. Als je aan je partner denkt, dan vind je deze minderwaardig. Of andersom. Jullie hebben een gevoel van superioriteit of minachting tegen elkaar, wat leidt tot beledigende opmerkingen, sarcasme en een gebrek aan respect. Als je je minachtend uitlaat tegen je partner, dan heb je eigenlijk geen respect meer voor de gevoelens en behoeftes. En dat is een rode vlag in een relatie.

3. Je reageert defensief

Je merkt dat zowel jij als je partner voortdurend in de verdediging schieten bij confrontaties of kritiek. Er ontstaat een patroon van ontkennen, beschuldigen en excuses maken. Terwijl je eerder een patroon van open communicatie en empathie zou moeten willen. Defensief gedrag belemmert de mogelijkheid om problemen op te lossen en tot een gezond compromis te komen.

Als je in discussies heel snel defensief reageert, dan betekent dit dat je geen verantwoordelijkheid voor je eigen acties neemt. Je verwijt je gedrag aan andere omstandigheden of schuift de schuld af op iemand anders, zoals je partner. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om een openhartig en eerlijk gesprek te voeren, wat de relatie zeker niet ten goede zal komen.

4. Je trekt een muur op

Je voelt dat je emotioneel afstand neemt van je partner, waarbij je een muur om je heen optrekt. Je deelt je diepste gedachten en gevoelens niet meer en vermijdt emotionele intimiteit. Deze afstand kan een teken zijn dat de emotionele connectie tussen jullie verbroken is.

Gezonde communicatie is misschien wel het allerbelangrijkste in een relatie. Jullie moeten je problemen met elkaar kunnen delen en open en eerlijk met elkaar kunnen zijn. Als jij of je partner dus een muur op trekt, dan zorgt dit ervoor dat de communicatie niet meer open kan plaatsvinden. Je wordt onverschillig, bent niet meer open en zult emotioneel niet bereikbaar zijn.

5. Je voelt een constante onzekerheid

Je wordt gekweld door de voortdurende onzekerheid over de relatie. Want je weet nooit hoe de volgende dag zal verlopen. Je hebt het gevoel dat je voortdurend op eierschalen loopt, zonder te weten waar je aan toe bent. Deze onzekerheid kan je energie en gemoedsrust opeten.

6. Je hebt de hoop opgegeven

Je merkt dat je de hoop en verwachtingen voor de relatie hebt opgegeven. Je voelt een diepe teleurstelling en gelooft niet langer dat er positieve verandering mogelijk is. De hoop op een betere toekomst samen lijkt te zijn vervaagd. Er is te veel gebeurd. Je voelt dat de relatie geen toekomst meer heeft.

7. Je voelt je afgewezen

Je voelt een constante afwijzing op fysiek of emotioneel gebied, zoals een gebrek aan genegenheid, communicatie of seksuele vervulling. Het verlangen naar nabijheid wordt niet beantwoord, waardoor je je ongewenst en ongeliefd kunt voelen. Dit zou je kunnen ervaren als je behoeften niet worden vervuld in de relatie, of het nu gaat om emotionele steun, intimiteit of andere aspecten. Je verlangt naar een diepere verbinding en voldoening, maar voelt je teleurgesteld door het gebrek daaraan.

8. Je voelt je gevangen

Je voelt je gevangen in de relatie, alsof je je eigen vrijheid en individualiteit bent kwijtgeraakt. Je bent jezelf verloren in de relatie. Het idee om verder te gaan lijkt eng, maar het gevoel van gevangenschap en stagnatie weegt steeds zwaarder op je gemoed. Als je dit ervaart, dan weet je dat de relatie niet werkt. Je hoeft het alleen nog maar te accepteren.

9. Jullie doen geen leuke dingen samen

Waar jullie in het begin van je relatie nog tal van leuke dingen samen deden, is dit nu veranderd. Jullie delen bijna helemaal geen gezamenlijke activiteiten en plezierige momenten meer samen. Jullie hebben weinig interesse om quality time door te brengen en nieuwe ervaringen te delen. Het gebrek aan plezier en enthousiasme kan aangeven dat de relatie niet lang zal standhouden.

10. Je vertrouwt je partner niet meer

Je voelt een diepgaand gebrek aan vertrouwen in je partner. Er zijn herhaaldelijke breuken in het vertrouwen geweest, zoals bedrog, leugens of andere vormen van verraad. Het verlies van vertrouwen kan een onoverkomelijke kloof vormen tussen jullie beiden. Het is moeilijk om wantrouwen om te zetten in vertrouwen.

11. Jij doet meer

In jullie relatie is een onbalans in inzet. Je partner toont niet dezelfde inzet als jij in de relatie. Het voelt alsof jij altijd degene bent die meer geeft, terwijl je partner zich afzijdig lijkt te houden. Misschien doet je partner zelfs wel onverschillig als het om de relatie gaat. Een gezonde relatie vereist een evenwichtige betrokkenheid van beide kanten. Als die balans er niet is, kan een relatie niet werken.

12. Jullie hebben verschillende toekomstvisies

Als je jong bent, denk je nog niet veel na over de toekomst. Maar later, als je wat ouder bent, kun je erachter komen dat jij en je partner anders naar de toekomst kijken. Jij wilt bijvoorbeeld een gezin stichten, je partner wil de wereld zien en reizen. Een gedeelde toekomst lijkt steeds meer onhaalbaar. Als je merkt dat jullie dromen, doelen en waarden haaks op elkaar staan, wordt het moeilijk om een gezamenlijke weg voorwaarts te vinden.

Wat je eraan kunt doen

Wanneer een relatie niet meer werkt, zijn er verschillende keuzes die je kunt overwegen. Je zou meteen je spullen kunnen pakken en vertrekken, maar laten we eerlijk zijn: dat is niet altijd de beste keuze. Het belangrijkste is om naar je eigen behoeften, geluk en welzijn te luisteren. Dit zijn de opties die je hebt:

Communicatie en therapie

Probeer open en eerlijk met je partner te praten over wat er niet goed gaat in de relatie. Wat mis je in de relatie? Wat kan beter in jullie relatie? En wat zou je graag anders willen zien? Een relatietherapeut kan eventueel helpen bij het verkennen van de onderliggende problemen, relatietips geven en manieren vinden om ermee om te gaan.

Werken aan de relatie

Als jij en je partner bereid zijn om aan de relatie te werken, kun je samen stappen ondernemen om de problemen aan te pakken. Je gaat het gevecht aan omdat de relatie het waard is om voor te vechten. Dit kan betekenen dat je samenwerkt aan het verbeteren van de communicatie, het opbouwen van vertrouwen of het aanpakken van andere uitdagingen.

Tijdelijke pauze

In sommige gevallen kan het nemen van een tijdelijke pauze ruimte geven voor reflectie en zelfontdekking. Het is moeilijk om problemen op te lossen als je er middenin zit. Een pauze kan je helderheid geven over je gevoelens en behoeften, en bepalen of je wilt werken aan het herstellen van de relatie of dat het beter is om uit elkaar te gaan.

Relatie beëindigen

Als alle pogingen om de relatie te herstellen vruchteloos zijn gebleken en de problemen onoverkomelijk lijken, kan het beëindigen van de relatie de beste keuze zijn. Het kan moeilijk zijn, maar soms is het gewoon beter om uit een relatie te stappen – vooral als deze ongezond is of niet meer werkt.

Wat het beste is, hangt af van de unieke omstandigheden en behoeften van jou en je partner. Elke relatie is uniek en dat geldt ook voor jullie relatie en de hobbels op jullie weg. Verandering kan eng zijn, maar soms is het nodig om een gezonde relatie te krijgen, zowel met jezelf als met je partner.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie